Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2022

Λεκτική επίθεση από τον Έντι Ράμα καταγγέλλει η Νίνα Κασιμάτη

Σύμφωνα με τα αλβανικά ΜΜΕ, ο Ράμα απάντησε λέγοντας ότι κατανοεί την ανησυχία της κ. Κασιμάτη για την Τουρκία

Λεκτική επίθεση από τον αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα καταγγέλλει πως δέχθηκε στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Ευρώπης η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Νίνα Κασιμάτη.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή της, ρώτησε τον πρωθυπουργό της Αλβανίας πώς συμβαδίζει η ενταξιακή πορεία της χώρας του με τη στρατηγική σχέση που συνεχώς εμβαθύνει με την Τουρκία, με τον Έντι Ράμα να της απαντά με προσβλητικό τρόπο.

Σύμφωνα με την ίδια, η προκλητική απάντησή του «προκάλεσε την αντίδραση των επικεφαλής όλων των πολιτικών ομάδων, οι οποίοι και αποφάσισαν ομόφωνα σε ένδειξη απαρέσκειας να μην παραστούν στο επίσημο δείπνο που θα τους παρέθετε εδώ ο Αλβανός πρωθυπουργός».

Τι λένε τα αλβανικά ΜΜΕ

Σύμφωνα με τα αλβανικά ΜΜΕ, ο Ράμα απάντησε λέγοντας ότι κατανοεί την ανησυχία της κ. Κασιμάτη για την Τουρκία, αλλά θεωρεί τον πρόεδρο Ερντογάν φίλο και ότι δεν μπορείς να επιλέξεις μεταξύ στρατηγικών εταίρων, δηλαδή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

«Θα επιστρέψω στην κυρία από την Ελλάδα, είναι κατανοητό γιατί ανησυχεί για τη σχέση μας με την Τουρκία. Η Τουρκία είναι στρατηγικός εταίρος της εξωτερικής μας πολιτικής, δεν κατάλαβα την ερώτησή σας όσον αφορά την Αλβανία. Δεν συγκρίνουμε και δεν επιλέγουμε μεταξύ των στρατηγικών μας εταίρων, οι γείτονες είναι εδώ για να μείνουν για πάντα, δεν θα πάνε πουθενά. Δεν φοβόμαστε τίποτα κακό που μπορεί να έρθει από την Τουρκία. Χωρίς την Τουρκία, η προσφυγική κρίση του 2015 θα μπορούσε να είχε μετατραπεί σε μια αποκαλυπτική κρίση σε ολόκληρη την Ευρώπη. Θέλω να προσθέσω ότι έχω την τιμή να θεωρώ τη χώρα (σ.σ. την Αλβανία) ως φίλο τόσο του προέδρου Ερντογάν όσο και του Μητσοτάκη. Ούτε η Ελλάδα θα φύγει ούτε η Τουρκία».

Η ανάρτηση της Κασιμάτη

«Πριν από λίγο ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα μου έκανε έντονη λεκτική επίθεση ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Ευρώπης, επειδή ως κοιν. εκπρόσωπος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στη Συνέλευση τον ρώτησα επίσημα πώς συμβαδίζει η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην Ε.Ε. με τη στρατηγική σχέση που συνεχώς εμβαθύνει με το κράτος – παραβάτη Τουρκία, δεδομένης της στήριξης που απολαμβάνει η πρώτη από τις χώρες της περιοχής που σέβονται το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο, αλλά υφίστανται την επιθετικότητα της Τουρκίας» υπογράμμισε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η προσβλητική απάντηση του κ. Ράμα «στην κυρία» «την Ελληνίδα» παράλληλα με έναν πολιτικό ύμνο προς στην Τουρκία, καθώς και η συνολικά προκλητική στάση του, που δεν έχει προηγούμενο στο Στρασβούργο, προκάλεσε την αντίδραση των επικεφαλής όλων των πολιτικών ομάδων, οι οποίοι και αποφάσισαν ομόφωνα σε ένδειξη απαρέσκειας να μην παραστούν στο επίσημο δείπνο που θα τους παρέθετε απόψε εδώ ο Αλβανός πρωθυπουργός».

Ιn.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου