Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019

Μήνυμα Σάλεχ από Αθήνα: «Άκυρη η συμφωνία Τρίπολης-Άγκυρας» – «Παράνομη η κυβέρνηση Σαράζ» – Στο πλευρό της Ελλάδας η λιβυκή Βουλή.


Ηχηρή ήταν η παρουσία του προέδρου της Βουλής της Λιβύης, Αγκίλα Σάλεχ Ίσα, στην Αθήνα, από όπου και έστειλε ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα και την κυβέρνηση του Φαγέζ αλ Σάραζ, για το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Η Βουλή της Λιβύης φαίνεται πως στέκεται στο πλευρό της Ελλάδα και ήδη έχει προχωρήσει σε κινήσεις ακύρωσης του συμφώνου, ενώ υπογραμμίζει πως οποιαδήποτε περαιτέρω εμπλοκή της Τουρκίας στα εσωτερικά θέματα της χώρα, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής ενέργειας φυσικά, θα αναχαιτιστεί άμεσα.

Άκυρη και απορριπτέα χαρακτήρισε τη συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης της Λιβύης με την Τουρκία ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Αγκίλα Σάλεχ Ίσα, κατά τη συνάντηση του με τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνο Τασούλα και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Όπως τόνισε στις κοινές δηλώσεις, ο κ. Αγκίλα Σάλεχ Ίσα ανέφερε πως η εν λόγω κυβέρνηση δεν έχει καμία νόμιμη ιδιότητα, καθώς δεν έχει πάρει ψήφο εμπιστοσύνης δύο φορές που κλήθηκε να το πράξει, ούτε έχει ορκιστεί ενώπιον της λιβυκής βουλής. «Δεν έχει εφαρμόσει όσα προβλέπονται από τη σχετική πολιτική συμφωνία και ως εκ τούτου δεν έχει δικαίωμα να υπογράψει κάποια συμφωνία».

«Δηλώσαμε στη Βουλή των Ελλήνων και στην ελληνική κυβέρνηση πως απορρίπτουμε τη συμφωνία Τρίπολης – Άγκυρας, όπως δήλωσαν και οι λιβυκές Ένοπλες Δυνάμεις. Θα αντισταθούμε σε όποιον προσπαθήσει να εμπλακεί στα εσωτερικά μας θέματα», υπογράμμισε ο κ. Αγκίλα Σάλεχ Ίσα, ο οποίος παρέδωσε επιστολή στην ελληνική πλευρά με την οποία δηλώνει πως η Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης θα πράξει ότι μπορεί προκειμένου να ακυρώσει το Μνημόνιο Λιβύης – Τουρκίας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Τασούλας, αναφέρθηκε στο Μνημόνιο για τις θαλάσσιες ζώνες, σημειώνοντας πως είναι άκυρο, ενώ εξέφρασε τη βούληση της Ελλάδας για ειρήνευση στη χώρα.

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, επεσήμανε πως τα μεμοράντα που υπεγράφησαν είναι άκυρα, κενά περιεχομένου και ανεφάρμοστα. «Απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο», πρόσθεσε.

Ακάρ: Κανείς να μην περιμένει ότι θα υποχωρήσουμε

«Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε με πείσμα και αποφασιστικότητα τα δικαιώματα και συμφέροντά μας στη Γαλάζια Πατρίδα, συμπεριλαμβανομένων και των περιχώρων της Κύπρου και των αιθέρων μας», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στην τουρκική εθνοσυνέλευση, σύμφωνα με το sigmalive.com.

«Η Κύπρος είναι εθνική μας υπόθεση. Κανείς να μην περιμένει ότι θα υποχωρήσουμε. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν τις απόψεις μας και τις θέσεις μας σε αυτό το θέμα. Δεν εποφθαλμιούμε τα δίκαια κανενός. Όταν λέμε ότι επιθυμούμε τις σχέσεις καλής γειτονίας και ότι δεν επιτρέπουμε κανένα τετελεσμένο δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως απειλή, αλλά ούτε ως υποχώρηση και αδυναμία».

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας αναφερόμενος στο μνημόνιο με τη Λιβύη δήλωσε:

«Το μνημόνιο για την ασφάλεια και τη συνεργασία σε στρατιωτικό επίπεδο είναι νόμιμο και οι ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας ορίστηκαν, σύμφωνα με τα δικαιώματα και τα συμφέροντα και των δύο χωρών και σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο. Το μνημόνιο αποτελεί σαφή απόδειξη ότι δεν πρόκειται να επιτραπούν τετελεσμένα στην περιοχή»

PENTAPOSTAGMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου