Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023

Ραγδαίες εξελίξεις στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις με επίκεντρο την Αλεξανδρούπολη

Ο αντιπρόεδρος αμερικανικού κολοσσού και η υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ στο λιμάνι του Έβρου

Ακόμα μεγαλύτερη και πιο στενή εκτιμάται και αναμένεται πως θα γίνει το επόμενο διάστημα η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ.

Η Ουάσιγκτον έχει πλέον δύο κομβικά σημεία για την νέα στρατηγική της στην Νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και την Ανατολική Μεσόγειο και αυτά δεν είναι άλλα από τη Σούδα και τώρα πλέον και την Αλεξανδρούπολη.

Ειδικά το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχει αποκτήσει γεωστρατηγική σημασία από τότε που ξεκίνησε ειδικά ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Δεν είναι τυχαίο πως η υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ θα βρεθεί στην Ελλάδα την ερχόμενη Δευτέρα και θα επισκεφτεί και τις εγκαταστάσεις του λιμένα Αλεξανδρούπολης από όπου τους τελευταίους μήνες έχουν περάσει χιλιάδες τόνοι υλικού και προσωπικό προς τα ανατολικά σύνορα της Συμμαχίας.

Οι ΗΠΑ φαίνεται πως πραγματικά θέλουν να επενδύσουν ακόμα περισσότερο στην Ελλάδα που εδώ και πολύ καιρό αποκαλούν «πυλώνα σταθερότητας». Σε αυτό το πλαίσιο ο Κέβιν Κιλλόραν, αντιπρόεδρος της ARC συναντήθηκε με τις Αρχές του λιμένα Αλεξανδρούπολης και η συζήτηση αφορούσε την επέκταση της συνεργασίας & χρήση του λιμένα για εμπορικά οχήματα, πέραν των στρατιωτικών!

Να πούμε εδώ πως η ARC είναι ο μεγαλύτερος μεταφορέα βαρέων οχημάτων και ελικοπτέρων της Αμερικανικής Κυβέρνησης.

Στην Ελλάδα όπως είναι ήδη γνωστό θα βρεθεί τις επόμενες ημέρες και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

Θα φτάσει στην Αθήνα το απόγευμα της Δευτέρας και θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Την επόμενη μέρα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα έχει διμερή συνάντηση και κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, καθώς οι δύο άντρες στη συνέχεια θα ξεκινήσουν και τον τέταρτο κύκλο Στρατηγικού Διάλογου ΗΠΑ-Ελλάδας.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την επίσκεψη Μπλίνκεν στην Ελλάδα: «Θα συζητήσει τη συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, την ενεργειακή ασφάλεια και τη κοινής δέσμευσης των χωρών να υπερασπιστούν τις δημοκρατικές αρχές».

Στις σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ αναφέρθηκε και ο Νίκος Δένδιας σε εκδήλωση της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, με θέμα: «Η Ελλάδα παράγοντας ισχύος και σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Η Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο».

Είπε χαρακτηριστικά: «Με τις δύο Συμφωνίες που είχα την τιμή να υπογράψω η βόρεια Ελλάδα είναι νομίζω αναβαθμισμένη γεωπολιτικά. Και θα ήθελα αυτό να γίνει κατανοητό, απολύτως κατανοητό. Ο στρατηγικός ρόλος που επιφυλάσσεται στη βόρεια Ελλάδα. Κατ’ αρχάς η Αλεξανδρούπολη πριν από πέντε χρόνια δεν υφίστατο στον αμυντικό χάρτη είτε του ΝΑΤΟ, είτε της ΕΕ, είτε των ΗΠΑ. Και σήμερα είναι από τα πιο κομβικά σημεία που υπάρχουν και έχει οδηγήσει σε μια ραγδαία γεωπολιτική της αναβάθμιση, σε μια ραγδαία ενεργειακή της αναβάθμιση, σε μια ραγδαία εμπορική της αναβάθμιση. Αλλά θα μου επιτρέψετε να πω ότι συνολικά η βόρεια Ελλάδα, ακριβώς διότι συνορεύει και επικοινωνεί και με τα ανατολικά και με τα δυτικά Βαλκάνια, αποτελεί χώρο τεράστιου ενδιαφέροντος της εξωτερικής πολιτικής μιας σειράς μεγάλων χωρών.

Άλλωστε, θα μού επιτρέψετε να σας πω και ένα μικρό παράδειγμα. Την επόμενη Τρίτη έρχεται στην Αθήνα για τον Στρατηγικό Διάλογο ο Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, AntonyBlinken.  Δεν μπορεί κανείς να θυμηθεί στην ελληνική ιστορία περίοδο στην οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είχαν δομημένο Στρατηγικό Διάλογο με την Ελλάδα σε ετήσια βάση και ο  Υπουργός των Εξωτερικών θα ερχόταν κάθε χρόνο στην Ελλάδα ή θα πήγαινε ο Έλληνας Υπουργός στην Ουάσιγκτον για να υπάρχει μια δομημένη σταθεροποιημένη σχέση. Η χώρα έχει αλλάξει επίπεδο».

Μαρίνος Γκασιάμης

PENTAPOSTAGMA


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου