Φαίνεται πως ανοίγει δειλά δειλά η συζήτηση για να αποζημιωθεί η Πολωνία από τη Γερμανία για τις καταστροφές του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
Ο Γερμανός Βουλευτής Dietmar Nietan του Σιοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) και συντονιστής της Γερμανικής κυβέρνησης για το θέμα των αξιώσεων που προβάλλει η Πολωνία για αποζημιώσεις πολλών δισεκατομμυρίων για τις καταστροφές από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, υποστηρίζει σε συνέντευξή του ότι το ζήτημα θα πρέπει να συζητηθεί.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Πολωνικό δίκτυο Interia, μίλησε και για τις πολεμικές αποζημιώσεις.
Όπως είπε, το κόμμα «PiS θέλει πρωτίστως να διευθετήσει το θέμα των αποζημιώσεων. […] Η θέση της Γερμανίας, και όχι μόνο της κυβέρνησης, είναι αμετάβλητη εδώ και χρόνια. Και δεν υπάρχει περίπτωση να συζητηθεί το θέμα».
«Πιστεύω ότι οι συντάκτες της αίτησης του PiS, που προετοίμασαν την έκθεση για τις επανορθώσεις και συμμετείχαν στη συγγραφή της, γνώριζαν από την αρχή ότι ανεξάρτητα από το ποιος θα βρίσκεται στην εξουσία στη Γερμανία, δεν θα δίνονταν επίσημες αποζημιώσεις» τονίζει ο Dietmar Nietan, που θεωρεί ότι ο κύριος λόγος της σύνταξης της έκθεσης ήταν προεκλογικός.
«Έχουμε μια καθαρά τυπική θέση της Γερμανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία, καθαρά νομικά, δεν είμαστε υποχρεωμένοι να πληρώσουμε αποζημιώσεις. Δεν είμαι δικηγόρος, αλλά υποθέτω ότι η νομική θέση της Γερμανικής κυβέρνησης είναι σωστή και ότι δεν υπάρχει δυνατότητα αναζήτησης τρόπων αποζημίωσης με νομικά μέσα, ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου ή οπουδήποτε αλλού» προσθέτει.
«Νομίζω ότι η Γερμανία πρέπει να εξετάσει το θέμα. Είμαι ευγνώμων στην αντιπολίτευση που εισήγαγε πολλές παραγράφους στην έκθεση για τις αποζημιώσεις. Διότι επανόρθωση σημαίνει επίσης ότι οι Γερμανοί θα πρέπει να διαθέσουν πολλά δισεκατομμύρια ευρώ σε ένα μελλοντικό ταμείο για την ανοικοδόμηση του πολιτισμού και των αγαθών που κατέστρεψαν οι Γερμανοί. Αυτό θα πρέπει να είναι ένα επενδυτικό ταμείο στη σύγχρονη άμυνα της Ανατολικής Ευρώπης, το οποίο δεν θα προστατεύει μόνο την Πολωνία, αλλά και άλλες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης από τη Ρωσική επιθετικότητα από αέρος. Υπάρχουν πολλά πράγματα για τα οποία οι Γερμανοί μπορούν να κάνουν κάτι, συμπεριλαμβανομένου κάτι που κοστίζει πολλά χρήματα. Η Πολωνική κυβέρνηση, θα πρέπει να αποφασίσει εάν θέλει να ηγηθεί ενός αγώνα μέχρι τέλους για επίσημες, πραγματικές αποζημιώσεις ή αν θα πρέπει να βρει έναν τρόπο με τη Γερμανία διασφάλισης μιας διαφορετικής μορφής αποζημίωσης» υποστηρίζει ο Γερμανός βουλευτής.
«Ως συντονιστής (σ.σ. της Γερμανικής κυβέρνησης για το θέμα των αξιώσεων που προβάλλει η Πολωνία για αποζημιώσεις) δεν μπορώ να αντιταχθώ στην πολιτική της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης, αλλά, παρακαλώ πιστέψτε με, πάντα υποστήριζα δημόσια και στο κοινοβούλιο, τον τερματισμό της αλαζονικής στάσης της Γερμανίας σ’ αυτό το θέμα» είπε ο Dietmar Nietan.
«Είμαι απογοητευμένος που εκτός από την επίσημη νομική άρνηση αποζημιώσεων από τη Γερμανία, δεν υπάρχουν προτάσεις προς την Πολωνία. Καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσω ότι τέτοιες προτάσεις θα εμφανιστούν στο μέλλον. Με λυπεί το γεγονός ότι στο θέμα της ανέγερσης ενός μνημείου για τα θύματα της Πολωνίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμό στο Βερολίνο, δεν βρισκόμαστε στο στάδιο της υλοποίησης του έργου, ως οφείλαμε. Δεν είμαι ικανοποιημένος με το γεγονός ότι το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Παιδείας έχει αποτύχει μέχρι στιγμής να εφαρμόσει την απόφαση της επιτροπής προϋπολογισμού της Bundestag να διαθέσει πόρους για την υποστήριξη της εκμάθησης της Πολωνικής ως μητρικής γλώσσας. Όπως μπορείτε να δείτε, μπορώ να κάνω αυτοκριτική για τον εαυτό μου και την κυβέρνησή μου. Θα ήθελα να τονίσω εδώ ότι σε θέματα όπως ο χώρος μνήμης ή η υποστήριξη για την εκμάθηση της Πολωνικής ως μητρικής γλώσσας στη Γερμανία, χρειάζεται αλλαγή στάσης στα Γερμανικά Υπουργεία. Ωστόσο, είμαι αισιόδοξος. Βλέπω ότι συμβαίνει μια τέτοια αλλαγή και υπάρχει ολοένα και μεγαλύτερη βούληση να υποστηριχθούν τέτοιες πρωτοβουλίες σε κοινοβουλευτικό επίπεδο» κατέληξε ο Γερμανός Βουλευτής Dietmar Nietan του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος.
Η Πολωνία, αργά και σταθερά διεκδικεί δισεκατομμύρια από την Γερμανία για τις καταστροφές που υπέστη κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Ελλάδα, τι κάνει; Την τελευταία δεκαετία υπήρξαν εκθέσεις για επανορθώσεις αξίας 340 δισεκατομμυρίων ευρώ. Υπήρξε προσπάθεια να αναγκαστεί η Γερμανία να πληρώσει, ακόμη και με τη μορφή επενδύσεων; Σύμφωνα με την Γερμανική πρόταση, η Γερμανία θα μπορούσε να επενδύσει αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ στην δημιουργία εργοστασίων αυτοκινήτων, οικιακών συσκευών και άλλων προϊόντων, ώστε να εργαστούν οι Έλληνες, να μειωθεί η ανεργία και να ανέβει το ΑΕΠ. Θα μπορούσε να συμφωνηθεί ο πλήρης εκσυγχρονισμός των 4 φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ από την Γερμανία, με δικά της έξοδα. Θα μπορούσε να συμφωνηθεί η απόκτηση καινούριων αρμάτων Leopard και Lynx Γερμανικής τεχνολογίας, με έξοδα της Γερμανίας και όχι της Ελλάδας. Και όχι μόνο.
Λύσεις υπάρχουν, που σε διάρκεια κάποιων ετών, θα κοστίσουν στην Γερμανία 340 δισεκατομμύρια. Βούληση από τους ηγέτες που ζητούν την ψήφο του Ελληνικού λαού υπάρχει; Ικανά μυαλά να σκεφτούν και να διαπραγματευτούν τον τρόπο των αποζημιώσεων από την Γερμανία υπάρχουν;
Πηγή: Cosmostatus
ΑΒΕΡΩΦ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου