Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Πέμπτη 4 Μαΐου 2023

Το USS Gerald R. Ford με ρότα για Αν.Μεσόγειο-Η Chevron ξεκινά γεώτρηση στο τεμάχιο 3 στην Κύπρο εν μέσω τουρκικής αντίδρασης

Θα τολμήσουν οι Τούρκοι να στείλουν το ελικοπτεροφόρο Anadolou με ομάδα μάχης στην περιοχή παρεμποδίζοντας τις γεωτρήσεις στην Κύπρο;

Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Gerald R. Ford (CVN-78) Carrier Strike Group (CSG) ξεκίνησε την πρώτη του παγκόσμια ανάπτυξη, αποπλέοντας από την ναυτική βάση του Νόρφλοκ  το απόγευμα της Τρίτης.

Το αεροπλανοφόρο συνοδεύεται από τέσσερα πολεμικά πλοία, το USS Normandy (CG-60), το USS Ramage (DDG-61), το USS McFaul (DDG-74) και το αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων πυραύλων USS Thomas Hudner (DDG-116).

Η ανάπτυξη του αεροπλανοφόρου θα θέσει σε λειτουργία νέες τεχνολογίες, σύμφωνα με τον κυβερνήτη Rick Burgess.

Το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό δεν έχει αποκαλύψει τις ακριβείς περιοχές λειτουργίας της αρμάδας του Ford κατά τη διάρκεια αυτής της ανάπτυξης.


Ωστόσο, αρκετές πηγές αναφέρουν ότι το USS Gerald R. Ford θα συνεχίσει να κινηθεί στην Μεσόγειο Θάλασσα, στην οποία υπάρχει πάντα ένα αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ, από τον Δεκέμβριο του 2021, πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις αρχές του 2022.

“Η παρουσία της ομάδας μάχης του αεροπλανοφόρου στη θάλασσα καθ' όλη τη διάρκεια της ανάπτυξης στοχεύει να παράσχει διαβεβαίωση σε συμμάχους και εταίρους ότι οι θαλάσσιες δίοδοι θα παραμείνουν ανοιχτοί και οι κοινές επιχειρήσεις θα αποδείξουν τη δέσμευση για διαλειτουργικότητα και θαλάσσια σταθερότητα”,δήλωσε ο Αντιναύαρχος Greg Huffman, διοικητής του Carrier Strike Group 12.

Το Gerald R. Ford CSG περιλαμβάνει το προσωπικό και τις μονάδες των CSG 12, Carrier Air Wing (CVW) 8 και Destroyer Squadron (DESRON) 2.

Η Chevron ξεκινά τη γεώτρηση στην Κύπρο εν μέσω τουρκικών αντιδράσεων

Η Chevron ξεκινά τη γεώτρηση κοιτάσματος φυσικού αερίου της Κύπρου αξίας 3,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς η Τουρκία διαμαρτύρεται για την κίνηση αυτή των ΗΠΑ σε μια περιοχή που η ίδια θεωρεί παράνομα ότι έχει λόγο.

Στο τεμάχιο Αφροδίτη-3 θα γίνει αξιολόγηση για την παρουσία κοιτάσματος 4,5 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών φυσικού αερίου το οποίο  πρόκειται να εξαχθεί στην Αίγυπτο.

Η παράνομη τουρκοκυπριακή “κυβέρνηση” που είναι ελεγχόμενη από την Τουρκία και έχει έδρα στο βόρειο τμήμα του νησιού, διαμαρτύρεται έντονα για την κίνηση του αμερικανικού κολοσσού.

Οι ΗΠΑ δεν κατανοούν τις τουρκικές αιτιάσεις και θα συνεχίσουν κανονικά τις εργασίες τους στην Κύπρο, έχοντας κατά νου τον σύντομο ερχομό και του αεροπλανοφόρου USS Gerald R. Ford και της ομάδας μάχης του στην περιοχή, για όλα τα ενδεχόμενα.

Την ίδια στιγμή, συνάντηση με τις εταιρείες υδρογονανθράκων που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ θα έχει το επόμενο διάστημα ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της TOTAL, στο Παρίσι, όπου βρίσκεται επίσκεψη.

Σε δηλώσεις του ίδιος είπε ότι «είχα μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση με τους επικεφαλής της TOTAL, μια συζήτηση που επικεντρώθηκε σε δύο θέματα".

Γάλλοι και Αμερικάνοι έχουν τα δικά τους σχέδια για το νησί εν μέσω κινήσεων στο ενεργειακό τομέα και αυτό έχει εξοργίσει την Άγκυρα σε υπερθετικό βαθμό. Το ερώτημα τι θα πράξουν οι Τούρκοι το επόμενο διάστημα;

Η Ανατολική Μεσόγειος είναι ήδη ένα σημαντικό hotspot για τον παγκόσμιο τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου, με αρκετές σημαντικές ανακαλύψεις τα τελευταία χρόνια να ωθούν τη στρατηγική συνεργασία σε μια περιοχή που παραμένει γεωπολιτικό σημείο ανάφλεξης καθώς η Ευρώπη και τα μεσογειακά έθνη εργάζονται για να ενισχύσουν την ενεργειακή τους ασφάλεια.

Γιώργος Μοτσάκος

ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου