Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023

ΠΑ.ΣΥ.Β.Α.-Αναδεικνύονται προσωπικότητες του βορειοηπειρωτικού χώρου

Η Εθνική Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία, στα βάθη των αιώνων, εκτός των άλλων, έχει  αναδείξει αξιόλογους ανθρώπους της Τέχνης και των Γραμμάτων, που μας άφησαν παρακαταθήκη τα συγγράμματά τους, τις μελέτες τους, την σοφία τους.

Προσωπικότητες  λαμπαδηφόροι σε διάφορους τομείς της πολιτικοκοινωνικής και πολιτισμικής ζωής του χώρου μας, μερικούς από τους οποίους η κοινωνία, η Τοπική μας Αυτοδιοίκηση  τους έχει προβάλλει, όπως τους αρμόζει.

Την ημέρα των Τριών Ιεραρχών, του Βασιλείου του Μεγάλου, του Γρηγορίου του Θεολόγου, του Ιωάννη του Χρυσόστομου ή την Ημέρα των Ελληνικών Γραμμάτων, διάλεξε ο Δήμος Φοινίκης, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αυλώνας, ν’ αναδείξουν και να  βραβεύσουν δύο άλλες προσωπικότητες του βορειοηπειρωτικού μας χώρου: τον ιατρό Παύλο Καλογέρη, από το Κώσταρι, περιοχής Μεσοποτάμου- Δελβίνου,   και τον Δασολόγο μηχανικό, Προκόπη Κυριάκη από το Γιαννιτσάτι περιοχής Θεολόγου- Αγίων Σαράντα. 

Γνωρίζοντας  το έργο των δύο αυτών λειτουργών επιστημόνων, στον τομέα τους,  τις αρετές και τα προτερήματά τους, την ακούραστη δουλειά τους σε όφελος των πολιτών και της κοινωνίας,  το Δημοτικό Συμβούλιο Φοινίκης  με απόφαση αρ. 38 ημερομηνία 22.09.2022, ανακηρύσσει τον  Παύλο Καλογέρη: «Επίτιμο Δημότη Δήμου Φοινίκης», με το αιτιολογικό: «Για την  συνεχή και αφιλοκερδή  προσφορά του στην υπηρεσία της προστασίας και ενίσχυσης της δημόσιας υγείας της Κοινότητας», ενώ το Περιφερειακό Συμβούλιο Αυλώνας έγκρινε την πρόταση και  ανακηρύσσει τον Προκόπη Κυριάκη: «Διακεκριμένη προσωπικότητα Περιφέρειας Αυλώνας» με το αιτιολογικό «Για την συνεισφορά του ως σύγχρονος διανοούμενος με τις επιστημονικές του αξίες στο πεδίο της δασικής υπηρεσίας για την διαφύλαξη  του οικολογικού περιβάλλοντος, καθώς και ως πολιτικός των ισορροπιών συνύπαρξης  και συναδέλφωσης μεταξύ Μειονότητας και Αλβανικού λαού. Προσωπικότητα  με μεγάλες ανθρώπινες, κοινωνικές και διανοούμενες αξίες, εμπνευστής για τις επόμενες γενιές».

Ο Παύλος Καλογέρης ιατρός στην ειδικότητα του Ενδοκρινολόγου, Διευθυντής στα νοσοκομεία Δελβίνου και Αγίων Σαράντα, Προϊστάμενος Υγείας για το Νομό των Αγίων Σαράντα. Στα 60 του, συνταξιούχος πια, δίνει εξετάσεις και αναγνωρίζει το δίπλωμά του στην Ελλάδα. Καθορίζεται σ’ ένα μακρινό νησί, την Ανάφη, εκεί που μερικοί το απέφευγαν, εκεί που οι Αφηνιώτες τον αγάπησαν και τον έκαναν δικό, τους πολίτη.   « Ωραίος άνθρωπος ο γιατρός, απλός και γνήσιος. Έχει μεγάλη καρδιά. Είναι τυχερό για το νησί μας…» έγραψαν οι Ανηφιώτες.  «Ο γιατρός Παύλος Καλογέρης επέδειξε απαράμιλλο ήθος, πρωτοφανή εργατικότητα και ιδιαίτερη συνεργασιμότητα με τους συναδέλφους του και το λοιπό προσωπικό...» γράφει το πιστοποιητικό  που του χορήγησε η Διεύθυνση του Νοσοκομείου Νίκαιας.

Ο Προκόπης Κυριάκης ένας αφοσιωμένος επιστήμονας, όλη η ζωή του  στην υπηρεσία των δασών και του πράσινου. Τέλεσε Διευθυντής της Επιχείρησης Δασών Νομού Αγίων Σαράντα, Διευθυντής Διεύθυνσης Λιβαδιών και Δασών στο Υπουργείο Γεωργίας στα Τίρανα, αναγνωρίζει το δίπλωμά του στην Ελλάδα και εργάζεται 10 χρόνια στο Υπουργείο Γεωργίας στην Αθήνα κι άλλα πέντε χρόνια στο Δήμο Νέας Ιωνίας, ο σχεδιαστής του πράσινου στεφανιού της Αθήνας, κι άλλων 20 ακόμα σχεδίων για την διάπλαση του περιβάλλοντος.

Αυτές είναι οι δύο προσωπικότητες, που δικαίως, βράβευσαν το Περιφερειακό και το Δημοτικό Συμβούλιο, αναβαθμίζοντας έτσι τις πνευματικές αξίες αυτού του χώρου.

Η απονομή έγινε στο Πολιτιστικό Μέγαρο «Κατίνα Παππά» στη Λιβαδειά, με την παρουσία δεκάδων ανθρώπων της Τέχνης και των Γραμμάτων, απλών δημοτών, φίλων και συγγενών των τιμωμένων, του Δημάρχου Φοινίκης Χρήστου Κίτσιου, του βουλευτή της περιοχής Νίκο Κούρη, του Περιφερειάρχη Αυλώνας Φλαμούρ Μάμαϊ, του Πρόεδρου Περιφέρειας Αυλώνας Ερβής Μότσκα,  του Πρόεδρου του ΣΚ Θωμά Καλόγερου, κι άλλων επισήμων.

Για τους δύο βραβευμένους  προβλήθηκαν βίντεο, ενώ για την ζωή και το έργο τους, αναλυτικά, μίλησαν ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Παπαχρήστος και ο Αντιπεριφερειάρχης  Χαράλαμπος Παντέχης.

Χαιρέτησαν ο Δήμαρχος Φοινίκης Χρήστος Κίτσιος, ο βουλευτής και γιατρός Νίκος Κούρης, ο Περιφερειάρχης Φλ. Μέμαϊ και ο Πρόεδρος του ΣΚ Θ. Καλογέρης ενώ η κόρη του γιατρού Παύλου, η Χρυσάνθη και οι δύο τιμώμενοι  ευχαρίστησαν  το Περιφερειακό και Δημοτικό Συμβούλιο για την έγκριση αυτών των διακρίσεων.

Ο Δήμος Φοινίκης, συνάμα, με την ευλογία του πατήρ Νικόδημου, έκοψε και την πρωτοχρονιάτικη πίττα.  


 

Βαγγέλης ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου