Η δημιουργία μιας οικογένειας ελληνικών drone «Αρχύτας», μπορεί να πρωταγωνιστήσει σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο
Πριν μερικές ημέρες είχαμε αναφέρει ότι το πρώτο σύγχρονο drone ΑΡΧΥΤΑΣ, σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθεί ως “τα μάτια και τα αυτιά” του στόλου των Φρεγατών του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, σε αποστολές επιτήρησης και συλλογής πληροφοριών.
Σε ανακοίνωση όμως του ΥΠΟΙΚ Χ.Σταικούρα αναφέρθηκε περί ελληνικού “drone” με “πολλαπλούς ρόλους”, που θα είναι έτοιμο για δοκιμές σε 2-3 μήνες και αυτό είναι όντως τρομερά σημαντικό.
Μιλάμε για “οικογένεια” ελληνικών drone «Αρχύτας», που θα ανταποκρίνονται σε όλες των ειδών τις αποστολές, πρωταγωνιστώντας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
Η κατηγορία αυτή των ελληνικών UAVs είναι τεράστια αφού αρχίζει από τα μικρά drones που θα χρησιμοποιούνται στην καθημερινότητά μας και φτάνει σε UAV που θα πετάνε για ημέρες ολόκληρες σε διάφορες αποστολές.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα νέα ελληνικά μη επανδρωμένα τέτοια αεροσκάφη, σχεδιάζονται για να πετούν σε συνδυασμό με επανδρωμένα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας που θα τα καθοδηγεί, και θα τους δίνει τους στόχους.
Το τουρκικό πρόγραμμα μη επανδρωμένων και οι κίνδυνοι που απορρέουν
Επειδή οι Τούρκοι προχωρούν καθημερινά ακάθεκτοι σε έναν τρομερό στόλο εξοπλισμένων με οπλισμό ( πυραύλους, πολυβόλα, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου) μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων, θεωρούμε ότι στην χώρα μας έχει βαρέσει “κόκκινος συναγερμός”.
Εκτιμάται ότι ο σχεδιασμός για τα ελληνικής κατασκευής drone, θα είναι για να εκτελούν εκτός από αποστολές παρατήρησης και πολεμικές, εξοπλισμένα με πολυβόλο και πιθανότατα με μικρούς πυραύλους σε δεύτερη φάση, διότι πολύ απλά δεν γίνεται διαφορετικά.
Το συγκεκριμένο drone, θα τεθεί σε βιομηχανική παραγωγή, έχοντας δυνατότητα κάθετης απογείωσης, κάτι που του δίνει την τρομερή δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί από μονάδες επιφανείας του πολεμικού μας ναυτικού, μέχρι σε στρατιωτικά φυλάκια και στρατόπεδα στα νησιά, εξοπλισμένο με οπλισμό όμως.
Σε αυτήν την φάση που είμαστε οφείλουμε να καλύψουμε το μίνιμουμ των στρατιωτικών απαιτήσεων μας, εντάσσοντας στο ελληνικό οπλοστάσιο drones όχι μόνο για παρατήρηση, αλλά και για καθαρά πολεμικές αποστολές, επιπέδου ομάδας ή Διμοιρίας.
Για πιο μεγάλα ύψη και πιο σύνθετες πολεμικές αποστολές, το υπαρκτό χάσμα με την τουρκική αμυντική βιομηχανία θα πρέπει να καλυφθεί με την αγορά UCAV εξοπλισμένα με πυραύλους, είτε από τις ΗΠΑ, είτε από το Ισραήλ.
Ανακοίνωση του Υπουργού οικονομικών για το drone ΑΡΧΥΤΑΣ
Δήλωση του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα σχετικά με την εξέλιξη των εργασιών του προγράμματος «Αρχύτας».
«Εδώ και περίπου 2 χρόνια ξεκίνησε προσπάθεια συγκρότησης συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών, της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ), του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Στόχος ο ευρύτερος δημόσιος τομέας να καταστεί σχεδιαστής και παραγωγός συστημάτων μη-επανδρωμένων αεροχημάτων (drones).
Κατά το διάστημα έως σήμερα, με χρηματοδότηση του Υπουργείου Οικονομικών, έχει δομηθεί το πρόγραμμα “Αρχύτας”.
Το πρόγραμμα έχει στόχο τον σχεδιασμό και τη βιομηχανική παραγωγή συστήματος μη-επανδρωμένου αεροχήματος (drone – UAV) πολλαπλών χρήσεων και τύπων.
Η υλοποίηση του προγράμματος “Αρχύτας” ξεκίνησε την 1η Σεπτεμβρίου 2021.
Σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση των αρμοδίων, αυτή η εθνική προσπάθεια εξελίσσεται με σχεδόν απόλυτη συνέπεια προς τον προγραμματισμό.
Ειδικότερα, το τρίμηνο που πέρασε, έγιναν με επιτυχία δοκιμαστικές πτήσεις του υπό κλίμακα αεροχήματος, τόσο με τον συμβατικό τρόπο, όσο και με τον κάθετο τρόπο προσγείωσης-απογείωσης και έτσι βαίνει προς ολοκλήρωση ο τελικός, λεπτομερής σχεδιασμός του.
Παράλληλα, στην ΕΑΒ:
α. Συνεχίζονται οι προμήθειες απαραίτητων υλικών και συσκευών.
β. Προχωρεί η συγκρότηση του ειδικού χώρου και της γραμμής βιομηχανικής παραγωγής.
γ. Αρχίζει η κατασκευή των σχεδιασμένων καλουπιών. Το τρίμηνο που ξεκίνησε (μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2023) θα ολοκληρωθεί η κατασκευή τους και προς το τέλος του θα αρχίσει η κατασκευή του πρωτότυπου οχήματος.
Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του, θα γίνουν δοκιμαστικές πτήσεις, έλεγχοι, πιστοποιήσεις, κοστολογήσεις των εναλλακτικών τύπων οχημάτων και ανάληψη εκ μέρους της ΕΑΒ παραγγελιών για κατασκευή αεροχημάτων από χρήστες.
Έτσι, θεωρούμε ότι τώρα μπορούμε να καλέσουμε την ελληνική επιχειρηματικότητα, που παράγει ή επιθυμεί να παράξει τα αναγκαία υλικά και τις συσκευές για τα αεροχήματα, με διεθνή ανταγωνιστικότητα ως προς την ποιότητα και τις τιμές, να συντονίσει τη δράση της με την ΕΑΒ.
Ως εκ τούτων, η σταθερή πολιτική βούλησή μας, η συνεπής πορεία των εργασιών, η αξιοπιστία, αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα των εμπλεκομένων, αποτέλεσε τη βάση, ώστε το Υπουργείο Οικονομικών να αποφασίσει τη χρηματοδότηση του σχεδιασμού και δεύτερου, πιο σύνθετου μη-επανδρωμένου αεροχήματος. Σχετικές ανακοινώσεις θα ακολουθήσουν στις αρχές του 2023.
Συνεπώς, οι εξελίξεις σε αυτό το κρίσιμης σημασίας πεδίο δείχνουν ότι οι Έλληνες και θέλουμε και μπορούμε να καταστήσουμε την Πατρίδα μας ολόπλευρα πιο ισχυρή», καταλήγει η ίδια.
PENTAPOSTAGMA
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου