Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019

Γεωπολιτικός «σεισμός»: «Ακυρώνει» την συνθήκη του Μοντρέ ο Ερντογάν – Ανακοίνωσε κατασκευή διώρυγας στην Κων/πολη.


Απίστευτες καταστάσεις και καταιγιστικά γεγονότα θα δούμε όπως δείχνουν τα πράγματα το επόμενο διάστημα στην ευρύτερη περιοχή των Στενών των Δαρδανελίων.


Ο Ερντογάν ανήγγειλε πάλι την κατασκευή της διώρυγας της Κων/πολης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του:

«Στα Στενά με την συνθήκη του Μοντρέ δεν έχουμε κανένα δικαίωμα και τα πλοία περνούν όπως θέλουν. Σκεφτείτε χρησιμοποιούν τα Στενά και δεν κερδίζουμε τίποτα. Όμως με το «Καναλ Ινσταμπουλ» (διώρυγα της Κωνσταντινούπολης) θα δημιουργηθούν δικαιώματα όπως συμβαίνει και στη διώρυγα του Σουέζ, Εμείς θα προχωρήσουμε το σχέδιο αυτό».
Το σχέδιο του Ερντογάν:

Μέχρι το 2021 θα έχει κατασκευαστεί το 60% και περίπου το 2025 θα έχει ολοκληρωθεί.

Η διώρυγα θα κοστίσει 10 δισεκατομμύρια δολάρια. 

Στο Βόσπορο τα εμπορικά πλοία έχουν ελεύθερη διέλευση, δεν υπάρχει κάποιος έλεγχος με αυτό το σχέδιο όμως  ο Ερντογάν λέει ότι «εδώ θα έχω».

Ωστόσο, αν για οικολογικούς λόγους περιοριστεί η διέλευση από τον Βόσπορο και περιμένει το πλοιο να περάσει από την Μαύρη θάλασσα στο Αιγαίο για περίπου 15 με 20 ημέρες αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να περνάει από την νέα διώρυγα που με την σειρά του αυτό συνεπάγεται έλεγχος του πλοίου στην συγκεκριμένη περιοχή καθώς εκεί δεν θα ισχύει η συνθήκη του Μοντρέ. Και ο έλεγχος δεν θα είναι μόνο οικονομικός.

Αν ληφθεί υπόψη ότι η οικογένεια του Εμίρη του Κατάρ καθώς και άλλοι Καταριανοί αγοράζουν τα οικόπεδα γύρω από την περιοχή της διώρυγας στον Βόσπορο παρατηρώντας στα απεικονιζόμενα σχέδια ότι θα χτιστεί μια νέα Κων/πολη αυτό έχει την σημασία του σχετικά με το ποιος θα χρηματοδοτήσει αυτό το έργο

Οπως είχαμε αναφέρει πρόσφατα στο Πενταπόσταγμα, μεγάλη μετωπική κόντρα έχει προκληθεί ανάμεσα στον πολλά υποσχόμενο δήμαρχο, Ε. Ιμάμογλου, και τον σύγχρονο σουλτάνο της Τουρκίας Ρ.Τ.Ερντογάν, με αφορμή το θέμα του νέου καναλιού της Κων/πολης, το οποίο υποκρύπτει άλλο «βρώμικο σχέδιο» από πίσω του.

“Ο Ιμάμογλου που ανήκει στους κεμαλιστές του CHP, αντιτάσσεται στο σχέδιο του καναλιού της Πόλης το οποίο θα εξάλειφε τη συμφωνία του Montreux. Ο Ιμαμόγλου θεωρεί ότι είναι ιδιοκτήτης της Κωνσταντινούπολης”, αναφέρει η δήλωση του Τούρκου υπουργού μεταφορών Cahit Turhan, με την υποσημείωση ότι υπάρχουν υπογεγραμμένα πρωτόκολλα μεταξύ των υπουργείων και του Δήμου (προ Ιμάμογλου) για το περιβόητο κανάλι της Κων/πολης.

«Πριν από τις εκλογές «όλα ήταν πολύ όμορφα», αλλά μετά από αυτές, ο υπουργός μεταφορών και υποδομών και ο Ιμάμογλου έβγαλαν τα “μαχαίρια”. Ο νυν Δήμαρχος έβαλε “φωτιές” λέγοντας «δεν υπάρχουν συμφωνίες νομικής ισχύος για αυτό το θέμα ενώ ο Υπουργός του διαμηνύει (εκ μέρους του Ερντογάν) ότι όλα είναι έτοιμα και το έργο θα υλοποιηθεί«, αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Yeniakit.

Ενώ οι Τούρκοι “κοντράρονται” η ουσία του σχεδίου αυτού αποκαλύπτεται και αφορά την συνθήκη του Μοντρέ, από την οποία εξαρτάται η άμυνα της Ρωσίας στην Μαύρη θάλασσα.

PENTAPOSTAGMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου