Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023

Υπάρχει σχέδιο “στρατιωτικής επέμβασης” στην Τουρκία στις επερχόμενες εκλογές; Ο Ερντογάν θα φέρει χάος για να επιβιώσει

Τι δείχνει για το επόμενο διάστημα το κλείσιμο όλων των δυτικών προξενείων στην Κωνσταντινούπολη ενώ παραμένει μόνο το ελληνικό προξενείο;

Μπαρούτι μυρίζει στην Τουρκία σχετικά με την κατάσταση πριν τις εκλογές σε συνδυασμό με τα σχέδια του καθεστώτος  Ερντογάν και την στάση των ΗΠΑ, ενώ στο φως ήρθαν σχέδια στρατιωτικής δράσης της δύσης κατά της Τουρκίας.      

Το Foreign Affairs, το εκδοτικό όργανο του Αμερικανικού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων (CFR), δημοσίευσε ένα άρθρο που αποκαλύπτει τις επιλογές της Ουάσιγκτον για «στρατιωτική επέμβαση» στις επερχόμενες τουρκικές εκλογές.

Ο συγγραφέας του άρθρου είναι ο Henri Barkey, το όνομα του οποίου, σύμφωνα με τουρκικό ΜΜΕ, αναφέρθηκε στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου και στην εξέγερση του πάρκου Gezi.

Ο Αμερικανός ειδικός ανέφερε «μια μικρή, αν και «τυχαία» πιθανή σύγκρουση με την Ελλάδα στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο Θάλασσα με την Τουρκία», «Μια σύγκρουση με τις ΗΠΑ στη βόρεια Συρία», «Αλλαγή του status quo στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου», ενώ ο Barkey δηλώνει επίσης ότι ένα βήμα αν γινόταν τελικά στην Κύπρο θα ήταν «πιο δραματικό» από όλα τα άλλα.

Ο ειδικός δηλώνει ότι ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρέπει να απειληθεί, ενώ απαριθμεί τις πολιτικές της Τουρκίας που «δημιουργούν δυσφορία στη Δύση» ως εξής:

1. Διατηρεί εγκάρδιες σχέσεις με τη Ρωσία.

2. Εμποδίζει και εκβιάζει την Σουηδία και την Φινλανδία από το να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

3. Ετοιμάζει μια χερσαία εισβολή εναντίον των Σύριων Κούρδων συμμάχων των ΗΠΑ.

4. Διατηρεί ψυχρότητα στις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

5. Εκβιάζει και υλοποιεί συνεχώς νέες απειλές κατά της Ελλάδος.

6. Ξεκίνησε η εξομάλυνση των σχέσεων με το καθεστώς της Δαμασκού υπό τη μεσολάβηση της Ρωσίας.

Ο Barkey επικρίνει την Τουρκία ότι δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ και συνεχίζει τον δικό της ανεξάρτητο δρόμο.

Δηλώνει ότι νιώθει άβολα με την εξέλιξη των σχέσεων Άγκυρας-Μόσχας, οι οποίες έχουν φτάσει πλέον σε άλλο επίπεδο.

Οι σχέσεις Άγκυρας-Μόσχας βάζουν σε εφαρμογή σενάριο αδιανόητα πριν μερικά χρόνια κατά της Τουρκίας

"Ενώ μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, η Τουρκία "βοήθησε και συνεχίζει να βοηθά την Μόσχα να αποφεύγει τις δυτικές κυρώσεις και να μετριάζει την ζημιά που έχει προκληθεί από αυτές στην ρωσική οικονομία, ανεξάρτητα από τις προειδοποιήσεις της Αμερικής", δηλώνει ο ειδικός.

Ο ίδιος είπε ότι τα συμφέροντα της Τουρκίας και της Ρωσίας είναι "αλληλένδετα" σε πολλά μέτωπα και ότι αυτές οι πολιτικές ωφελούν και τις δύο χώρες μόνο.

Ο ειδικός αναφέρει ότι «η Τουρκία είναι μια πολύ σημαντική χώρα που δεν θα της επιτραπεί να φύγει από την επιρροή της δύσης”, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η στρατιωτική δράση, των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, είναι πιθανότατα μέσα στα σχέδια για την “ συμμόρφωση” των Τούρκων.

Όσο για το καθεστώς Ερντογάν, αυτό είναι σίγουρο ότι θα βρεθεί στο επίκεντρο όλων των σχεδίων των ΗΠΑ, ενώ το χαρτί των εκλογών έχει “καεί” ήδη για την δύση, ειδικά μετά την επιβολή ποινής φυλάκισης στο Ε.Ιμάμογλου και τον εξοβελισμό του κουρδικού κόμματος.

Η συνέχεια θα αφορά ένα ερντογανικό σχέδιο βίας και νοθείας με το οποίο θα βγει νικητής το καθεστώς του ΑΚΡ για μια ακόμη φορά στον δεύτερο γύρο, ενώ χιλιάδες οπαδοί του με τα όπλα στα χέρια θα εκβιάζουν κάθε Τούρκο ψηφοφόρο που δεν είναι μαζί τους.  

Πως θα ήταν όμως ένα πιθανό σχέδιο κατά του καθεστώτος Ερντογάν από τις ΗΠΑ;

Αυτό δεν το γνωρίζουμε επακριβώς και είναι δύσκολο, αλλά είναι σίγουρο ότι θα κινητοποιούνταν ο 6ος Στόλος και όλες οι κοντινές βάσεις των ΗΠΑ στην περιοχή, ενώ στην ίδια την τουρκική επικράτεια θα είχαμε μπαράζ τρομοκρατικών επιθέσεων και χάους.    

PENTAPOSTAGMA


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου