Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων Ahmet Hakan, Hande Fırat, Abdulkadir Selvi και Zafer Şahin στη ζωντανή μετάδοση του Kanal D-CNN TÜRK, με συντονιστή τη Fulya Kalfa.
Θα αναφερθούμε στο κομμάτι που αναφέρεται στις τουρκικές θέσεις προς την Ελλάδα.
Καταρχάς, οι ΗΠΑ δεν ενεργούν δίκαια μεταξύ των μελών με τα οποία είμαστε στο ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα είναι μια χώρα με την οποία είμαστε στο ΝΑΤΟ. Αλλά η Τουρκία είναι μια χώρα με την οποία δεν συγκρίνεσαι. Είμαστε στο top 5 του ΝΑΤΟ. Είμαστε μια σημαντική χώρα στο ΝΑΤΟ, τόσο με τις πληρωμές που κάνουμε όσο και με τη δύναμη της ξηράς. Είναι απαράδεκτο για τις ΗΠΑ να στέλνουν τόσα οχήματα στη Σάμο και στη Λέσβο. Όλα αυτά εντοπίστηκαν από UAV. Όχι μόνο το εντοπίσαμε, αλλά και αμερικανικά θωρηκτά χρησιμοποιούνται για να μας απειλήσουν.
Εμείς λέμε στις ΗΠΑ, δεν θα βρείτε σύμμαχο σαν την Τουρκία. Έχουμε προειδοποιήσει και τις ΗΠΑ και την Ελλάδα.
Στείλαμε την τελευταία μας επιστολή στις 17 Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ.
Η Ελλάδα αγνοεί αυτό το θέμα και αποφεύγει να συναντηθεί.
Εδώ, βλέπουμε ότι έχουν κλείσει τον διεθνή δικαστικό δρόμο. Εάν είστε υπέρ της διεθνούς δικαιοσύνης, γιατί αποφεύγεις τη συνάντηση; Σύμφωνα με τη Λωζάνη, τα νησιά αυτά υπόκεινται σε ειδικό καθεστώς.
Στην Ελλάδα υπάρχουν συνολικά 9 αμερικανικές βάσεις. Η προσδοκία μας από τις ΗΠΑ είναι να μην υπολογίσουν λάθος την Ελλάδα και να μην χειραγωγήσουν τη διεθνή κοινή γνώμη.
«Τι πρέπει να γίνει για την ασφάλεια του τουρκοκυπριακού λαού»
(Η άρση του εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία) θα φέρει κούρσα εξοπλισμών στο νησί. Φυσικά, έχουμε κάνει και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο στη Βόρεια Κύπρο. Έχουμε περίπου 40 χιλιάδες στρατιώτες εκεί. Εκτός από αυτό, κάνουμε βήματα σε αυτά τα θέματα με όπλα, πυρομαχικά, εξοπλισμό. Αυτό το τελευταίο βήμα δεν θα μείνει αναπάντητο και ό,τι χρειαστεί θα γίνει για την ασφάλεια του τουρκοκυπριακού λαού.
Είτε οι ΗΠΑ άρουν το εμπάργκο είτε όχι, η Τουρκία λέει «Ό,τι κι αν κάνεις».
Όταν κοιτάμε τη Λωζάνη, αυτά είναι νησιά είναι χωρίς όπλα. Δυστυχώς, οι ΗΠΑ δεν ακούν τη Λωζάνη ή το Παρίσι σε αυτά τα νησιά. Έκανε αυτά τα βήματα χωρίς να τα ακούσει.
Ερντογάν: Δεν ελπίζω στην Ειρήνη
Οι αρχηγοί
κρατών και οι πρωθυπουργοί που συνάντησα, όλοι ανεξαιρέτως, χρησιμοποίησαν την
ακόλουθη έκφραση:
Η μεσολάβησή σας μεταξύ μας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας είναι πάνω από κάθε
είδους εκτίμηση. Από τη μια το έργο του διαδρόμου των σιτηρών, από την
άλλη η ανταλλαγή 200 κρατουμένων. Υπάρχουν 5 υπέρ της
Ουκρανίας. Υπάρχει ο Medvedchuk, στον οποίο η Ρωσία δίνει σημασία. Η
σύζυγός του είχε τηλεφωνήσει στην τηλεόραση «Ερντογάν, σε παρακαλώ σώσε τον
άντρα μου».
Στις συναντήσεις μου, ο κ. Πούτιν μου το θύμισε αυτό. Συναντηθήκαμε και με τον κ. Ζελένσκι και έγινε, δόξα τω Θεώ, η ανταλλαγή των κρατουμένων.
Δεν είμαι απελπισμένος για ειρήνη.
Θα ήταν όνειρο να πούμε ότι θα έχουμε αποτελέσματα αμέσως σαν αυτό. Η εκδήλωση του δημοψηφίσματος σε 4 πόλεις φέρνει μπελάδες.
Μακάρι να μην είχε γίνει ένα τέτοιο δημοψήφισμα, αλλά θα μπορούσαμε να τα είχαμε λύσει όλα αυτά μέσω της διπλωματίας, θα μπορούσαν να το είχαν κάνει.
Παρόμοια κατάσταση συνέβη στην Κριμαία το 2014. Τότε δεν είχαμε επιτυχία. Είπαμε στον κ. Πούτιν «έχουμε συντρόφους στην Κριμαία, το βήμα που κάνατε δεν είναι σωστό», αλλά δεν πετύχαμε.
Ο κ. Ζελένσκι θέλει και την υποστήριξή μας για το δημοψήφισμα σε 4 περιφέρειες.
Οι φίλοι μου θα συνδεθούν και θα ήθελα να συζητήσουμε αυτά τα θέματα λεπτομερώς με τον Πούτιν αύριο.
Μέχρι τώρα, είχαμε κυρίως σιτηρά από την Ουκρανία. Έχουμε ξεπεράσει τους 5 εκατομμύρια τόνους αυτού του φορτίου. Αλλά στην περίπτωση των λιπασμάτων, η ρωσική πλευρά είναι πιο σημαντική. Εάν μπορούμε να συζητήσουμε και να λύσουμε αυτά τα ζητήματα μαζί τους, θα τροφοδοτήσουμε τις χώρες που χρειάζονται λίπασμα στη γεωργία.
Το θέμα των F-16 με τις ΗΠΑ
Ο Μπάιντεν μας είπε ότι, ως δημοκράτης, η ιδέα του είναι να δώσει F-16 και σε όλα τα άλλα μέρη. Παρεμπιπτόντως, τις ίδιες απαντήσεις παίρνει και ο υπουργός Άμυνας στη συνάντησή του με τον συνομιλητή του.
Σε αυτό το ταξίδι, είχα ξεχωριστές συνομιλίες με τον Ρεπουμπλικανό Lindsey Graham και άλλους γερουσιαστές.
Μου έδωσαν θετικές απαντήσεις. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε ήσυχο τον σημαντικότερο σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ, θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό», είπαν.
Επεσήμαναν: «Η εχθρική στάση απέναντι στην Τουρκία δεν θα είναι σωστή, πρέπει να λύσουμε αυτό το πρόβλημα».
© Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος Ἐχέδωρος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου