Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022

Έξαλλη η Μόσχα-Νέα παρτίδα Bayraktar και 50 φορτία στην Ουκρανία - Οι Ρώσοι ετοιμάζουν μεγάλο χουνέρι στους “ φίλους” Τούρκους

Ρώσος σύμβουλος: “Η απώλειας των προμηθειών φυσικού αερίου του Turkish Stream θα φέρει στα ίσια τον «σουλτάνο» Ερντογάν- Τα αστεία τελείωσαν.”

Σε συνέχεια του χθεσινού μας άρθρου στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, όπου εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε ότι στο πλαίσιο του διαλόγου με τους συμμάχους των ΗΠΑ σχετικά με την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία, συζητούνται νέες παραδόσεις UAV Bayraktar TB2.

Η Τουρκία έστειλε μια νέα παρτίδα επιθετικών μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων Bayraktar TB2, πυρομαχικά, στρατιωτικό εξοπλισμό, αλεξίσφαιρα  και κράνη στην Ουκρανία, ανέφερε αρμενικό δημοσιογραφικό πρακτορείο ειδήσεων.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να παρέχει την απαραίτητη βοήθεια στην Ουκρανία. Ο Ερντογαν αν και δήλωσε ότι η χώρα του εξακολουθεί να είναι μέλος του ΝΑΤΟ, δεν σκοπεύει να χαλάσει τις σχέσεις ούτε με τη Ρωσία ούτε με την Ουκρανία.

Ωστόσο, ο ίδιος τόνισε ότι μέχρι σήμερα η Τουρκία έχει στείλει περίπου 50 φορτία με διάφορη βοήθεια στην Ουκρανία και θα συνεχίσει να το κάνει παρά τη θέση της Ρωσίας.

«Το ΝΑΤΟ είναι ένας θεσμός όπου διαμορφώνεται η στρατιωτική αλληλεγγύη. Είμαστε δύο εταίροι με το ΝΑΤΟ ( Τουρκία-Γερμανία). Είμαστε δύο σημαντικές χώρες του ΝΑΤΟ.

Είναι πιθανώς πολύ σημαντικό να το εκτιμήσουμε αυτό μεταξύ μας σε αυτή τη διαδικασία. Πρέπει να διατηρήσουμε τη φιλία μας τόσο με τον κ. Ζελένσκι όσο και με τον κ. Πούτιν. Όσον αφορά τις κυρώσεις, κάναμε ό,τι ήταν απαραίτητο στο πλαίσιο των κανόνων του ΟΗΕ και κάναμε για την Ουκρανία αυτό που δεν έκαναν τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ.

Ομοίως, στείλαμε περισσότερα από 50 φορτία στην Ουκρανία και συνεχίζουμε να το κάνουμε», είπε χθες ο Τούρκος ηγέτης κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Πηγές ανέφεραν ότι η Τουρκία συνεχίζει να προμηθεύει τα όπλα της στην Ουκρανία, ενώ η ίδια η Άγκυρα δεν το κρύβει καθόλου, τονίζοντας ότι τα τουρκικά επιθετικά drones Bayraktar TB2 επιδεικνύουν καλά αποτελέσματα, ωστόσο, δεν εμπλέκεται άμεσα το τουρκικό υπουργείο Άμυνας στις παραδόσεις, αλλά μια ιδιωτική εταιρεία, για να μην υπάρχουν αξιώσεις κατά της Άγκυρας.

Ρωσική αντίδραση στην τουρκική βοήθεια σε όπλα στην Ουκρανία

Σύμφωνα με τον Ρώσο ειδικό και σύμβουλο του υπουργείου άμυνας Sergei Marzhetsky, “ η Τουρκία προφανώς προσπαθεί να πατήσει σε δύο βάρκες ταυτόχρονα, διατηρώντας δήθεν φιλικές σχέσεις με τη Ρωσία και ταυτόχρονα υποστηρίζοντας στρατιωτικά το Κίεβο.

Ωστόσο, η ειλικρινά φιλο-ουκρανική κλίση της Άγκυρας στην εξωτερική της πολιτική είναι πλέον αρκετά αισθητή.

Η Άγκυρα έκλεισε το Βόσπορο και τα Δαρδανέλια για τη διέλευση ρωσικών κυρίως πολεμικών πλοίων.

Δεδομένου ότι το Ουκρανικό Ναυτικό δεν υφίσταται πλέον στην πραγματικότητα, αυτό στρέφεται αποκλειστικά κατά του Ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού και της ικανότητάς του να μετακινήσει πολεμικά πλοία από τη Μεσόγειο στη Μαύρη Θάλασσα και πίσω.

Επιπλέον, συνεχίζονται οι παραδόσεις τουρκικής κατασκευής επιθετικών UAV Bayraktar για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, τα οποία χρησιμοποιούνται για την καταστροφή ρωσικών τεθωρακισμένων οχημάτων.

Είναι αλήθεια ότι η Άγκυρα υλοποιεί αυτήν την προμήθεια, μέσω εταιρείας από την Πολωνία.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ακόμη και το Ισραήλ αρνήθηκε και απαγόρευσε στη Λιθουανία, τη Λετονία και την Εσθονία να προμηθεύουν στην Ουκρανία όπλα δικής του παραγωγής.

Οι Τούρκοι εταίροι μας όμως παίζουν διπλό παιχνίδι. Αλλά πόσο  καιρό θα συνεχίσουν να το κάνουν;

Πώς μπορεί η Μόσχα να δώσει ένα μάθημα στον «σουλτάνο» ώστε να θυμάται αυτό το μάθημα για μεγάλο χρονικό διάστημα;

Με την ευκαιρία αυτή, υπάρχουν αρκετές πολύ συγκεκριμένες προτάσεις στο τραπέζι μας:

Πρώτον, πρέπει να συνεχίσουμε να τον χτυπάμε εκεί που πονάει, καταστρέφοντας ό,τι πιο πολύτιμο έχει, δηλαδή  την φήμη των «Bayraktar» ως «θαυματουργού όπλου».

Τα προφανώς υπερβολικά σχόλια για τα τουρκικά επιθετικά drones, τα οποία έχουν αποδειχθεί πολύ καλά σε συγκρούσεις χαμηλής έντασης, δεν ισχύουν για την Ουκρανία.

Τα τουρκικά UAV εξουδετέρωσαν εύκολα τεθωρακισμένα οχήματα στη Συρία,  στη Λιβύη, στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Αλλά στον εναέριο χώρο πάνω από την Ουκρανία, δεν μπόρεσαν να επιδείξουν πειστικά αποτελέσματα της πολεμικής τους φήμης.

Τα περισσότερα από τα Bayraktar που ήταν διαθέσιμα στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας καταστράφηκαν στις 24 Φεβρουαρίου 2022 από προληπτικό χτύπημα πυραύλων μέσα  στην βάση τους, χωρίς καν να προλάβουν να απογειωθούν.

Τα υπόλοιπα καταρρίφθηκαν ήδη από τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών.

Σύμφωνα με τη δήλωση του επίσημου εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Υποστρατήγου Ιγκόρ Κονασένκοφ, τα ρωσικά στρατεύματα «προσγείωσαν» τουλάχιστον 124 τουρκικής κατασκευής UAV ( αριθμός πραγματικά εξωφρενικός αν ισχύει).

Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι τα νέα Bayraktar, τα οποία η Άγκυρα προμηθεύει στο Κίεβο μέσω Πολωνίας, θα έχουν την ίδια τύχη. Από την φουσκωμένη φήμη των τουρκικών υπερόπλων δεν θα μείνει σύντομα τίποτα. Και δικαίως.

Δεύτερον, η Τουρκία είχε μεγάλα σχέδια για στρατιωτική-τεχνική συνεργασία με το ουκρανικό στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα.

Οι εταιρείες Motor Sich και Ivchenko-Progress, επρόκειτο να παράξουν σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής για βαρέα UAV τελευταίας γενιάς, καθώς και για ένα πολλά υποσχόμενο τουρκικό βαρύ ελικόπτερο.

Μετά τη μεταβίβαση του ελέγχου της περιοχής του Ζαποροζίε στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας, τα φιλόδοξα σχέδια του «σουλτάνου» Ερντογάν πάνε περίπατο, για να μάθει να εξοπλίζει τους αντιπάλους μας με drones.

Τρίτον, μετά την απόκτηση του πλήρους στρατιωτικού και πολιτικού ελέγχου σε ολόκληρη την επικράτεια της  Nezalezhnaya, θα είναι δυνατό να αναρωτηθούμε εάν η Gazprom χρειάζεται πραγματικά τον αγωγό Turkish Stream.

Υπενθυμίζεται ότι αυτός ο αγωγός φυσικού αερίου, όπως και ο Nord Stream 2, κατασκευάστηκε αποκλειστικά με στόχο την παράκαμψη της Ουκρανίας.

Αλλά σε περίπτωση πλήρους και άνευ όρων παράδοσή του Κιέβου, η Μόσχα θα αποκτήσει τον έλεγχο των ουκρανικών αγωγών διέλευσης στην ΕΕ.

Ίσως μια ρεαλιστική απειλή απώλειας των προμηθειών φυσικού αερίου μέσω του Turkish  Stream να φέρει στα ίσια τον «σουλτάνο» Ερντογάν. Τα αστεία τελείωσαν.

Στις 24 Φεβρουαρίου 2022, η Ρωσία απέδειξε πειστικά ότι δεν θα ανέχεται πλέον την επιθετικότητα και τις επιθέσεις εναντίον της”, καταλήγει ο ίδιος.

PENTAPOSTAGMA


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου