Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2022

Προειδοποίηση Ολάντ σε Ελλάδα: «Αν ο Πούτιν καταλάβει ουκρανικά εδάφη, ίσως η Τουρκία θελήσει να κάνει τα ίδια…»

«Πούτιν και Ερντογάν μοιάζουν»

 «Εάν ο Πούτιν κέρδιζε τον πόλεμο, εάν κατάφερνε να καταλάβει ένα μέρος της Ουκρανίας, η Τουρκία θα πίστευε ότι αυτό που κατάφερε ο Πούτιν, ενδεχομένως να μπορεί να το καταφέρει και η ίδια», τόνισε ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, μιλώντας στο 2ο Metropolitan Summit του Economist, που πραγματοποιείται στο συνεδριακό κέντρο «Βελλίδης» στην Θεσσαλονίκη.

Είχε προηγηθεί ο χαιρετισμός του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο οποίος έθεσε το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, με τον Φρανσουά Ολάντ να δηλώνει πως δεν πρέπει να γίνει αποδεκτό στους κόλπους του ΝΑΤΟ, μια χώρα μέλος (σ.σ. η Τουρκία) να απειλεί με εισβολή μια άλλη χώρα μέλος (σ.σ. την Ελλάδα).

«Πούτιν και Ερντογάν μοιάζουν»

Ο κ. Ολάντ τόνισε την ανάγκη να ασκηθεί πίεση προς τον Ερντογάν, και απαντώντας σε ερώτηση του Alasdair Ross του Economist, σχετικά με τη στάση που πρέπει να τηρήσει η Ευρωπαϊκή Ενωση ως προς την ένταση που επικρατεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας απάντησε πως «θα πρέπει να αλλάξει στρατηγική έξι ετών».

Και προσέθεσε: «Επί μακρόν, η Τουρκία επιθυμούσε να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ήθελε μάλιστα να αποτελέσει ένα παράδειγμα. Όμως έχει περάσει σε μία άλλη φάση, πολύ πιο επιθετική.

»Το βλέπουμε στη Συρία, το βλέπουμε στη Λιβύη, το βλέπουμε στο Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία, το βλέπουμε και στην Κύπρο, το βλέπουμε πλέον και στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα.

»Δεδομένου ότι έρχονται εκλογές, ο Ερντογάν θα πρέπει να επιδείξει έναν πατριωτισμό. Το ίδιο ακριβώς όπως και ο Πούτιν.

»Υπάρχει μία εγγύτητα όσον αφορά στους χαρακτήρες μεταξύ των δύο ηγετών, οι οποίοι είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί στον κόσμο, τρόπον τινά.

»Ο Ερντογάν υποστηρίζει την Ουκρανία, υπερασπιζόμενος, ωστόσο τις θέσεις της Ρωσίας».

«Δεν μπορεί μέλος του ΝΑΤΟ να αμβισβητεί σύνορα»

Παράλληλα, ο Φρανσουά Ολάντ ξεκαθάρισε πως η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ «και δεν μπορούμε να αποδεχθούμε από ένα μέλος του ΝΑΤΟ να αμφισβητεί σύνορα, που αποτελούν στοιχείο σταθερότητας σε ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα».

Σημείωσε, μάλιστα, ότι πρέπει να ασκηθεί πίεση στον Ερντογάν, «γιατί όσα έχει πει τις τελευταίες μέρες είναι πολύ σοβαρά και αποτελούν απειλή για την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας».

«Δεν πρέπει να αποδεχθούμε ότι, στους κόλπους μιας Συμμαχίας, όπως το ΝΑΤΟ, θα έχουμε μία τέτοιου είδους απειλή, μίας εισβολής από μια χώρα σε μία άλλη χώρα.

«Η Τουρκία είναι συνδεδεμένη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι υποψήφια προς ένταξη, παρόλο που αυτό δεν συζητείται τώρα, και με παρουσία σε μία δυνητικά διευρυμένη μορφή της Ευρώπης. Άρα, πώς μπορεί να απειλεί τώρα μία άλλη ευρωπαϊκή χώρα;», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Φρανσουά Ολάντ.

WAR  NEWS 24/7

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου