Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022

Πονοκέφαλο προκαλεί στο τουρκικό Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας η Ελλάδα-Τι εξετάζουν και τι φοβούνται οι Τούρκοι

Ειδική Ανάλυση."Η τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας  της χρονιάς είναι αύριο", είναι ο τίτλος άρθρου τουρκικού ΜΜΕ του οποίου τα σημαντικότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Στη συνάντηση υπό την προεδρία του Προέδρου Ερντογάν αναμένεται να συζητηθούν στρατηγικά ζητήματα περιφερειακής και εθνικής ασφάλειας, ιδίως οι επιχειρήσεις Claw στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία, οι εξοπλιστικές δραστηριότητες της Ελλάδας, οι εξελίξεις στο Αιγαίο, την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο. 

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (NSC) θα πραγματοποιήσει αύριο την τελευταία του συνεδρίαση υπό την προεδρία του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στη συνεδρίαση του NSC που θα πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό Συγκρότημα, αναμένεται να συζητηθούν πολλά στρατηγικά ζητήματα περιφερειακής και εθνικής ασφάλειας, ιδιαίτερα οι επιχειρήσεις Claw που πραγματοποιούνται στο Ιράκ και τη βόρεια Συρία.

Προβλέπεται ότι θα συζητηθούν  οι επιχειρήσεις Claw-Lock και Claw-Sword  και ότι επιτεύχθηκε λεπτομερώς, αφού θα είναι ένα από τα σημαντικά θέματα της ημερήσιας διάταξης της συνάντησης.

Αναμένεται ότι στην ατζέντα του NSC θα μπουν και τα βήματα που σχεδιάζονται να γίνουν το επόμενο διάστημα εναντίον τρομοκρατικών στόχων στη βόρεια Συρία.

Οι δραστηριότητες που διεξάγονται στο πλαίσιο της ασφάλειας των συνόρων θα είναι επίσης μεταξύ των σημαντικών θεμάτων που θα συζητηθούν στη συνάντηση, καθώς και οι επιχειρήσεις που πραγματοποιούνται εναντίον όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων, ιδιαίτερα του PKK/KCK-PYD/YPG, του FETÖ και του DAESH.

Εκτιμάται ότι ένα άλλο σημαντικό θέμα που θα συζητηθεί στη συνάντηση θα είναι οι εξοπλιστικές δραστηριότητες που πραγματοποιεί η Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, στη συνάντηση θα αξιολογηθούν και οι εξελίξεις στο Αιγαίο, την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο και αναμένεται να συζητηθούν οι προσπάθειες προστασίας των δικαιωμάτων της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στη συνάντηση, όπου αναμένεται να συζητηθεί ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας, αναμένεται να συζητηθούν οι εξελίξεις σχετικά με τον διάδρομο σιτηρών, οι προσπάθειες της Τουρκίας για ειρήνη, μεσολάβηση και διευκόλυνση, ανθρωπιστική βοήθεια και μόνιμη κατάπαυση του πυρός.

Προβλέπεται ότι η θέση της Τουρκίας στο πλαίσιο των αιτήσεων της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ και τα κριτήρια που προτείνουν αυτές οι χώρες για ένταξη στο ΝΑΤΟ θα είναι μεταξύ των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης που θα συζητηθούν στη συνάντηση."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από την ατζέντα των θεμάτων προς συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο ασφαλείας της Τουρκίας, στεκόμαστε στο γεγονός ότι την γειτονική χώρα την απασχολεί σοβαρά το εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας μας , αφού αντιλαμβάνεται για τα καλά ότι η Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένη να παραχωρήσει ούτε μια σπιθαμή γης της και γι' αυτό τον λόγο διαρκώς εξοπλίζεται , προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την την τουρκική επιθετικότητα.

Η προσθήκη δύο νέων μαχητικών Rafale στην πολεμική μας αεροπορία τις τελευταίες ημέρες, μαζί με ένα ακόμη αναβαθμισμένο F-16 σε VIPER, αλλά ιδιαίτερα η  εξέταση αγοράς άμεσα drones καμικάζι από εταιρεία της Νοτίου Αφρικής  σε συγκερασμό με την στάθμευση εκ νέου στην 110 Πτέρυγα μάχης αμερικανικών UAV MQ-9 Reaper, πονοκεφαλιάζουν τους Τούρκους, οι οποίοι διαπιστώνουν ότι η Ελλάδα και ισχυρούς συμμάχους έχει, αλλά και πανίσχυρες και καλά εξοπλισμένες Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτει.

Η Ελλάδα δε συγκρίνεται σε τίποτε από πλευράς στρατιωτικής ισχύος με τους Κούρδους της Συρίας του YPG που δε διαθέτουν πολεμική αεροπορία, ισχυρή αεράμυνα, άρματα-ΤΟΜΠ-ΤΟΜΑ, ΠΕΠ, αυτοκινούμενο πυροβολικό και τακτικό στρατό, με αποτέλεσμα ο Ερντογάν να σχεδιάζει επιχειρήσεις σε βάρος τους εκ του ασφαλούς.

Τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη ανεμπόδιστα και χωρίς να αντιμετωπίσουν αντιαεροπορικά πυρά  από τους Κούρδους, εκ του ασφαλούς,  βομβάρδισαν τις προηγούμενες ημέρες θέσεις των Κούρδων του YPG.

Το ίδιο συνέβη  στη Βόρεια Συρία και Βόρειο Ιράκ ,με τη δράση των τουρκικών UCAV και αυτοκινούμενου πυροβολικού και ΠΕΠ, προσβάλλοντας θέσεις του YPG και του PKK.

Όλα τα παραπάνω προαναγγέλλουν ένα επικοινωνιακό στρατιωτικό σόου που θέλει να πραγματοποιήσει με την χερσαία επίθεση που ο Ερντογάν διατείνεται ότι θα εκτοξεύσει στη Βόρεια Συρία, με αποδέκτη τους Τούρκους ψηφοφόρους ελπίζοντας σε δημοσκοπική του ανάκαμψη, αλλά και σε αποκλεισμό του κουρδικού κόμματος HDP από τις προσεχείς εκλογές που θέλει να επιτύχει, προκειμένου κλέβοντας με αυτόν τον τρόπο τις ψήφους των μετριοπαθών Κούρδων της Τουρκίας να επανεκλεγεί.

Ο Τούρκος Πρόεδρος έχει αντιληφθεί  ωστόσο ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να κάνει έναν στρατιωτικό περίπατο  με την Ελλάδα,  όπως με τους Κούρδους, αφού η χώρα μας  έχει την δύναμη να συντρίψει κυριολεκτικά οποιαδήποτε τουρκική επιθετική ενέργεια εν τω γενέσθαι και όχι μόνο.

Θα πρέπει να τονιστεί στους γείτονες, ότι μέχρι τώρα σε πολεμικές συγκρούσεις σε Βόρεια Συρία, Λιβύη , Βόρειο  Ιράκ και Ναγκόρνο Καραμπάχ, η τουρκική επικράτεια ήταν στο απυρόβλητο, κάτι που φυσικά δεν θα ισχύει σε περίπτωση που η Τουρκία κάνει το απονενοημένο και μας επιτεθεί σε ΝΑ Μεσόγειο, Αιγαίο, Θράκη.

Κοινώς η δράση θα φέρει αντίδραση και σε περίπτωση που οι Τουρκικές ένοπλες Δυνάμεις επιτεθούν σε κάποιο Ελληνικό νησί για παράδειγμα, θα πρέπει να γνωρίζει ο Ερντογάν και τα εξαπτέρυγά του ότι η χώρα μας έχει αφενός  τη δυνατότητα εκτός του να αμυνθεί εκεί  συντρίβοντας τον επίδοξο εισβολέα, αλλά και αφετέρου να μεταφέρει τον πόλεμο εντός της τουρκικής επικράτειας, σε τόπο και χρόνο της επιλογής της.

Παναγιώτης Νάστος

PENTAPOSTAGMA


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου