Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2022

Ο Τσαβούσογλου κατηγορεί την Ε.Ε. γιατί δεν προσχωρεί στην τουρκική… παραφροσύνη

Cavusoglu: Στενόμυαλη και προκατειλημμένη η ΕΕ – Δεν μπορεί να διαβάσει τις αλλαγές στο διεθνές σύστημα

Η Τουρκία δεν αποδέχεται επίσης τα «ατυχή» ψηφίσματα για τα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου και της Κύπρου, τονίζει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών

Τα τελευταία ψηφίσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ που περιέχουν αναφορές στην Τουρκία δείχνουν πόσο στενόμυαλη και προκατειλημμένη είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε η τουρκική πλευρά την Τετάρτη (14/12/2022).

«Το τμήμα για τη χώρα μας στα ψηφίσματα που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων αποκαλύπτει για άλλη μια φορά τη στενόμυαλη και προκατειλημμένη άποψη της ΕΕ προς την Τουρκία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών την επόμενη μέρα.
Υποστηρίζοντας ότι τα ψηφίσματα που αναφέρουν την Τουρκία υποτάσσουν τα συμφέροντα της ΕΕ υπέρ αυτών των συγκεκριμένων κρατών μελών (Ελλάδα), το υπουργείο ανέφερε ότι δεν συμβάλλουν στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ Άγκυρας και Βρυξελλών ή στη δημιουργία μιας «θετικής ατζέντας».

Η ΕΕ δεν διαβάζει σωστά τις αλλαγές στο διεθνές σύστημα

«Δυστυχώς, με αυτή τη στρατηγική, η ΕΕ απέδειξε για άλλη μια φορά ότι είναι ανίκανη να διαβάσει σωστά τις αλλαγές στο διεθνές σύστημα», ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απορρίπτοντας κατηγορηματικά τις «παράνομες κατηγορίες της ΕΕ κατά της χώρας μας σχετικά με τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και το κράτος δικαίου και ανθρώπινα δικαιώματα».
Η Τουρκία δεν αποδέχεται επίσης τα «ατυχή» ψηφίσματα για τα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου και της Κύπρου, τονίζοντας ότι οι παρατηρήσεις της ΕΕ για αυτά τα θέματα δεν μπορούν να θεωρηθούν τίποτα περισσότερο από μία «ομιλία» για την Ελλάδα και την ελληνοκυπριακή διοίκηση.
Επίσης η Τουρκία κατηγορεί την ΕΕ, πως αγνοεί τις συνεχιζόμενες διπλωματικές προσπάθειες της Άγκυρας για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και την ισχυρή υποστήριξή της για την εδαφική ακεραιότητα αυτής της χώρας.

Οι κυρώσεις

«Είμαστε έκπληκτοι που η απάντηση της χώρας μας στο θέμα (πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας) περιορίστηκε αποκλειστικά στη μη συμμετοχή της στις κυρώσεις της ΕΕ και ότι η αρχή αρχής της στάσης της Τουρκίας να μην εμπλέκεται σε μονομερείς κυρώσεις χαρακτηρίστηκε ως σκόπιμη καθιστώντας τις κυρώσεις αναποτελεσματικές».
Οι εμπορικές και οικονομικές σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία δεν υπονομεύουν τις κυρώσεις και είναι επίσης σημαντικό να συνεχιστεί ο διάλογος με τη Μόσχα, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές επιπτώσεις του πολέμου, ανέφερε, επισημαίνοντας τα παραδείγματα του Διαδρόμου του Σιταριού της Μαύρης Θάλασσας και η ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ των δύο πλευρών.
Η δήλωση σημειώνει επίσης ότι για να λάβει σοβαρά υπόψη η Άγκυρα τέτοιες αποφάσεις, η ΕΕ πρέπει να θεωρήσει την Τουρκία ως υποψήφια χώρα που συμμετέχει σε ενταξιακές διαπραγματεύσεις και να επιδείξει την απαραίτητη πολιτική βούληση.

www.bankingnews.gr


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου