Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2019

Κοινή ναυτική «ασπίδα» Ελλάδας-Αιγύπτου: «Πολεμικά πλοία θα προστατεύσουν την Λιβύη από ενδεχόμενη τουρκική εισβολή»!


Σύμφωνα με πληροφορίες του λιβυκού τύπου και σε συνδυασμό με την επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ κ. Δένδια σε Λιβύη και Αίγυπτο, το ελληνικό και το αιγυπτιακό πολεμικό ναυτικό, φέρονται να ετοιμάζουν μία «Μέδουσα»  κατά της τουρκικής επιχείρησης “Ασπίδα της Μεσογείου”, με σκοπό να μπλοκάρουν τα σχέδια της Άγκυρας στη Λιβύη.


Αναφέρει χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ τους στα Αγγλικά:

Reports say that the Greek and the Egyptian Navy will form a coalition in support of the Libyan House of Representatives (HOR) to protect Libya‘s territorial waters and confront any ships carrying both weapons & jihadists as well as Turkish army troops from Turkey to Libya.

Οι ίδιες λιβυκές πηγές αναφέρουν ότι το ελληνικό και το αιγυπτιακό ναυτικό θα σχηματίσουν έναν κοινό στόλο και έχοντας την έγκριση της Λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων (HOR), για να προστατεύουν επίσημα τα χωρικά ύδατα της Λιβύης, με σκοπό την αναχαίτιση όλων των ύποπτων πλοίων που μεταφέρουν τόσο όπλα/τζιχαντιστές, όσο όμως και στρατεύματα του τουρκικού στρατού από την Τουρκία στη Λιβύη.

Την πληροφορία όπως πάντα την μεταφέρουμε με κάθε επιφύλαξη, αλλά εφόσον επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για το τέλειο colpo grosso.

Λογικά εκτιμάται ότι εφόσον ευοδωθεί το ελληνο-αιγυπτιακό σχέδιο, μοίρα του ελληνικού και του αιγυπτιακού πολεμικού ναυτικού αποτελούμενη από φρεγάτες, κορβέτες και με την παρουσία πιθανότατα του αιγυπτιακού ελικοπτεροφόρου τύπου Mistral και δύναμη πεζοναυτών, θα «οργώνει» τα νερά της Λιβυκής ΑΟΖ.

Μιλάμε για την “μεταφορά” στην πράξη των όσων υλοποιούνται εδώ και μερικά χρόνια μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου, στην γνωστή άσκηση “Μέδουσα”, κατά την οποία έχουμε πλήθος σεναρίων στα οποία έχουν εκπαιδευτεί και οι δύο πλευρές, παρά πολύ καλά.

Τα συμφέροντα των δύο χωρών στην Λιβύη είναι πλέον τεράστια και συμπίπτουν, μιας και οι Αιγύπτιοι δεν θέλουν επουδενί Τούρκους στα δυτικά σύνορα της Λιβύης και τουρκική βάση στην χώρα αυτή, ενώ η Ελλάδα “καίγεται” για την συμφωνία Σαράτζ-Ερντογάν για την την περιβόητη τουρκική ΑΟΖ.

Το ποια θα είναι ακριβώς η αντίδραση των Τούρκων σε αυτό το ενδεχόμενο δεν μπορούμε να την εκτιμήσουμε, λόγω και της  εγκρίσεως κατασκευής του αγωγού East Med από τις ΗΠΑ, αλλά και της επικείμενης υπογραφής στην Αθήνα στις 02 Ιανουαρίου 2020.

Εφόσον όμως πέσουν οι υπογραφές, είναι σίγουρη η δημιουργία στόλου Ελληνικών-Ισραηλινών και κυπριακών πολεμικών σκαφών, τα οποία θα έχουν και την συνδρομή πολεμικών αεροσκαφών από Ελλάδα και Ισραήλ, για την διαφύλαξη του αγωγού αυτού και αυτό δεν αμφισβητείται πλέον από κανέναν.

Αυτή η εξέλιξη θα “αποκλείσει” εντελώς όμως τα σχέδια της Άγκυρας για κυριαρχία στην Α.Μεσόγειο, δημιουργώντας συνθήκες “ασφυξίας” στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και στην Κύπρο.

Ο Υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος δήλωσε αυτό το Σαββατοκύριακο ότι θα κλιμακωθούν τα μέτρα κατά της Τουρκίας κατά την προσεχή περίοδο, αναφέρει το λιβυκό ΜΜΕ.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνέντευξης ότι η Τουρκία εντείνει τις ενέργειές της σε πολλά επίπεδα, για αυτό και από τώρα και στο εξής η Ελλάδα θα πράξει ότι είναι απαραίτητο για την διασφάλιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Ο Κ. Παναγιωτόπουλος πρόσθεσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Ελλάδος, θα συνεχίσουν να κάνουν ό, τι είναι απαραίτητο για τη διαφύλαξη κάθε σπιθαμής εδάφους, αποτρέποντας κάθε παραβίαση.

Για το θέμα αυτό ο ίδιος σχολιάζοντας την απόφαση του τουρκικού κοινοβουλίου, για στρατιωτική βοήθεια προς την κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας με έδρα την Τρίπολη, δήλωσε: «Δεν θα είναι τόσο απλό, διότι η Τουρκία θα βρει πολλές χώρες εναντίον της. Κάνουμε την δουλειά μας ανεξάρτητα από το τι λέει ο Ερντογάν”.

Το μόνο σίγουρο από εδώ και στο εξής είναι ότι θα δούμε πολλά πράγματα και εξελίξεις στο θέμα αυτό, λόγω ειδικά της απύθμενης αλαζονείας που διακατέχει την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας.

Αναφορά για το συγκεκριμένο ζήτημα κάνει στο λογαριασμό του στο twitter και ο Babab Taghvaee, ο οποίος έχει πάντα πληροφορίες εκ των έσω

Του Ανδρέα Μουντζουρούλια
PENTAPOSTAGMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου