Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023

Η Σερβία αγοράζει Rafale από την Γαλλία και όχι Mig-29 από την Ρωσία-Τι σηματοδοτεί και ποιες οι γεωπολιτικές επιπτώσεις για Ελλάδα-ΕΕ-Βαλκάνια

Η Ελλάδα είχε πάντα φιλικές σχέσεις με την Σερβία, ενώ ως μέλος της ΕΕ-ΝΑΤΟ μπορεί να παίξει σημαντικότατο ρόλο στην ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει πολλές εκφάνσεις πέραν εκείνων που είναι ορατές στο πεδίο της μάχης , οι οποίες είναι περισσότερο επιζήμιες σε βάθος χρόνου όπως θα δούμε.

Είναι γνωστό ότι πρίν την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία τον πρώτο λόγο σε σχέση με πωλήσεις αμυντικού υλικού στην Ευρώπη είχαν Αμερικανικές και Ευρωπαϊκές αμυντικές εταιρείες, με την Ρωσία να τηρεί ωστόσο για λογαριασμό της μια μικρή ποσόστοση από πωλήσεις δικών της οπλικών συστημάτων σε Ευρωπαίκές χώρες.

Αυτό επέτρεπε στην Μόσχα να έχει την δυνατότητα μελλοντικά να πουλήσει ακόμη περισσότερα οπλικά συστήματα.

Ωστόσο ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι κυρώσεις ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ κατά της Ρωσίας και η κίνηση από ΗΠΑ-ΝΑΤΟ εξοπλισμού των Ουκρανών, αρχικά με ρωσικά οπλικά συστήματα, που υπήρχαν σε οποιαδήποτε χώρα στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο, λόγω του ότι ήταν εξοικειωμένοι στην χρήση τους, με  ταυτόχρονη παροχή σε αυτές δυτικού τύπου οπλικών συστημάτων, έχει ολέθρια αποτελέσματα για την Ρωσική πολεμική βιομηχανία, η οποία χάνει και τα τελευταία ερείσματα της στην Ευρωπαϊκή αγορά, από τώρα και εφεξής.

Αυτό με την σειρά τους θα έχει γεωπολιτικές μετακινήσεις και ανακατατάξεις, ιδιαίτερα ορατές στην ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων.

"Η Σερβία εγκαταλείπει τα MiG-29, για το γαλλικό Rafale της  Dassault", είναι ο τίτλος άρθρου έγκριτου Βουλγαρικού ΜΜΕ του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα εξής:

Το Βελιγράδι σχεδίαζε να αγοράσει έξι μαχητικά MiG-29. Η Σερβία διαθέτει επί του παρόντος 11 σοβιετικά μαχητικά αεροσκάφη MiG-29. Με την τελική απόκτηση των επιπλέον έξι, το Βελιγράδι ήθελε να αυξήσει τη μαχητική ικανότητα της αεροπορίας του.

Ωστόσο, η Σερβία πρόκειται να εγκαταλείψει τα Ρωσικά μαχητικά. Ο πρόεδρος της Σερβίας κ. Aleksandar Vucic ανακοίνωσε ότι η εξυπηρέτηση του MiG-29 έχει καταστεί αδύνατη. Ο πόλεμος στην Ουκρανία μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας ουσιαστικά εμποδίζει σχεδόν οτιδήποτε στρατιωτικό  οπλικό σύστημα να αγοραστεί από τη Ρωσία.

Για το λόγο αυτό ο κ. Βούτσιτς ανακοίνωσε ότι το Βελιγράδι κινείται προς μια άλλη εναλλακτική. Τα γαλλικά μαχητικά Dassault Rafale είναι η καλύτερη επιλογή, πιστεύει ο Σέρβος πρόεδρος. Ως εκ τούτου, η Σερβία θα στείλει επιστολή για αίτημα , LoR, στην Γαλλία.

Το γαλλικό μαχητικό είναι η προτιμώμενη επιλογή όταν πρέπει να αποφευχθεί η αγορά ενός αμερικανικού.

Η Σερβία, ως αποτέλεσμα της ιστορικής της σύγκρουσης με τις ΗΠΑ, δεν είναι σε θέση σε αυτό το στάδιο να ζητήσει την αγορά αεροσκάφους αμερικανικής κατασκευής.

Το γαλλικό Rafale είναι η ναυαρχίδα της γαλλικής αεροπορίας.

Το Rafale φρουρεί τους ουρανούς της Κροατίας, της Γαλλίας, της Αιγύπτου, της Ινδίας, της Ελλάδας, της Ινδονησίας, του Κατάρ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Δεν υπάρχει ακόμη καμία πληροφορία για το εάν η Σερβία θα ζητήσει την απόκτηση του Rafale με οπλισμό.

Μπορούμε να πούμε ότι η επιλογή του Βελιγραδίου είναι πολύ σωστή αυτή τη στιγμή, καθώς θα έχει πρόσβαση στην απόκτηση και την ενσωμάτωση του καλύτερου πυραύλου αέρος-αέρος στον κόσμο,  του Meteor.

Το γαλλικό μαχητικό μπορεί να αναπτυχθεί σε μονοθέσια ή διθέσια έκδοση. Το μαχητικό  μπορεί να φτάσει σε μέγιστη ταχύτητα πτήσης κοντά στα 2.000 km/h. Η ταχύτητά του είναι 1,4 Mach.

Το Rafale έχει βεληνεκές μάχης 1.850 km.Το αεροσκάφος είναι οπλισμένο με ένα αυτόματο πυροβόλο GIAT 30/M791 των 30 mm  Εκτός από τον πύραυλο Meteor, η ικανότητά του αέρος-αέρος περιλαμβάνει τους πυραύλους MBDA MICA EM και IR και Magic II.

Η ικανότητα  προσβολής με πυραύλους αέρος-εδάφους του αεροσκάφους δεν πρέπει να υποτιμάται. Κάτω από τα φτερά είναι ένας πύραυλος MBDA Storm Shadow/SCALP-EG και MBDA Apache. Θεωρούνται επίσης από τους καλύτερους στην κατηγορία τους στον κόσμο. Το Rafale είναι ένα από τα λίγα μαχητικά αεροσκάφη που μπορούν να μεταφέρουν πύραυλο με πυρηνική κεφαλή. Αν και το Βελιγράδι δεν θα το πάρει, πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για τον πυρηνικό πύραυλο ASMP-A.

Το ενδιαφέρον της Σερβίας για το Rafale μπορεί να θεωρηθεί ως ένα ακόμη αρνητικό πλήγμα στις ρωσικές εξαγωγές όπλων τους τελευταίους 12 μήνες. Αν και δεν υπάρχει τόση ρωσική επιρροή στη Σερβία όπως πιστεύουν ορισμένοι, το Βελιγράδι είχε πάντα εξαιρετική σχέση με τη Μόσχα.

Δεν υπάρχουν ακριβείς πληροφορίες για την τρέχουσα μαχητική ικανότητα των  σερβικών MiG-29SM. Είναι σαφές ότι τα γερασμένα σοβιετικά μαχητικά αεροσκάφη χρειάζονται συντήρηση και η Σερβία δεν έχει την πολυτέλεια να βασίζεται αποκλειστικά σε αυτά τη στιγμή που η Ρωσία συγκεντρώνει τη στρατιωτική της παραγωγική ικανότητα στον πόλεμο με την Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται  ότι για πρώτη φορά η Σερβία μίλησε για την απόκτηση νέων μαχητικών αεροσκαφών τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους. Στη συνέχεια, οι πρώτες φήμες πρότειναν μια επιλογή μεταξύ του MiG-35 ή του κινεζικού JF-17."

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι η στροφή της Σερβίας προς την αγορά  των Γαλλικών Rafale αντί των Ρωσικών Mig-29, MiG-35 ή του κινεζικού JF-17 που είχαν ακουστεί νωρίτερα ως  υποψήφια μαχητικά προς αγορά , σημαίνει και Ευρωπαίκή στροφή της Σερβίας.

Η  Ρωσία χάνει το μοναδικό της προπύργιο στα Βαλκάνια με αποτέλεσμα το Βελιγράδι να αντιλαμβάνεται ότι πλέον απομονώνεται πλήρως και  γίνεται  στην κυριολεξία μονόδρομος η Ευρωπαϊκή του προοπτική.

Αυτό θα έχει ως επακόλουθο την λείανση των Εθνικιστικών αντιθέσεων και τάσεων στα  Δυτικά Βαλκάνια και την μη κακόβουλη επιρροή τρίτων χωρών στην περιοχή , όπως της Τουρκίας και της Ρωσίας, που έχουν κάθε συμφέρον για την αναζωπύρωση αντιθέσεων και μετουσίωσή τους σε ένοπλες συρράξεις, στην Βαλκανική.

Η Ελλάδα είχε πάντα φιλικές σχέσεις με την Σερβία, ενώ  ως μέλος της ΕΕ-ΝΑΤΟ μπορεί να παίξει σημαντικότατο ρόλο στην ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή ένωση

Παράλληλα η χώρα μας  και εφόσον η Σερβία ακολουθεί Ευρωπαίκή προοπτική , θα πρέπει  να προβεί σε υπογραφή Συμφώνου στρατιωτικής συνεργασίας με την Σερβία, δημιουργώντας εκ νέου  τον άξονα Αθήνα -Βελιγράδι , όπως στους Βαλκανικούς πολέμους 1912-1913.

Παναγιώτης Νάστος

 PENTAPOSTAGMA


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου