Όπως ήταν φυσικό, οι δηλώσεις του Ζοζέπ Μπορέ, με τις οποίες ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική χαρακτήριζε «ανησυχητική την εμβάθυνση των οικονομικών σχέσεων Τουρκίας-Ρωσίας», προκάλεσαν την «οργή» του Ταγίπ Ερντογάν.
Είναι σαφές πλέον ότι κάθε κομμάτι αλήθειας για την παραβατική πολιτική της Τουρκίας σε κάθε τομέα ενοχλεί τον Τούρκο Πρόεδρο και τον κάνει να απαντά με τον γνωστό νταηλίδικο και προσβλητικό τρόπο.
Έτσι έγινε και με τον Ζοζέπ Μπορέλ στον οποίο απάντησε, φυσικά όχι επί της ουσίας, αλλά με έντονο και εξόχως αντι-διπλωματικό τρόπο, λέγοντας πως δεν τον… αναγνωρίζει ως “ισότιμό” του και να πάει να μιλήσει με τον Τσαβούσογλου…
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την επιστροφή του από την επίσκεψή του στο Τουρκμενιστάν, ο Ερντογάν είπε:
“Δεν παίρνω τον Μπορέλ ως συνομιλητή μου. Δεν μπορεί παρά να είναι συνομιλητής του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Η εξήγησή του δεν είναι καθόλου κομψή. Με άλλα λόγια, ο Μπορέλ δεν μπορεί να καθορίσει ή να ρυθμίσει τις σχέσεις μας με τη Ρωσία. Δεν έχει ούτε την ποιότητα ούτε την ικανότητα να λάβει μια τέτοια απόφαση σε αυτά τα θέματα. Πολύ άσχημη δήλωση. Πώς μπορείτε να σηκωθείτε και να αξιολογήσετε τις σχέσεις μας με τη Ρωσία στο πλαίσιο των κυρώσεων. Από πού λοιπόν προέρχεται το 44% των σιτηρών που παίρνει αυτή τη στιγμή η Ευρώπη; Προέρχεται από τη Μαύρη Θάλασσα. Ποιος είναι ο μεσάζων; Τουρκία. Ευχαριστώ για αυτό; Όχι…. Σηκώνεστε και κάνετε μια τέτοια δήλωση”.
Μάλιστα, ο Ερντογάν δεν υπερασπίστηκε απλά τις σχέσεις Άγκυρας – Μόσχας, αλλά σημείωσε ότι πρότεινε στον Βλαντίμιρ Πούτιν τη δημιουργία ενός τριμερούς μηχανισμού Τουρκίας-Ρωσίας-Συρίας για τη βελτίωση των σχέσεων με τη Δαμασκό.
Και νέα πυρά κατά ΗΠΑ για Συρία
Ερωτηθείς εξάλλου για τη δήλωση του πρώην ειδικού απεσταλμένου των Ηνωμένων Πολιτειών για τη Συρία Τζέιμς Τζέφρι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είδαν θετικά τη συνάντηση με τον Άσαντ, απάντησε εκνευρισμένος:
«Δεν αποφασίζω ποιον, πότε και πώς θα συναντηθώ με την άδεια κάποιου. Είχα μια συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου στο Κατάρ. Δεν πήρα άδεια από κανέναν. Καθοριστικός παράγοντας στα βήματα που θα κάνουμε για τη Συρία θα είναι τα εθνικά μας συμφέροντα. Κρατώντας από την ασφαλή ζώνη στη Συρία, αυτό είναι ένα από τα βήματα που θα κάνουμε στο πλαίσιο των μέτρων που θα λάβουμε κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης».
Με πληροφορίες από aksam.com
Hellas Journal
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου