Καθώς πλησιάζει η πέμπτη επέτειος από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών (17 Ιουνίου 2018), τα προβλήματα που προκύπτουν αντί να αμβλύνονται δυστυχώς οξύνονται με την προκλητική παραβίαση των όρων της Συμφωνίας των Πρεσπών από την πλευρά των Σκοπίων.
Η διάτρητη «συμφωνία» δεν υπεγράφη από τον Πρόεδρο των Σκοπίων αλλά από τον Πρόεδρο της Βουλής του γειτονικού κράτους, «εγκρίθηκε» με ένα εντελώς άκυρο «δημοψήφισμα» (37% συμμετοχή, έναντι τουλάχιστον 50% προκειμένου να θεωρηθεί έγκυρο) και παραβιάζεται συνεχώς και ασυστόλως από το γειτονικό κρατίδιο με εκατοντάδες παραβιάσεις .
Τον Οκτώβριο του 2018, σύμφωνα με πολλές καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, προκειμένου η «συμφωνία» να «εγκριθεί» από τα κοινοβούλια των δύο χωρών επιστρατεύτηκαν αθέμιτα μέσα (πιέσεις, χρηματισμοί, «μεταγραφές» βουλευτών) προκειμένου να συμπληρωθεί αριθμητική πλειοψηφία που απαιτείτο για την «έγκριση» της.
Στην Ελλάδα, στις 17 Οκτωβρίου 2018, ο τότε Υπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Αντρέγεβιτς Σουσλόφ (κατά κόσμο Νικόλαος Κοτζιάς) οδηγήθηκε σε παραίτηση μετά από ένα θυελλώδες Υπουργικό Συμβούλιο.
Τον Ιανουάριο του 2019 από τους εκτός του κυβερνώντος κόμματος Έλληνες βουλευτές οι οποίοι υπερψήφισαν την Συμφωνία των Πρεσπών (Έλενα Κουντουρά, Κατερίνα Παπακώστα, Σταύρος Θεοδωράκης, Σπύρος Δανέλλης, Γιώργος Μαυρωτάς, Σπύρος Λυκούδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Θανάσης Παπαχριστόπουλος), κάποιοι χρειάστηκε να «ανεξαρτητοποιηθούν» από το κόμμα που τους εξέλεξε, προκειμένου να συμπληρωθεί η αριθμητική πλειοψηφία που ενέκρινε την συμφωνία των Πρεσπών στο Ελληνικό κοινοβούλιο.
Ο Δημήτριος Γιουματζίδης (Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων – Παμμακεδονικής Ένωσης Ελλάδος) παρουσίασε μια εξαιρετική μελέτη με τίτλο «Τα Σκοπιανά» με την οποία τεκμηριώνει το γεγονός ότι μέχρι το έτος 1944, στην διοικητική διαίρεση της Γιουγκοσλαβίας σε εννέα επαρχίες δεν υπήρχε καμιά με το όνομα της Ελληνικής Μακεδονίας ούτε φυσικά υπήρχε καμιά καθομιλούμενη «μακεδονική» γλώσσα αφού όλοι οι κάτοικοι της περιοχής (Σλάβοι, Αλβανοί, Ρομά, Τούρκοι, Έλληνες κ.α.) για την ανάγκη της μεταξύ τους συνεννόησης επικοινωνούσαν σε μια Βουλγαροσλαβική διάλεκτο με ιδιωματισμούς και εκφράσεις που ποικίλλουν κατά ευρύτερη περιοχή.
Όλα ανεξαιρέτως όσα έχουν σχέση με την έννοια της Μακεδονίας, αποτελούν δημιουργήματα της περιόδου του Τίτο, με τελικό στόχο την επιβουλή της Ελληνικής Μακεδονίας και την έξοδο της τότε κομμουνιστικής Γιουγκοσλαβίας στο Αιγαίο. Δυστυχώς, ανάλογους στόχους εξυπηρετεί και η «συμφωνία» των Πρεσπών, την οποία ψήφισαν ή εφαρμόζουν τα Ελληνικά κόμματα εξουσίας.
International Hellenic Association
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου