Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2019

Ρ.Τ.Ερντογάν σε Ελλάδα: «Δεν είναι δικό σας το Αιγαίο - Επικαλείστε νησιά και νησάκια που δεν σας ανήκουν»!


Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε σήμερα σφοδρότατη επίθεση εναντίον της χώρας μας αμφισβητώντας ευθέως την κυριαρχία της Ελλάδα στα νησιά του Αιγαίου τα οποία χαρακτήρισε «αμφισβητούμενης κυριαρχίας», ενώ πρόσθεσε δεν θα επιτρέψει η Ελλάδα να μπλοκάρει την Τουρκία από την ανατολική Μεσόγειο.


«Όσοι κάνουν σχέδια σε νησιά αμφισβητούμενης κυριαρχίας στο Αιγαίο να ξέρουν πως το πεδίο δεν είναι ελεύθερο», είπε Τούρκος πρόεδρος, σε επίσκεψή του σε ναυπηγεία.

«Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι κανείς δεν θα μας περιορίσει τις ακτές μας» τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος, υποστηρίζοντας ότι το μνημόνιο με τη Λιβύη δεν αντιτίθεται στον τουρκικό νόμο ή το διεθνές δίκαιο.

«Ως η μακρύτερη παράκτια χώρα, δεσμευόμαστε να καταπολεμήσουμε όλες τις ευκαιρίες μας να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας εδώ», ανέφερε.

«Η Ελλάδα και οι σύμμαχοί της προσπαθούν να μπλοκάρουν την πρόσβαση της Τουρκίας σε όλες τις θάλασσες, αλλά η Τουρκία θα συνεχίσει να έχει πρόσβαση στον EastMed μέσω πρωτοβουλιών όπως η Συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες με τη Λιβύη και την ΤΔΒΚ», ανέφερε.

Πιο συγκεκριμένα είπε ο Τούρκος πρόεδρος:

«Η Ελλάδα επιδιώκει επί μακρόν να κάνει την Τουρκία, να υποχωρήσει από τις διεκδικήσεις της στη θάλασσα. Παρόμοιες προσπάθειες έχει κάνει και το Ισραήλ.

Δεν έχουμε καμία πρόθεση να σφετεριστούμε τα δικαιώματα κανενός. Αλλά δεν έχουμε την πολυτέλεια να διατηρήσουμε την χαμηλών τόνων πολιτική.

Αν εγκαταλείψουμε την διαδικασία που ξεκινήσαμε με την «Τουρκική Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» και τη Λιβύη, θα περιοριστούμε στις ακτές μας και δεν θα μπορούμε να βγούμε ούτε στη ζώνη αλιείας».

Συνέχισε δε λέγοντας, ότι

«αυτοί που κάνουν σχέδια να περιορίσουν την Τουρκία, που έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο, επικαλούμενοι νησιά και νησάκια που δεν τους ανήκουν, να ξέρουν ότι το πεδίο δεν είναι ελεύθερο».

Επανέλαβε δε, ότι η συμφωνία με τη Λιβύη για τις θαλάσσιες ζώνες συμβαδίζει με το Διεθνές Δίκαιο. Υποστήριξε μάλιστα, ότι αυτή η διαδικασία είχε ξεκινήσει πριν από 10 χρόνια από την Άγκυρα, από την εποχή του Καντάφι, με τον οποίο όπως ισχυρίστηκε, είχαν φθάσει πολύ κοντά σε συμφωνία.

Αμετακίνητος είναι ο Τούρκος πρόεδρος και όσον αφορά στη Λιβύη, διαμηνύοντας ότι η Τουρκία θα αυξήσει τη στρατιωτική υποστήριξή της προς την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης, αν αυτό χρειαστεί και θα αξιολογήσει τις επιλογές που έχει σε αεροπορικό, χερσαίο και ναυτικό επίπεδο.

Σε κάθε περίπτωση, ο Ερντογάν ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία «αποκλείεται» να οπισθοχωρήσει από τις δύο συμφωνίες που έχει υπογράψει με την Λιβύη.

PRONEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου