Τα Βρυσερά συνορεύουν ανατολικά με τον ξεροπόταμο Ξεριά, δυτικά με το χωριό Πέπελη, ενώ από τα νότια περιβάλλεται από τα χωράφια της Πέπελης, «Ταρανίδας».
Η ετυμολογία του τοπωνυμίου παράγεται από το ουσιαστικό «βρύση» με πρόσθεση της κατάληξης -έρα, που σημαίνει, τόπος που αναβρύζει νερά. Και όντως έτσι ήταν και είναι η περιοχή αυτή. Το τοπωνύμιο αποτέλεσε αργότερα και το όνομα του χωριού.
Είναι ένα νεόχτιστο χωριό, σχεδόν μετά το 1944.
Αυτό το νεόχτιστο χωριό – κέντρο, βρίσκεται περίπου 3 χλμ. από την Κακαβιά και 29 χλμ. από το Αργυρόκαστρο.
Τα εδάφη στα Βρυσερά, είναι μέρη υγρά, νεροκρατούμενα, βαλτώδη, όπως και τα γύρω Πεπελιώτικα χωράφια της Ταρανίδας, γι’ αυτό ονομάστηκε και Βρυσερά, μέρος με πολλά πηγάδια, νερά και βρύσες.
Είχε περίπου 380 κατοίκους ως το 1990, ενώ αργότερα ανέρχονταν γύρω στους 500 κατοίκους εγγεγραμμένους. Οι κάτοικοι αυτού του νεόχτιστου χωριού είναι ελληνικής καταγωγής και χριστιανοί ορθόδοξοι. Ο πρώτος κάτοικος των Βρυσερών λένε ήταν ο περίφημος Λάζος Κώτσιας από την Πέπελη. Σε συνέχεια τα Βρυσερά προσέλκυσαν και άλλους κατοίκους από τα γύρω ορεινά χωριά: Λόγγο, Κλεισάρι και μετά από σχεδόν όλα τα χωριά της Άνω Δρόπολης.
Έχει ωραία σύγχρονα σπίτια, καλοπεριποιημένες αυλές με παραγωγικούς κήπους τριγύρω.
Το έτος 1963 χτίστηκε το νέο σχολείο και αργότερα ένα μικρό νοσοκομείο που εξυπηρετούσε όλους τους κατοίκους της Άνω Δρόπολης.
Τα Βρυσερά έχουν πολλά και διάφορα μαγαζιά, καθώς αρκετά, ποίκιλα καφενεία και εστιατόρια. Τα Βρυσερά ήταν από τα πρώτα περιφερειακά βιοτεχνικά κέντρα στην Αλβανία μετά το 1990. Σ’ αυτό το κέντρο λειτουργούν οι εταιρίες «ΑΜΣΤΕΛ» που μαζί με τη «ΓΛΥΝΑ», είναι από τις ισχυρότερες σε όλη την αλβανική επικράτεια. Επίσης λειτουργούν άψογα οι εταιρίες «ELKA», «VEKO» «SHUKURA – RRJETA» και πολλές άλλες μικρότερες επιχειρήσεις
Πριν μερικά χρόνια στα Βρυσερά, με την ευλογία του Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, Αναστασίου, χτίστηκε ο Ναός του Άγιου – Κοσμά. Επίσης τα Βρυσερά είναι διοικητικό κέντρο της Επαρχίας της Άνω Δρόπολης. Κάθε είδους δραστηριότητας διεξάγεται στα Βρυσερά και σήμερα μπορούμε να πούμε ότι είναι σχεδόν το μόνο χωριό στην Άνω Δρόπολη που υπάρχει ζωντάνια μετά από την μακρά μετανάστευση.
Λευτέρης Κοντός
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου