Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019

Πέρασε και από την Τουρκική Βουλή η συμφωνία με τη Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα – Πρωτοφανής κλιμάκωση από την Τουρκία (upd)


Το τουρκικό κοινοβούλιο επικύρωσε σήμερα το μνημόνιο συνεννόησης που συνυπέγραψαν στις 27 Νοεμβρίου η τουρκική κυβέρνηση με την κυβέρνηση της Λιβύης για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες στην ανατολική Μεσόγειο, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Λίγες ώρες νωρίτερα και η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων είχε επικυρώσει το μνημόνιο συμφωνίας. Είχε προηγηθεί διφορούμενη δήλωση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στους δημοσιογράφους στο Λονδίνο.

«Εφόσον η νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης είναι σταθερή και ισχυρή αυτή (η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης για τον καθορισμό ΑΟΖ) θα προχωρήσει» αναφερόμενος στην αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Τρίπολης, του Φατίχ αλ-Σάρατζ η οποία όμως αμφισβητείται από τον διοικητή του Εθνικού Λιβυκού Στρατού, Χαλίφα Χαφτάρ.

Το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης με το οποίο η Άγκυρα επιχειρεί την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών σε βάρος της Ελλάδας, δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα.

Το κείμενο της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης βρίσκεται ήδη στα χέρια του ελληνικού ΥΠΕΞ και μεταφράζεται από τα τουρκικά προκειμένου να εξεταστεί συστηματικά.

Αρχικό κείμενο

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας υπερψήφισε το νομοσχέδιο για την επικύρωση του Μνημονίου Συμφωνίας με τη Λιβύη, το οποίο αφορά την οριοθέτηση των ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο.

Η Τουρκία θα πρέπει να περιμένει να σταθεροποιηθεί η πολιτική κατάσταση στη Λιβύη, είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους στο Λονδίνο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα υποχωρήσει στο θέμα της συμφωνίας με τη Λιβύη στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι «η Τουρκία δεν είναι κράτος νομάδων, έχουμε μια παράδοση που μας έρχεται από τους Οθωμανούς. Τί είναι το θαλάσσιο δίκαιο, από πού βγαίνει το διεθνές δίκαιο. Όλα αυτά τα γνωρίζει αυτό το έθνος. Το υπουργείο Εξωτερικών έχει πολύ καλή μνήμη σε όλα αυτά. Επομένως, εμείς δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε. Ό,τι έγινε, έγινε σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Το μόνο που μένει αυτή τη στιγμή είναι η νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης να πατήσει γερά στα πόδια της και, όταν σταθεροποιηθεί, θα γίνει κι αυτό το βήμα» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

PENTAPOSTAGMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου