Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022

Το ΠΝ του Χαφτάρ δεν συμμετείχε στην “κοινή” ναυτική άσκηση Λιβύης-Τουρκίας στην Μεσόγειο μια ανάσα από την Κρήτη

42

Επιτακτική ανάγκη πλέον η μεγαλύτερη σύσφιξη των σχέσεων Αθήνας-Χαφτάρ το επόμενο διάστημα αφού ο Ερντογάν κάνει επίδειξη στην Αθήνα

Οι ναυτικές δυνάμεις της Τρίπολης της Λιβύης και της Τουρκίας ( όχι αυτές του Στρατάρχη Χαφτάρ) πραγματοποιούν κοινή στρατιωτική άσκηση στην κεντρική Μεσόγειο, σχετικά κοντά σε ελληνικά ύδατα σε μια προσπάθεια να προκαλέσουν την Ελλάδα, με το παράνομο Τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Τονίζουμε ότι η άσκηση αφορά τις ναυτικές δυνάμεις τις δυτικής Λιβύης και όχι αυτές του στρατάρχη Χαφτάρ, που προετοιμάζεται να διώξει τους Τούρκους κάτω από μεγάλες αντιξοότητες στην Τρίπολη.     

“Οι ναυτικές δυνάμεις της Λιβύης και της Τουρκίας πραγματοποίησαν κοινή στρατιωτική εκπαίδευση στη Μεσόγειο. Στην άσκηση συμμετείχαν το λιβυκό αποβατικό πλοίο “Λιβύη” IBN Ouf-132 και η τουρκική φρεγάτα TCG Gaziantep. Στο πλαίσιο της άσκησης πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία διάφορες εκπαιδεύσεις”, αναφέρει ο τουρκικός τύπος.

Σύμφωνα με πηγές οι Τούρκοι είχαν στήσει το δικό τους παιχνίδι στην ΝΑ Μεσόγειο με την δημιουργία μυστικά, ναυτικής βάσης στην Μισράτα της Λιβύης, και αεροπορικής στην Αλ Βατίγια.

Κινήσεις της Ελλάδος στην περιοχή αυτή

Η Κρήτη δίνει το δικαίωμα στην Αθήνα, να ελέγχει μια τεράστια έκταση μέχρι την Λιβύη, το Καστελόριζο-Κάρπαθο-Ρόδο ( που είναι οι πύλες του Αιγαίου), και να φτάνει στην Κύπρο.

Μιλάμε για μια μόνιμη βάση και όχι περιστασιακά πολλές μονάδες, πλοία επιφανείας και υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού. Ο βασικός στόχος είναι με τη δημιουργία αυτής της υποδομής η χώρα μας να κάνει αισθητή τη ναυτική παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο και να την ελέγχει αποτελεσματικότερα, μετά και τις αλλεπάλληλες εξελίξεις και τις προκλήσεις στην περιοχή.

Τι επιδιώκουν οι Τούρκοι στην Λιβύη

Πληροφορίες θέλουν να αναβαθμίζεται πυρετωδώς και η ναυτική βάση στην Μισράτα, για λογαριασμό του τουρκικού ΠΝ, σε μια προσπάθεια της Άγκυρας να μεταφέρει μονάδες επιφανείας και υποβρύχια στα νότια της Ελλάδος και δίπλα στην Αίγυπτο.

Τουρκικές πηγές αναφέρουν ότι η παρουσία τουρκικών πολεμικών πλοίων στην Μισράτα, που αναβαθμίζεται σε μεγάλη ναυτική βάση, θεωρείται “απαραίτητη για την ασφάλεια των... δραστηριοτήτων γεώτρησης στην περιοχή”.

Το λιμάνι της Μισράτα θα είναι διαθέσιμο στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μαζί με την αεροπορική βάση Watya συνεχώς, τονίζουν οι ίδιοι.

Ο Ερντογάν θέλει να δημιουργήσει μια βάση στην Λιβύη για να παρενοχλεί τις δύο χώρες στις όποιες προσπάθειες κάνουν είτε με τον αγωγό East Med, είτε με άλλες εργασίες έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων.   

Υπενθυμίζουμε ότι παγκοσμίου φήμης περιοδικό Forbes ανέφερε χθες ότι Τουρκία “παίζει με την φωτιά” αφού προωθεί δυναμικά τις αμφιλεγόμενες δραστηριότητές της στην Ανατολική Μεσόγειο, αντιμετωπίζοντας μια αυξανόμενη αντίθεση από περιφερειακά κράτη, πολλά από τα οποία έχουν τρομερό πολεμικό ναυτικό (μέσα σε αυτά και η Ελλάδα).

Η ανησυχία στο γαλλικό αλλά και στο ελληνικό επιτελείο είναι πως αργά ή γρήγορα με την συνεχιζόμενη ροή υλικών στη Λιβύη, θα υπάρχει η δυνατότητα τουρκικών μαχητικών να σταθμεύσουν σε λιβυκό έδαφος, στην πίσω αυλή δηλαδή του ελληνικού στρατηγικού χώρου.

Ουσιαστικά η Άγκυρα επιδιώκει να ελέγξει ολόκληρη την Α. Μεσόγειο ως κράτος... με την μεγαλύτερη ακτογραμμή στην περιοχή, κάτι που αποτελεί μέρος του ακόμα πιο μεγαλεπήβολου σχεδίου της, να αναβιώσει την πάλαι ποτέ εποχή της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, της πιο μισητής και αιματοβαμμένης στην ανθρώπινη ιστορία.

PENTAPOSTAGMA

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου