Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022

Η Ρωσική βάση στη Συρία στο στόχαστρο τζιχαντιστών με τις ευλογίες της Τουρκίας

Η Ρωσική βάση στη Συρία στην οποία εδρεύουν στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη αποτελεί βασική απειλή για το ΝΑΤΟ. Οι υποστηριζόμενοι από την Τουρκία Ουιγούροι Τζιχαντιστές φέρονται να σχεδιάζουν επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Πηγή του Ρωσικού υπουργείου Άμυνας, ανέφερε στις 4 Νοεμβρίου ότι τζιχαντιστές σχεδιάζουν επίθεση στην Ρωσική αεροπορική βάση Khmeimim στη Συρία, την κύρια στρατιωτική εγκατάσταση της Ρωσίας στο εξωτερικό, χρησιμοποιώντας drones μεγάλης εμβέλειας.

«Σύμφωνα με πληροφορίες… μαχητές από την Τζαμπχάτ Αλ Νούσρα και το Ισλαμικό Κόμμα του Τουρκιστάν σχεδιάζουν επίθεση στην αεροπορική βάση Χμεϊμίμ χρησιμοποιώντας UAV κρούσης και drones καμικάζι» είπε η πηγή.

Ο Ρώσος αξιωματούχος είπε επίσης ότι ένας μεγάλος αριθμός μη επανδρωμένων αεροσκαφών έχει ήδη συγκεντρωθεί στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας κοντά στα Τουρκικά σύνορα, προφανώς για να χρησιμοποιηθούν στην επίθεση. Η περιοχή παραμένει το κύριο προπύργιο των τζιχαντιστικών στοιχείων στη Συρία και έχει διατηρηθεί υπό των έλεγχο των τζιχαντιστών εξαιτίας της πολύ μεγάλης υλικής υποστήριξης της Τουρκίας και της άμεσης στρατιωτικής επέμβασής της για λογαριασμό των τρομοκρατικών στοιχείων που εδρεύουν εκεί.

Κρίσιμη ερώτηση αποτελεί το από που προμηθεύτηκαν τα UAV κρούσης και τα drones καμικάζι οι ισλαμοφασίστες; Προφανώς όλοι μπορούμε να φανταστούμε την πηγή, ειδικά αφού εμπλέκονται τζιχαντιστές Ουιγούροι και οι Ρώσοι μιλούν ανοιχτά για την Τουρκική υποστήριξη σ’ αυτούς.

Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στον συνασπισμό που μάχεται το Ισλαμικό Κράτος, Brett McGurk, τόνισε ότι «η επαρχία της Idlib είναι το μεγαλύτερο ασφαλές καταφύγιο της Αλ Κάιντα από την 11η Σεπτεμβρίου», ενώ η προσπάθεια της Συρίας και της Ρωσίας να ανακτήσουν το έδαφος απέτυχε στις αρχές του 2020, εξαιτίας της μαζικής Τουρκικής επέμβασης, συμπεριλαμβανομένης της κατάρριψης Συριακών αεροσκαφών βαθιά εντός των συνόρων της Συρίας. Ως αποτέλεσμα, η επικράτεια παρέμεινε τόπος εξόρμησης τζιχαντιστών και για το υπόλοιπο έδαφος της Συρίας.

Η Αλ Νούσρα ήταν ο βασικός αποδέκτης της Τουρκικής υποστήριξης από το 2011, όταν καθιερώθηκε ως παράρτημα της Αλ Κάιντα στη Συρία, ενώ ήταν παράρτημα του Ισλαμικού Κράτους. Το Ισλαμικό Κόμμα του Τουρκιστάν, έχει επωφεληθεί από την εκτεταμένη υποστήριξη από τις Τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών και αποτελείται κυρίως από ριζοσπαστικοποιημένα μέλη της μειονότητας των Ουιγούρων της Δυτικής Κίνας, που ευθύνονται όχι μόνο για ένα μεγάλο μέρος των μαχών κατά των Συριακών δυνάμεων, αλλά και για τρομοκρατικές επιθέσεις σε ολόκληρη την Ασία, από το Πεκίνο μέχρι την Μπανγκόκ.

Μια συντονισμένη επιχείρηση από τις δύο ισλαμοφασιστικές ομάδες κατά της αεροπορικής βάσης Χμεϊμίμ θα ωφελούσε όχι μόνο την Τουρκία αλλά και τους πληρεξούσιούς της στο Ιντλίμπ. Θα ωφελούσε επίσης και τη συμμαχία του ΝΑΤΟ, λόγω της σημασίας της βάσης καθώς προβάλλει την Ρωσική ισχύ πέρα από την Ευρώπη.

Η αεροπορική βάση Khmeimim δημιούργήθηκε τον Αύγουστο του 2015 ως τακτική πολεμική μοίρα υποστήριξης επιχειρήσεων κατά της εξέγερσης στη Συρία. Έκτοτε επεκτάθηκε και φιλοξενεί στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-22M3 και μαχητικά κρούσης MiG-31K οπλισμένα με υπερηχητικά όπλα. Τα αεροσκάφη αυτά αφήνουν εκτεθειμένη την όχι και τόσο καλά οχυρωμένη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ, ενώ φέρνει τα πλοία του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο εντός της γραμμής πυρός της Ρωσίας. Μια επιτυχημένη επίθεση τρομοκρατών κατά της αεροπορικής βάσης Χμεϊμίμ, σχεδόν σίγουρα με την έγκριση και την υποστήριξη της Άγκυρας, θα ακρωτηρίαζε ένα βασικό Ρωσικό πλεονέκτημα, σε μια κρίσιμη στιγμή υψηλών εντάσεων μεταξύ Μόσχας και ΝΑΤΟ, αναφέρεται στο δημοσίευμα του Military Watch Magazine.

Πηγή: Cosmostatus


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου