''Τα ελληνικά ΜΜΕ δημιουργούν την εικόνα της Τουρκίας ως νεοθωμανικής, επεκτατικής δύναμης που θέλει να εισβάλει στην Ελλάδα'' λέει στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu
Σε προηγούμενο άρθρο τονίσαμε το σενάριο για νέες “Πρέσπες του Αιγαίου”, προχθες ο Ακάρ το πέταξε για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου και έρχεται και το κερασάκι στην τούρτα από καθηγητή μέλος του ΕΛΙΑΜΕΠ.
''Η Ελλάδα θα πρέπει να είναι πρόθυμη να αναγνωρίσει τα νόμιμα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο Πέλαγος'' δήλωσε o καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και μέλος του ΕΛΙΑΜΕΠ, Αλέξης Ηρακλείδης, σχολιάζοντας τις τουρκοελληνικές σχέσεις σε αποκλειστική συνέντευξη στον Ahmet Gencturk στο πρακτορείο Anadolu.
Το ίδιο τροπάριο... εδώ και δέκα χρόνια
Δίνοντας διαλέξεις για τις διεθνείς σχέσεις στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στην Αθήνα, δηλώνει ότι βλέπει λαμπρό το μέλλον των τουρκοελληνικών σχέσεων. Υπάρχει μια ισχυρή και αποφασιστική κυβέρνηση στην Τουρκία. Υπάρχει ένας δυναμικός και αποφασιστικός πρωθυπουργός. Υπάρχει μια κυβέρνηση που προσπαθεί να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Ο Ερντογάν θέλει πραγματικά καλές σχέσεις.
''Είμαι υπέρ της αναγνώρισης της τουρκικής πλευράς ως ανεξάρτητου κράτους υπό την προϋπόθεση ότι θα επιστρέψουν τη γη. Ο διχασμός δεν ωφελεί κανέναν. Μπορεί να μην λειτουργεί για κανέναν στην παρούσα κατάσταση, αλλά δεν είναι τόσο κακό. Η τουρκική πλευρά έχει το δικό της κράτος, η ελληνική πλευρά έχει ένα πλούσιο κράτος εντός της Ε.Ε. Γι' αυτό μπορεί να κρατήσει τόσα χρόνια'', δήλωνε το 2010.
''Τα ελληνικά ΜΜΕ δημιουργούν την εικόνα της Τουρκίας ως νεοθωμανικής, επεκτατικής δύναμης που θέλει να εισβάλει στην Ελλάδα''
Η παραπληροφόρηση και οι λανθασμένες αντιλήψεις για την Τουρκία είναι κοινές και ισχυρές τόσο μεταξύ των αρμοδίων για τις αποφάσεις όσο και των απλών ανθρώπων στην Ελλάδα, δήλωσε ο καθηγητής στην νέα αναφορά στο τουρκικό πρακτορείο.
«Μία από τις συνέπειες αυτής της κατάστασης είναι ότι οι Έλληνες πιστεύουν ότι το Αιγαίο Πέλαγος ανήκει αποκλειστικά σε αυτούς», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον κύριο Ηρακλείδη, ορισμένα ελληνικά ΜΜΕ, «διαδραματίζουν ρόλο στη δημιουργία της εικόνας της Τουρκίας ως νεοθωμανικής, επεκτατικής δύναμης που θέλει να εισβάλει στην Ελλάδα».
''Παραθέτουν, για παράδειγμα, ομιλίες του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ή του υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ εκτός πλαισίου και ως εκ τούτου τροφοδοτούν τον σκεπτικισμό ή τα εχθρικά συναισθήματα προς αυτούς και την Τουρκία γενικότερα'', εξήγησε περαιτέρω.
''Ο ελληνικός εθνικισμός, ο οποίος είναι πολύ εθνοκεντρικός και αντιτουρκικός, είναι ανθεκτικός και επιδρά σε όλα τα ελληνικά πολιτικά κόμματα - περισσότερο στα δεξιά, λιγότερο στα αριστερά, και κατά συνέπεια, μπορείς εύκολα να σε χαρακτηρίσουν ως προδότη ή Τούρκο κατάσκοπο, μεταξύ άλλων, όταν τονίζετε η ανάγκη επίλυσης των προβλημάτων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας'', εξήγησε ο Ηρακλείδης.
Αποκάλυψε ότι υπήρξαν στιγμές που οι Έλληνες λήπτες αποφάσεων, συμπεριλαμβανομένου του συντηρητικού ηγέτη Κωνσταντίνου Καραμανλή στα τέλη της δεκαετίας του 1970 ή των σοσιαλδημοκρατών Κώστα Σημίτη και Γεώργιου Παπανδρέου, εκτίμησαν πραγματικά την ανάγκη για μια μόνιμη λύση στο Αιγαίο, αλλά η έντονη αντίδραση του κοινού τους εμπόδισε από τη λήψη περαιτέρω μέτρων.
Δεν παραλείπει πάντως να «κλείσει και το μάτι» στην Τουρκία, τονίζοντας ότι υπάρχουν «ψύχραιμοι, αντικειμενικοί άνθρωποι στην ελληνική γραφειοκρατία, που γνωρίζουν ότι τα περισσότερα αφηγήματα για την Τουρκία είναι λανθασμένα και οι καλές σχέσεις θα ωφελήσουν και τις δύο χώρες».
''Υπάρχει ακόμα ένα κλάσμα στο κυβερνών συντηρητικό, εθνικιστικό κόμμα, η Νέα Δημοκρατία, που επιθυμεί καλύτερες σχέσεις με την Τουρκία. Αυτό το κλάσμα περιλαμβάνει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, την αδερφή του, πρώην υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη''.
Τούτου λεχθέντος, συνέχισε, ''η συνάντηση Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 13 Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη παρουσιάστηκε με ευνοϊκούς όρους στα ελληνικά ΜΜΕ''.
Επιπλέον, ο χρόνος και οι συνθήκες είναι ήδη κατάλληλες για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων, σημείωσε ο Ηρακλείδης.
Για το Κυπριακό, που αποτελεί ένα από τα βασικά εμπόδια στην ενίσχυση των ελληνοτουρκοελληνικών σχέσεων, ο κος Ηρακλείδης ήταν διφορούμενος.
''Πρώτα και κύρια, πρέπει να γίνει γνωστό ότι η Ελλάδα δεν ασκεί τόση επιρροή στους Ελληνοκύπριους. Αντίθετα, αιχμαλωτίζουν τους Έλληνες φορείς, κινητοποιώντας την ελληνική κοινή γνώμη όποτε οι σχέσεις με την Τουρκία δείχνουν να βελτιώνονται''.
Υπογράμμισε ότι το ειρηνευτικό σχέδιο Ανάν του 2004, το οποίο υποστηρίχθηκε από την Τουρκία, το οποίο έγινε αποδεκτό από τους Τουρκοκύπριους σε δημοψήφισμα αλλά απορρίφθηκε από τους Ελληνοκύπριους, ήταν μια μεγάλη χαμένη ευκαιρία.
''Αξίζει να θυμηθούμε, ότι ο σημερινός Ελληνοκύπριος ηγέτης Νίκος Αναστασιάδης ήθελε ειλικρινά μια λύση στο Κυπριακό και κατά συνέπεια υποστήριξε το σχέδιο''. ''Η Ρωσία δεν επιθυμεί λύση στην Κύπρο και πίεσε τον Αναστασιάδη να αλλάξει την πολιτική του''.
''Με αυτόν τον τρόπο, η Κύπρος επέτρεψε στη Ρωσία να παραμείνει σχετική και αποτελεσματική δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο''
«Όλοι γνωρίζουν τώρα ότι το έργο του αγωγού EastMed, το οποίο ήταν παράλογο και ανέφικτο από την αρχή, είναι νεκρό. Στο βάθος, η ΕΕ επιδιώκει ενεργά να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο. Η καλύτερη λύση θα ήταν η εξεύρεση λύσης στην Κύπρο και η μεταφορά του φυσικού αερίου στην ΕΕ μέσω της Τουρκίας, ένα έργο που θα εμπλέκει όλα τα μέρη στην Ανατολική Μεσόγειο», πρόσθεσε.
PENTAPOSTAGMA
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου