Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023

Ιταλός ειδικός: «Η Τουρκία μετακινήθηκε 3 μέτρα με τον σεισμό!»


 Ο Κάρλο Ντογλιόνι, Πρόεδρος του Ιταλικού Εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας (INGV), σχολίασε τον σεισμό που είχε επίκεντρο το Καχραμανμαράς και έπληξε 10 επαρχίες.

«Απόψε, το αραβικό ρήγμα φαίνεται να έχει μετακινηθεί 3 μέτρα από τη γραμμή του ρήγματος της Ανατολίας σε άξονα βορειοανατολικά-νοτιοδυτικά», είπε ο Ντογλιόνι.

Εξέφρασε, επίσης την άποψη ότι η μετακίνηση μπορεί να είναι μεγαλύτερη από 3 μέτρα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αυτή είναι μια πολύ μεγάλη μετακίνηση».

Ο Ντογλιόνι είπε, «Πρόκειται για μια πολύ ενεργή περιοχή και μια από τις πιο επικίνδυνες περιοχές στη Μεσόγειο. Στους περασμένους αιώνες, πολύ ισχυροί σεισμοί έχουν συμβεί εδώ" και είπε, "Η Τουρκία φαίνεται να έχει ξεπεράσει την αραβική πλάκα".

«Η επίδραση του σεισμού είναι τεράστια»

«Πόσο θα μπορούσε να έχει μετακινηθεί η τεκτονική πλάκα;»

 Απάντησε, «Γνωρίζουμε από τις εκτιμήσεις μας ότι το ρήγμα έγινε ενεργό για τουλάχιστον 150 χιλιόμετρα, ακόμη και με μετατόπιση άνω των 3 μέτρων. Όλα έγιναν σε λίγα δευτερόλεπτα και ήταν ένας σεισμός 7,8-7,9 Ρίχτερ».

«Είναι ένας πράγματι μεγάλος σεισμός. Το επίκεντρό του ήταν στη νοτιοκεντρική περιοχή της Τουρκίας, ακριβώς βόρεια των συνόρων με τη Συρία», είπε ο Ντογλιόνι.

«Τι είδους κίνηση ήταν;» 

Απάντησε, «Μιλάμε για διαγώνια κίνηση, το επίπεδο του ρήγματος είναι πολύ κεκλιμένο και παρατηρούμε μια οριζόντια μετατόπιση και στις δύο πλευρές του ρήγματος κατά τη διάρκεια του συμβάντος».

Ο Ιταλός ειδικός δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Μιλάμε για μια μεγάλη σεισμική περιοχή, η οποία είναι μια από τις πιο επικίνδυνες περιοχές της Μεσογείου. Τους περασμένους αιώνες έχουν γίνει εξαιρετικά ισχυροί σεισμοί».

The Hellenic Information Team

© Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου