Η νέα ενεργειακή στρατηγική συμμαχία του Ταγίπ Ερντογάν με τον ομόλογό του της Ρωσίας, Βλαντίμίρ Πούτιν, η «συμφωνία των δύο αυταρχικών ηγετών», όπως χαρακτηρίζεται από Αμερικανούς νομοθέτες, είναι ένα νέο ισχυρό όπλο στα χέρια των δυνάμεων της Ομογένειας, στον «πόλεμο» για το “μπλόκ” στα μαχητικά F-16, που προσπαθεί να αγοράσει η Τουρκία από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times, για τη νέα συμφωνία της Μόσχας και της Άγκυρας, προκάλεσε θυμό στους βουλευτές και τους γερουσιαστές, που εναντιώνονται στην στρατιωτική ενίσχυση της Τουρκίας.
«Καθώς τα ευρωπαϊκά έθνη που αντιτίθενται στην εισβολή στην Ουκρανία έχουν κινηθεί για να μειώσουν την εξάρτησή τους από το ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, υπομένοντας τις ραγδαίες αυξήσεις των τιμών και τις πιθανές ελλείψεις, η Τουρκία έχει εμβαθύνει τους ενεργειακούς δεσμούς της με τη Ρωσία», έγραψε η έγκυρη εφημερίδα.
Ο βουλευτής Φρανκ Παλόν (Δημοκρατικός από τη Νέα Ιερσέη), έγραψε με τη σειρά του:
Ενώ οι άλλοι σύμμαχοί μας κόβουν τους ενεργειακούς δεσμούς τους με τη Ρωσία, η Τουρκία τους αγκαλιάζει και πάλι. Ο Ερντογάν έχει δείξει ξανά και ξανά ότι δεν είναι ευθυγραμμισμένος με τη χώρα μας.
Πρέπει να επανεκτιμήσουμε τη σχέση μας με την Τουρκία», ανέφερε ο βουλευτής ενημερώνοντας για τη νέα αρνητική εξέλιξη στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.
Είναι και αυτό ένα από τα συσσωρευμένα προβλήματα, τα οποία οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν κάνουν ότι δεν βλέπουν, επιμένοντας σε ένα αφήγημα για «την πολύτιμη σύμμαχο Τουρκία». Εκνευρίζουν πολλούς ανθρώπους, στην Ουάσιγκτον και στο εξωτερικό, όταν επαναλαμβάνουν αυτή τη φράση. Διότι πρόκειται για ένα τεράστιο ψέμα.
Είναι όντως φρικτός ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουν μία τελειωμένη, από καιρό, σχέση οι γραφειοκράτες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Πενταγώνου. Και προκαλούν όλους τους συμμάχους με αυτή την κοντόφθαλμη εξωτερική πολιτική, όχι μόνο την Ελλάδα και την Κύπρο. Διότι ενώ όλοι οι σύμμαχοι κάνουν τρομερές θυσίες, η Τουρκία κερδίζει δισεκατομμύρια.
Ο στόχος του Πούτιν, και τον βοηθά ο Ερντογάν για να υλοποιήσει το σχέδιο του, είναι να σπάσει το δυτικό μέτωπο των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας. Διότι αυτό είναι το αφήγημα του: για ποιο λόγο να υποφέρουν οι λαοί της Ευρώπης, όταν την ίδια στιγμή δεν επηρεάζονται από την κρίση οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Τουρκία και κάποιες άλλες χώρες.
Είναι ένα αφήγημα που βρίσκει ακροατήριο στους λαούς της Ευρώπης, και δικαιολογημένα…
Ο Ερντογάν παίζει ακόμα μία φορά το αντιδυτικό παιγνίδι ενός αρρωστημένου εγκεφάλου. Και οι Αμερικανοί, αντί να τον τιμωρήσουν τον επιβραβεύουν ζητώντας την στρατιωτική ενίσχυση του με τα μοντέρνα F-16.
Την Παρασκευή, γράφει η αμερικανική εφημερίδα, μια ρωσική αντιπροσωπεία φέρεται να επισκέφτηκε την Άγκυρα για να συζητήσει το αίτημα της Τουρκίας για έκπτωση της τάξης του 25% στο φυσικό αέριο. Προσέξτε: όταν την ίδια στιγμή οι τιμές στις χώρες της Ευρώπης κτύπησαν στο …ταβάνι.
Ταυτόχρονα, η παρακολούθηση της κίνησης στη θάλασσα, έδειξε μεγάλα φορτηγά πλοία γεμάτα με ρωσικό άνθρακα ή πετρέλαιο κατευθυνόμενα προς τα τουρκικά λιμάνια. Που βρίσκεται ο αμερικανικός στόλος; Ούτε βλέπουν, ούτε ακούνε οι Αμερικανοί…
Δεν είναι πλέον είδηση ότι η αμερικανική εξωτερική πολιτική είναι άδικη. Έχει καταντήσει αηδιαστικός ο τρόπος κάλυψης όλων των παρανομιών της Τουρκίας, όταν η Ελλάδα, η Κύπρος και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες τιμούν τις συμφωνίες και τις υποχρεώσεις τους.
Είναι πάντως σημαντική η δήλωση του, Simone Tagliapietra, ανώτερου συνεργάτη στο Ινστιτούτο Bruegel στις Βρυξέλλες. Τόνισε στην New York Times ο κ. Πούτιν εκμεταλλεύεται την επιθυμία της Τουρκίας να γίνει περιφερειακός ενεργειακός κόμβος προκειμένου «να δημιουργήσει εντάσεις μεταξύ της συμμαχίας του ΝΑΤΟ».
Δεν ήταν βέβαιος, όμως, αν η στρατηγική θα πετύχαινε. Επειδή η Ευρώπη είναι αποφασισμένη να τερματίσει την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια τα επόμενα χρόνια, η ιδέα ενός ενεργειακού κόμβου στην Τουρκία δεν έχει κανένα οικονομικό νόημα αυτή τη στιγμή, είπε ο εν λόγω αναλυτής.
«Η Τουρκία”, τόνισε, “θα προσπαθήσει να επωφεληθεί όσο το δυνατόν περισσότερο για να πάρει φθηνή ρωσική ενέργεια. Αλλά δεν νομίζω ότι κάτι τέτοιο θα επηρεάσει τη συμμαχία του ΝΑΤΟ» ή την ενωμένη συμμαχία που εναντιώνεται στη ρωσική εισβολή.
Σε αυτό το σκηνικό της ενότητας, ένας παίκτης, η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, πολεμά εκ των έσω τη συμμαχία. Πότε θα ξυπνήσει ο κοιμισμένος Λευκός Οίκος;
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Hellas Journal
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου