Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2022

Πολωνία: Ζητά παρέμβαση από το Συμβούλιο της Ευρώπης για τις γερμανικές αποζημιώσεις


Στο Συμβούλιο της Ευρώπης απευθύνθηκε η Πολωνία με αίτημα να τη βοηθήσει να λάβει πολεμικές αποζημιώσεις από τη Γερμανία, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Αρκάντιους Μούλιαρτσικ, έχοντας λάβει σχετική εξουσιοδότηση από την πολωνική κυβέρνηση. Η Πολωνία έχει απευθυνθεί για το θέμα αυτό και στην UNESCO.

«Επειδή δεν βλέπουμε καμία επιθυμία από τη γερμανική πλευρά να εμπλακεί σε διάλογο, απευθύνομαι σήμερα στον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης και στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης με αίτημα να δημιουργηθεί μια φόρμουλα συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας. Ζητάμε από τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης και την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης και όλα τα μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης να αναλύσουν αυτό το θέμα», δήλωσε ο Μούλιαρτσικ.

Σημείωσε, ακόμα, ότι παρά τις απαιτήσεις της Πολωνίας, η Γερμανία δεν πρόκειται να συνεργαστεί στο θέμα των αποζημιώσεων. «Μέχρι σήμερα, το κράτος της Γερμανίας δεν έχει αναλάβει την ευθύνη και δεν έχει αποζημιώσει τις απώλειες της Πολωνίας, παρά την αποστολή διπλωματικού σημειώματος και τις πολυάριθμες κλήσεις από εκπροσώπους μας. Δεν βλέπουμε την επιθυμία και τη συγκατάθεση να ξεκινήσει διάλογος για το θέμα αυτό», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός.

Πριν από λίγους μήνες, οι πολωνικές αρχές δήλωσαν ότι απαιτούν περίπου 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια από τη Γερμανία ως αποζημιώσεις για τις ζημιές από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στις αρχές Οκτωβρίου εστάλη αντίστοιχο σημείωμα στη Γερμανία μέσω του υπουργείου Εξωτερικών.

EL-ΔΙΕΘΝΗ


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου