Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023

«Οκτώ πύραυλοι» εκτοξεύτηκαν κατά τουρκικής στρατιωτικής βάσης στο βόρειο Ιράκ

Οι αρχές της Κουρδικής Περιφέρειας του Ιράκ ανακοίνωσαν ότι τουλάχιστον οκτώ πύραυλοι εκτοξεύτηκαν εναντίον της τουρκικής βάσης «Ζέλικαν» που βρίσκεται στο βόρειο Ιράκ, όπως αναφέρουν αραβικά δημοσιεύματα.

Μια ομάδα πολιτοφυλακής που υποστηρίζεται από το Ιράν ανέλαβε άμεσα την ευθύνη για αυτήν την επίθεση.

Τα μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα τους αξιωματούχους της Κουρδικής Περιφέρειας του Ιράκ, ανέφεραν ότι η τουρκική στρατιωτική βάση «Ζέλικαν» στη Μοσούλη, την πρωτεύουσα της επαρχίας Νινευή, χτυπήθηκε από ρουκέτες.

Το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press γράφει ότι σύμφωνα με δήλωση του Αρχηγείου Αντιτρομοκρατικής του Κουρδιστάν στο Ιράκ, τουλάχιστον οκτώ πύραυλοι εκτοξεύτηκαν σε στη βάση σε αυτήν την επίθεση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023. 

Δύο από αυτούς τους πύραυλους έπληξαν τη βάση. 

Αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, είπε ότι η επίθεση αυτή δεν προκάλεσε οικονομικές απώλειες ή θύματα.

Από το 2019, η Τουρκία διεξάγει αεροπορικές και χερσαίες επιχειρήσεις στο βόρειο Ιράκ για να αντιμετωπίσει το παράνομο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο πολεμά την κυβέρνηση της χώρας εδώ και δεκαετίες.

Οι μαχητές του «PKK» διατηρούν ακόμη τις βάσεις εκπαίδευσης και τα καταφύγιά τους στην περιοχή του Κουρδιστάν του Ιράκ.

Τουρκικές στρατιωτικές μονάδες έχουν επανειλημμένα πραγματοποιήσει αεροπορικές επιδρομές εναντίον αυτών των στόχων.

Η Τουρκία έχει δημιουργήσει πολλές βάσεις στην Κουρδική Περιφέρεια του Ιράκ, γεγονός που έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια των αρχών της Βαγδάτης και ορισμένων περιφερειακών αρχών του Κουρδιστάν, αν και οι περιφερειακές αρχές δεν έχουν επισήμως καταδικάσει την παρουσία τουρκικών στρατιωτικών μονάδων.

Οι τουρκικές βάσεις έχουν γίνει πολλές φορές στόχος πυραυλικών επιθέσεων. Η ιρακινή κυβέρνηση καταδίκασε έντονα τη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας και την χαρακτήρισε «παράνομη».

The Hellenic Information Team

© Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου