Η Γερμανία «απαλλάσσεται» από τους παλιούς της πυραύλους εδάφους-αέρος "Strela" σοβιετικής προέλευσης παραχωρώντας τους στην Ουκρανία- Αποδείχθηκε ότι οι πύραυλοι που έστειλε η Γερμανία για να βοηθήσει τη Ρωσία στην κατοχή της Ουκρανίας είναι από την Ανατολική Γερμανία 35 ετών
Στο Πενταπόσταγμα σε άρθρο μας με τίτλο: Πανωλεθρία των Ρώσων! Στα χέρια των Ουκρανών τα ρωσικά ZRPK "Pantsir-S" – αποκαλύφθηκε ο τόπος μεταφοράς των όπλων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, αναφέραμε ότι με τις δυνατότητές του, το συγκρότημα μπορεί να αποκρούσει επιτυχώς επιθέσεις πυραύλων και αεροπορικές επιθέσεις.
Παράλληλα αναφέραμε. ότι η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να εγκρίνει τη μεταφορά των οβίδων που είχε υποσχεθεί το Ταλίν στο Κίεβο και να παραδώσει στον ουκρανικό στρατό 1000 εκτοξευτές πυραύλων. που ελήφθησαν από τα αποθέματα της Bundeswehr, καθώς και 500 φορητούς ανθρωπογενείς αντιαεροπορικούς πυραύλους (MANPADS) τύπου Stinger, αμερικανικής καταγωγής. Επιπλέον, ανακοίνωσε επίσης την αποστολή στην Ουκρανία 14 τεθωρακισμένων οχημάτων και 10.000 τόνων καυσίμων «μέσω Πολωνίας».
Σε μια είδηση που δημοσιεύτηκε στο γερμανικό περιοδικό Spiegel, αναφέρθηκε ότι οι ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικοί πύραυλοι Strela που σχεδιάζονταν να σταλούν στην Ουκρανία είναι 35 ετών και ανήκουν στον Εθνικό Λαϊκό Στρατό της Ανατολικής Γερμανίας (NVA) και οι πύραυλοι δεν λειτούργησαν κατά τους πρώτους ελέγχους.
Σημειώθηκε ότι οι μηχανισμοί βολής των πυρομαχικών ήταν οξειδωμένοι και υπήρξαν ρωγμές στους πυραύλους.
Η έκθεση περιέγραψε την αποστολή μη λειτουργικών πυραύλων στην Ουκρανία ως, «μεγάλη ντροπή για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση».
Ως εκ τούτου, οι 700 από τις 2700 ρουκέτες δεν μπόρεσαν να σταλούν.
Το Der Spiegel ανακοίνωσε, ότι μερικά από τα σεντούκια είχαν τόσο πολύ μούχλα που μπορούσαν να εισέλθουν στην περιοχή μόνο με ειδική προστατευτική ενδυμασία.
Μετά τους ελέγχους δεν μπόρεσαν να σταλούν 700 ρουκέτες Στρέλα.
Με την απόφαση που ελήφθη την Κυριακή, η Γερμανία αποφάσισε να στείλει 1000 αντιαρματικά πυροβόλα και 500 πυραύλους Stinger αεράμυνας. Αναφέρεται ότι τα όπλα αυτά έφτασαν στην Ουκρανία την Τετάρτη.
Καθώς τα ρωσικά στρατεύματα συνέχιζαν να συγκεντρώνονται κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας, η Γερμανία εμπόδισε όλες τις αποστολές όπλων στο Κίεβο για τις οποίες είχε λόγο.
Αυτή ήταν για παράδειγμα η περίπτωση των οβίδων D-30 που ανακτήθηκαν στη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας (ΛΔΓ), μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Αυτά τα πυροβόλα των 122 mm πωλήθηκαν στη Φινλανδία, η οποία, με τη σειρά της, τα παραχώρησε στην Εσθονία. Στη συνέχεια, και καθώς η Ρωσία αύξησε τη στρατιωτική της πίεση στην Ουκρανία, το Ταλίν ανακοίνωσε την πρόθεσή του να τα δώσει στον ουκρανικό στρατό. Ωστόσο, η γερμανική κυβέρνηση αντιτάχθηκε.
«Η αρχή που διέπει τις εξαγωγές όπλων είναι πάντα η ίδια –είτε προέρχονται απευθείας από τη Γερμανία είτε από τρίτες χώρες– και δεν έχει εκδοθεί καμία άδεια σε αυτό το στάδιο», δικαιολόγησε το γερμανικό υπουργείο Άμυνας.
Μόνο που, με την επίθεση που εξαπέλυσε η Ρωσία κατά της Ουκρανίας, το Βερολίνο κατέληξε να αλλάξει την απόφασή του. «Η ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας σηματοδοτεί μια αλλαγή εποχής, απειλεί την τάξη που καθιερώθηκε από τη μεταπολεμική περίοδο και σε αυτή την κατάσταση είναι καθήκον μας, να βοηθήσουμε την Ουκρανία όσο μπορούμε για να αμυνθούμε από τον εισβολέα Βλαντιμίρ Πούτιν», ανέφερε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, δήλωσε στις 27 Φεβρουαρίου.
Έτσι, το Βερολίνο θα παραδώσει 2.700 MANPADS τύπου 9K32 Strela-2 (κωδικός ΝΑΤΟ: SA-7 "Grail") που ήταν μέχρι τώρα αδρανείς στα αποθέματα της Bundeswehr, αφού είχαν ανακτηθεί από εκείνα της Nationale Volksarmee (στρατιές δυνάμεων του η ΛΔΓ). Η ανησυχία είναι ότι, όπως κάθε πυρομαχικό, αυτοί οι πύραυλοι έχουν ημερομηνία λήξης… Σε τι κατάσταση βρίσκονται μετά από τριάντα χρόνια αποθήκευσης;
Τον Ιανουάριο, η εβδομαδιαία εφημερίδα Der Spiegel έκανε μια επισκόπηση, επικαλούμενη μια εμπιστευτική έκθεση του γερμανικού υπουργείου Άμυνας. «Στην αποθήκη στο Wermutshausen υπάρχουν περίπου 2.500 πύραυλοι Strela που φυλάσσονται σε ξύλινα κιβώτια, τα οποία είναι οξειδωμένα ή διαβρωμένα, με μούχλα, που θα μπορούσε να βλάψει την αποθήκη και να θέσει σε κίνδυνο το προσωπικό» , έγραψε.
Το Bundesamt für Ausrüstung, Informationstechnik und Nutzung der Bundeswehr, (BAAINBw, το γερμανικό αντίστοιχο της γαλλικής DGA) επιβεβαίωσε στη συνέχεια μέρος των πληροφοριών και με δελτίο τύπου , εξήγησε ότι οι πύραυλοι Strela είχαν απαγορευτεί από το 2012, λόγω «μικρορωγμών που ανακαλύφθηκαν στο προωθητικό τους γέμισμα», οι οποίες «κατέληξαν σε διάβρωση/οξείδωση». Ωστόσο, συνεχίζει το κείμενο, οι έρευνες «έδειξαν ότι αυτοί οι πύραυλοι δεν παρουσιάζουν κανέναν κίνδυνο».
Ιωάννης Χάρχαρης
PENTAPOSTAGMA
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου