Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023

Ο αριθμός των Αλβανών με άδειες παραμονής στην Ελλάδα μειώνεται σημαντικά

Το ελληνικό υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου δημοσίευσε στοιχεία για την έκδοση αδειών διαμονής αλλοδαπών μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι μετανάστες από την Αλβανία, γράφει αλβανικό δημοσίευμα.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία τον μήνα Δεκέμβριο 2022, υπάρχουν 285.842 χιλιάδες Αλβανοί μετανάστες με άδεια παραμονής στην Ελλάδα, οι οποίοι αποτελούν περίπου το 60,5% των αλλοδαπών με κανονική διαμονή.

Ο αριθμός των Αλβανών με άδειες παραμονής τον Δεκέμβριο του 2022 παρουσιάζει σημαντική μείωση σχεδόν 150.000 ατόμων σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2021 όταν, σύμφωνα με τα στοιχεία του ελληνικού Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, υπήρχαν 435.642 χιλιάδες Αλβανοί μετανάστες με άδειες παραμονής στην Ελλάδα, οι οποίοι αντιπροσώπευαν το 62,8 % του συνόλου των αλλοδαπών με έγγραφα διαμονής.

Η σημαντική μείωση του αριθμού των Αλβανών μεταναστών με κανονικά έγγραφα στην Ελλάδα μετά από ένα χρόνο σχετίζεται, σύμφωνα με αναλυτές μετανάστευσης, με πολλούς παράγοντες.

Οι διαδικασίες για την έκδοση νέων αδειών διαμονής συνεχίζουν να κινούνται με αργούς ρυθμούς, ενώ μια κατηγορία Αλβανών μεταναστών δεύτερης γενιάς έχουν λάβει την ελληνική υπηκοότητα τα τελευταία δύο χρόνια, χωρίς πλέον να ζητούν άδειες παραμονής.

Όμως, σύμφωνα με αναλυτές, ένας σημαντικός παράγοντας στη μείωση του αριθμού των Αλβανών στην Ελλάδα σχετίζεται με μια δυναμική μετακίνηση μεταναστών που εργάστηκαν και έζησαν στην Ελλάδα για χρόνια προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με αναλυτές μετανάστευσης, η νέα μετανάστευση Αλβανών δεύτερης γενιάς συμβαίνει από την Ελλάδα σε χώρες όπως η Αγγλία, η Γερμανία, η Ολλανδία και ορισμένες από τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης, μετά από δυσκολίες στην Ελλάδα με την απασχόληση και τις αυξήσεις τιμών.

Παρά τη σημαντική πτώση, οι Αλβανοί μετανάστες συνεχίζουν να προηγούνται το 2022 στον αριθμό των αλλοδαπών με έγγραφα διαμονής στην Ελλάδα, ακολουθούμενοι από τους Κινέζους με 22.951 άδειες διαμονής, που αποτελούν το 4,9% του συνόλου των αδειών διαμονής και τους Γεωργιανούς με 20.002 άδειες διαμονής. που αποτελούν το 4,2% του συνόλου των αδειών διαμονής.

Σύμφωνα με επίσημα ελληνικά στοιχεία το 2020, οι πολίτες από την Αλβανία, την Κίνα και το Πακιστάν προηγούνται με τον μεγαλύτερο αριθμό αδειών διαμονής, ενώ το 2021 πολίτες από την Αλβανία, τη Γεωργία και το Πακιστάν ήταν στην κορυφή της λίστας των βασικών χωρών αλλοδαπών μεταναστών στην Ελλάδα, εξοπλισμένων με  άδεια διαμονής.--

The Hellenic Information Team

© Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου