Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022

Ειδική Ανάλυση: Γιατί με τόσες τουρκικές προκλήσεις δεν συγκαλείται το ΚΥΣΕΑ;

Οι ύβρεις και οι φραστικές κορώνες των Τούρκων κατά της Ελληνικής κυβέρνησης και του Ελληνικού λαού, αποβλέπουν στο να μπεί η Ελλάδα στο παιγνίδι δράσης-αντίδρασης που οι ίδιοι επιδιώκουν, για να δικαιολογήσουν τις προαποφασισμένες  επιθετικές ενέργειές τους  στο Αιγαίο.

Με την τουρκική ρητορική του Ερντογάν και των ΥΠΑΜ-ΥΠΕΞ και λοιπών αξιωματούχων της τουρκικής κυβέρνησης και των κομμάτων AKP-MHP  κατά της Ελλάδας να έχει απογειωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, ιδίως μετά την επιστροφή του Τούρκου Προέδρου από τη Νέα Υόρκη, όπου γύρισε με άδεια χέρια αναφορικά με το θέμα  προμήθειας των F-16 από τις ΗΠΑ , τις συνεχώς αυξανόμενες παραβιάσεις  του ΕΕΧ  και υπερπτήσεις σε νησιά μας ,από τουρκικά μαχητικά , drones , CN-235 και ελικόπτερα στο Αιγαίο και την πλύση εγκεφάλου  με ανθελληνικό μένος των τουρκικών ΜΜΕ προς τον τουρκικό λαό, αντιλαμβανόμαστε ότι η πιθανότητα θερμού επεισοδίου που θα οδηγούσε σε στρατιωτική αντιπαράθεση Τουρκίας -Ελλάδας έχει αυξηθεί κατακόρυφα.

Κοινώς το Αιγαίο βράζει, χωρίς να φαίνεται η αμιδρή πιθανότητα επιστροφής των σχέσεων των 2 χωρών σε επίπεδο διαλόγου, αφού ο Ερντογάν έχει διακόψει οποιαδήποτε επαφή με τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Τα παραπάνω έχουν θέσει σε εγρήγορση της Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, αφού κοινή διαπίστωση είναι ότι είναι πολύ πιθανό το επόμενο χρονικό διάστημα να βιώσουμε τουλάχιστον μια μείζονα Ελληνοτουρκική κρίση.

Ωστόσο μια κίνηση που έγινε χθες προϊδεάζει ότι βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο πλέον των προετοιμασιών έμπρακτης εκδήλωσης της τουρκικής επιθετικότητας και εφαρμογής των ήδη υπαρχόντων τουρκικών σχεδίων για το Αιγαίο.

Αυτή ήταν η συνεδρίαση του  Υπουργικού Συμβουλίου στην Τουρκία η οποία εισηγήθηκε την σύσταση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, που πρόκειται να πραγματοποιηθεί σήμερα, με θέμα σύμφωνα με πληροφορίες που οι Τούρκοι διέρρευσαν, τις υποτιθέμενες ελληνικές προκλήσεις και την «στρατιωτικοποίηση» των νησιών και τη λήψη αποφάσεων.

 Είχαν προηγηθεί απαξιωτικές δηλώσεις του Ερντογάν σε βάρος της Ελλάδας, αναφέροντας:

"Η στήριξη από τις ΗΠΑ δεν θα σας σώσει.

Γνωρίζουμε πολύ καλά τις προθέσεις όσων μας προκάλεσαν και μας επιτέθηκαν από την Ελλάδα και δεν θα ενδώσουμε σε βρώμικα παιχνίδια. Τα όπλα που συσσωρεύτηκαν στη Δυτική Θράκη και στα νησιά δεν σημαίνουν τίποτα για εμάς. Με τα όπλα αυτά κάνετε μόνο πατινάζ. Δεν φτάνετε πουθενά»."

Εύλογα ωστόσο τίθεται το ερώτημα  από δικής μας πλευράς, γιατί με τόσες τουρκικές προκλήσεις δεν συγκαλείται το ΚΥΣΕΑ;

Σε πρόσφατο άρθρο του ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΟΣ, έγινε εκτενής αναφορά των λεγομένων του επίτιμου Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστράτηγου (εα) Ζιαζιάς,  αναφορικά:  "με δημοσιεύματα εναντίον της Στρατιωτικής Ηγεσίας της Χώρας , με αποκορύφωμα μια χυδαία , απρόκλητη, άκαιρη χρονικά, αήθης ηθικά και ανώνυμη επίθεση εναντίον του Αρχηγού Στόλου , η οποία έρχεται να ταράξει τα νερά του Πολεμικού Ναυτικού και γενικα των Ενόπλων Δυνάμεων . Ενα δημοσίευμα που ουσιαστικά δεν «χτυπά» τον ίδιο τον Ναύαρχο Παναγιώτη Λυμπέρη , αλλά τον ΘΕΣΜΟ του Αρχηγού του Ελληνικού Στόλου, κάτι που είναι εκτός από ηθικά απαράδεκτο και εθνικά επιζήμιο."

"Φαίνεται ότι ο Ναύαρχος Λυμπέρης ενόχλησε με την ακεραιότητά του, τον πατριωτισμό και την εντιμότητά του", επεσήμανε.

Γιατί δεν συγκαλέστηκε ακόμη το ΚΥΣΕΑ

Συνεκτιμώντας  όλα τα παραπάνω, αναφέρουμε τα εξής:

Προσέχοντας τη ρητορική του Ερντογάν και των εξαπτέρυγών του, αλλά και τις τουρκικές προκλήσεις σε βάρος μας στο Αιγαίο, διαπιστώνουμε ότι έχουν μια κοινή συνισταμένη.

Αυτή είναι ότι επιχειρείται να εμφανιστεί η Ελλάδα ως εκείνη που προκαλεί και επιτίθεται στην Τουρκία, προκειμένου να δικαιολογηθεί η  προσχεδιασμένη στρατιωτική ενέργεια της Τουρκίας σε βάρος μας, ως απάντηση μιας χώρας που μπούχτισε, αγανάκτησε με τους  τάχα κακούς Έλληνες γείτονες, τους οποίους μάλιστα  η Άγκυρα είχε προϊδοποιήσει επανειλημμένα, όπως και την Διεθνή Κοινότητα άλλωστε.

Οι ύβρεις και οι φραστικές κορώνες των Τούρκων κατά της Ελληνικής κυβέρνησης και του Ελληνικού λαού, αποβλέπουν στο να μπεί η Ελλάδα στο παιγνίδι δράσης-αντίδρασης που οι ίδιοι επιδιώκουν, για να δικαιολογήσουν τις προαποφασισμένες  επιθετικές ενέργειές τους  στο Αιγαίο.

Κατά καιρούς άλλωστε έχουν αποκαλυφθεί τουρκικά σχέδια επίθεσης κατά της χώρας μας σε 'Εβρο και νησιά με τις ονομασίες "Βαριοπούλα" και "Suga" αντίστοιχα.

Συνεπώς ουδείς αμφιβάλλει ότι η Τουρκία έχει σχέδια κατάληψης των νησιών μας, συγκεκριμένα και σχεδιασμένα λεπτομετριακά.

Αν λοιπόν η Ελλάδα συγκαλούσε το ΚΥΣΕΑ τότε αυτό θα διαστρεβλωνόταν τελείως από τους Τούρκους, οι οποίοι θα έλεγαν ότι η χώρα μας σχεδιάζει να επιτεθεί στην Τουρκία και γιαυτό συγκάλεσε το ΚΥΣΕΑ προκειμένου να πάρει αποφάσεις.

Αυτό θα δικαιολογούσε τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου της Τουρκίας, προκειμένου να πάρει υποτίθεται αντίμετρα σε βάρος της προετοιμασίας της Ελλάδας για επίθεση, επί της ουσίας όμως  για να ενεργήσει προληπτική επιθετική ενέργεια, αποτρέποντας έτσι τάχα τους κακούς και επιθετικούς Έλληνες.

Ορθότατα κατά την άποψή μας δεν έχει συγκαλεστεί μέχρι τώρα το ΚΥΣΕΑ, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει σχεδίαση ,προγραμματισμός και συντονισμός των ενεργειών του ΥΠΕΞ-ΥΠΑΜ και των συναρμόδιων υπουργείων κατά περίπτωση, με την στρατιωτική Ιεραρχία.

Αναφορικά με την στρατιωτική ηγεσία  της χώρας, όχι μόνο τώρα αλλά ανέκαθεν, είναι γνωστό τοις πάσι ότι είναι ικανότατη και ότι έχει τα σχέδια αμύνης της χώρας,  έτοιμα και επικαιροποιημένα προς εφαρμογή , με την προϋπόθεση ότι θα λάβει σχετική εντολή εφαρμογής τους από την εκάστοτε εκλεγμένη πολιτική ηγεσία. 

Κλείνοντας να επισημάνουμε ότι η σύγκληση του ΚΥΣΕΑ, όταν αυτό γίνει, θα πρέπει να γίνει στο χώρο που πρέπει, έτσι ώστε να υπάρχει επιχειρησιακή εικόνα σε πραγματικό χρόνο, για να ληφθούν έγκαιρες και σωστές αποφάσεις.

Τέλος επισημαίνουμε ότι κανείς από την εκάστοτε κυβέρνησή μας δεν πρέπει να μιλάει ξεχωριστά με τον ομόλογό του, σύμμαχο ή εχθρό κατά τη διάρκεια μιας κρίσης, αλλά να υπάρχει συνακρόαση από όλους τους μετέχοντες, προκειμένου να μην μπορεί να πέσει ντρίπλα στην καθομιλουμένη από κανέναν, όπως έγινε σε στρατιωτική κρίση του παρελθόντος.

Επίλογος

Ο Ερντογάν ξέρει ότι η πρώτη αποτυχημένη απόπειρα κατάληψης Ελληνικής γής θα είναι και η τελευταία της ζωής του, αφού τον περιμένει στη γωνία η αντιπολίτευση της χώρας του,γιαυτό και θα επιχειρήσει να "παίξει τα χαρτιά του" στο Αιγαίο, πολύ γρήγορα και  αποφασιστικά σε χώρο και χρόνο που εκτιμά ότι θα έχει πιθανότητες επτυχίας.

Η Ελλάδα τον περιμένει για τα "χαιρετίσματα" 

Παναγιώτης Νάστος

PENTAPOSTAGMA


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου