Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022

Αυτές είναι οι αποφάσεις που ελήφθησαν στη Συνάντηση Κορυφής Ερντογάν-Μητσοτάκη

Τι αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ και τι μέλλει γενέσθαι εφεξής Σύμφωνα με τον τουρκικό ιστότοπο star.com.tr, έγιναν σημαντικά πρώτα βήματα με την Αρμενία και την Ελλάδα, δύο ιστορικούς γείτονες, στο πλαίσιο της διπλωματίας για τη βελτίωση των σχέσεων της Τουρκίας με ορισμένες χώρες με τις οποίες είχε προβλήματα

Αναφορικά με την επίσκεψη του Πρωθυπουργού μας ενδεικτικά αναφέρει τα εξής:

"Ο Έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης ήρθε στην Τουρκία και συναντήθηκε με  τον Πρόεδρο Ερντογάν.

Μετά τη συνάντηση ανακοινώθηκαν τα έργα που σχεδιάζονται να υλοποιηθούν μεταξύ των δύο χωρών.

Παρά τις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα που κατά καιρούς έχουν σκληρύνει, καταβάλλονται προσπάθειες να δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα παρόμοια με αυτή που δημιούργησαν ο Ατατούρκ και ο Βενιζέλος τη δεκαετία του 1930 και στις δύο πλευρές του Αιγαίου.

Στις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας έχει μπει μια νέα εποχή στην οποία η συνεργασία και ο διάλογος έχουν έρθει στο προσκήνιο από το 1999.

Ανάλογη επίσκεψη, έγινε από τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 7-8 Δεκεμβρίου 2017.

Ο Ερντογάν πραγματοποίησε την πρώτη επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα σε επίπεδο προέδρου από την Τουρκία, 65 χρόνια μετά την επίσκεψη του 3ου Προέδρου Τζελάλ Μπαγιάρ στην Ελλάδα το 1952.

Ωστόσο, αυτή η θετική εικόνα στις σχέσεις  των δύο χωρών έχει επισκιαστεί από το 2018 και μετά 

Επιστροφή στο 2016

Μεταξύ 2002 και 2016, πραγματοποιήθηκαν 60 γύροι διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Οι συνομιλίες έχουν διακοπεί από το 2016 λόγω της απροθυμίας της κυβέρνησης του τότε πρωθυπουργού της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα.

Ωστόσο, αποφασίστηκε να συνεχιστούν οι συνομιλίες ως «συμβουλευτικές» αρχής γενομένης από το 2021.

Ο 61ος γύρος των συνομιλιών διεξήχθη στην Κωνσταντινούπολη, ο 62ος στην Αθήνα και ο 63ος στην Άγκυρα. Ο 64ος γύρος διεξήχθη στην Αθήνα στις 22 Φεβρουαρίου.

Κατά τη συνάντηση μεταξύ Ερντογάν και Μιτσοτάκη , έγιναν βήματα για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων. 

Τι σχεδιάζεται να υλοποιηθεί;

Σύμφωνα με τα νέα της Milliyet, ορισμένα από τα έργα που σχεδιάζονται να υλοποιηθούν μεταξύ των δύο χωρών είναι τα εξής:

- Αύξηση του εμπορικού όγκου  συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών στα 7 δισ. δολάρια και στη συνέχεια στα 10 δισ. δολάρια.

- Έναρξη δρομολογίων πλοίων για μεταφορά φορτίου και επιβατών μεταξύ Σμύρνης και Θεσσαλονίκης. Έργο δημιουργίας γραμμής τρένου υψηλής ταχύτητας μεταξύ Κωνσταντινούπολης και Θεσσαλονίκης.

- Κατασκευή δεύτερης γέφυρας αυτοκινητόδρομου στη συνοριακή διέλευση Υψάλων-Κήπων.

- Αύξηση των αεροπορικών πτήσεων μεταξύ των δύο χωρών.

- Επίλυση σε εκπαιδευτικά και θρησκευτικά προβλήματα Τούρκων πολιτών ελληνικής καταγωγής που ζουν στην Κωνσταντινούπολη, Τουρκικής μειονότητας Δυτικής Θράκης και Ελλήνων πολιτών που ζουν στα Δωδεκάνησα.

- Διατήρηση της Τουρκο-οθωμανικής και ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ελλάδα και Τουρκία για τις επόμενες γενιές.

Συνάντηση Μητσοτάκη-Βαρθολομαίου

Μετά τη συνάντηση με τον Ερντογάν, ο Μητσοτάκης μετέβη στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη και συναντήθηκε με τον Έλληνα Πατριάρχη  ​​Βαρθολομαίο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γραφείου του Έλληνα Πρωθυπουργού. Ο Μητσοτάκης είπε στον Βαρθολομαίο ότι είχε μια θετική, ειλικρινή και ανοιχτή συνάντηση με τον Ερντογάν.

Ο Μητσοτάκης είπε, «Ως δύο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, αντιμετωπίζουμε τόσα πολλά κοινά προβλήματα σε μια τέτοια περίοδο που συμφωνήσαμε ότι είναι πιο σημαντικό να επικεντρωθούμε σε αυτά τα προβλήματα που μας ενώνουν παρά στα προβλήματα που μας χωρίζουν.

«Πιστεύω ότι το κάναμε. Έχετε ξαναδεί εικόνες αμάχων που χάνουν τη ζωή τους στην Ουκρανία. Αυτά πρέπει να μας απασχολούν», είπε.

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται πλην συγκλονιστικού απροόπτου και μέχρι να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, ότι θα υπάρξει μια περίοδος αποκλιμάκωσης της έντασης στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες εδώ και χρόνια βρίσκονται στο κόκκινο.

Από τα αναγραφόμενα στον τουρκικό ιστότοπο ως συμπεράσματα, κρατάμε την προσφώνηση της Μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης μας  ως "Τουρκικής", γεγονός που σημαίνει ανυποχώρητη στάση της Τουρκίας  στο θέμα αυτό, κατά παράβαση της Συνθήκης της Λωζάννης όπου η μειονότητα αναφέρεται ως μουσουλμανική

Εκτίμησή μας ότι αυτή η στροφή Ερντογάν προς την ύφεση αναφορικά με την Ελλάδα θα είναι πρόσκαιρη, αφού  έρχεται σε μια περίοδο που η Άγκυρα επιθυμεί να μείνει ουδέτερη στην πόλεμο στην Ουκρανία, παρότι πιέζεται  από ΗΠΑ και ΓΓ του ΝΑΤΟ να υιοθετήσει τη στάση που πρέπει έναντι της Ρωσίας, ως κράτος μέλος της Συμμαχίας

Συνεπώς ο Τούρκος Πρόεδρος δεν επιθυμεί να επικριθεί περισσότερο για την στάση του αυτή, προκαλώντας προβλήματα κατά της Ελλάδας αυτήν την περίοδο σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο, δίνοντας εικόνα διάσπασης του ΝΑΤΟ στην ΝΑ του πτέρυγα

Παναγιώτης Νάστος

PENTAPOSTAGMA


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου