Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Σάββατο 12 Μαρτίου 2022

Ερντογάν: Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έδειξε τη «χρεοκοπία» του ΟΗΕ

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πιστεύει ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ανέδειξε τη «χρεοκοπία» του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), καθώς δεν κατάφερε να αποτρέψει τον πόλεμο και ζήτησε μια μεταρρύθμιση για την κατάργηση του βέτο των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Όταν ένα στρατόπεδο των συγκρούσεων είναι ένα από τα μόνιμα μέλη με δικαίωμα βέτο, η ικανότητα του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΟΗΕ) να επιβληθεί είναι μηδενική: το σύστημα χρεοκοπεί», είπε ο Ερντογάν στην εναρκτήρια ομιλία του στο Διπλωματικό Φόρουμ την Παρασκευή στην Αττάλεια, μια διεθνής συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε αυτή την πόλη στις μεσογειακές ακτές της Τουρκίας, αναφέρουν οι EFE και Agerpres .

«Με το δεδομένο ότι οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ δεν είναι δεσμευτικές, δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για τον τερματισμό των μαχών στην Ουκρανία», συνέχισε ο Τούρκος πρόεδρος,  ο οποίος εδώ και χρόνια επιδιώκει η χώρα του να γίνει μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του διεθνούς οργανισμού.

Επέμεινε ότι, καθώς το μεταπολεμικό σύστημα του ΟΗΕ εξακολουθεί να λειτουργεί, μια χώρα μπορεί να εξουδετερώσει τη βούληση όλων των άλλων ασκώντας βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας που αποτελείται από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τη Βρετανία, τη Γαλλία και την Κίνα.

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, επέλεξε μια ουδέτερη θέση στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο και προσπαθεί να λειτουργήσει ως μεσολαβητής, φιλοξενώντας μια συνάντηση την Πέμπτη μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και Ντμίτρο Κουλέμπα , η οποία έληξε χωρίς πρόοδο.

The Hellenic Information Team

© Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου