Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022

Κοινωνική οργή στην Τουρκία! Τεράστια αύξηση των δαπανών του παλατιού- Εκατ. λίρες για φυτά, λάστιχα και... κουζινικά

Τεράστια αύξηση των δαπανών του παλατιού του ΕρντογάνΣύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις που δημοσίευσε το Ελεγκτικό Συνέδριο, οι δαπάνες της Προεδρίας για πολλά είδη από την κουζίνα μέχρι την καθαριότητα, από τα ρούχα μέχρι την υγεία έχουν διπλασιαστεί, αναφέρει τουρκικό ΜΜΕ.

Το έλλειμμα στο χρηματοκιβώτιο αυξήθηκε από 2,8 δισ. λίρες σε 3,6 δισ. λίρες σε ένα χρόνο.

Δημοσιεύθηκε η έκθεση ελέγχου του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το έτος 2021 σχετικά με την τουρκική Προεδρία. Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της έκθεσης, οι συνολικές δαπάνες της Προεδρίας, που ήταν 2 δισεκατομμύρια 896 εκατομμύρια λίρες το 2020, αυξήθηκαν σε 3 δισεκατομμύρια 710 εκατομμύρια λίρες πέρυσι, ενώ τα έσοδά της παρέμειναν στις 96 εκατομμύρια λίρες. Οι ημερήσιες δαπάνες της Προεδρίας ξεπέρασαν τα 10 εκατομμύρια λίρες.

Το έλλειμμα, το οποίο ήταν 2 δισεκατομμύρια 800 εκατομμύρια λίρες το 2020, αυξήθηκε σε 3 δισεκατομμύρια 614 εκατομμύρια λίρες.

Είδη εξόδων

Οι δαπάνες της Προεδρίας για «διατροφικά, τρόφιμα και αναλώσιμα μαγειρικής» αυξήθηκαν από 3 εκατομμύρια λίρες το 2020 σε 4 εκατομμύρια λίρες το 2021. Τα έξοδα για τον εξοπλισμό καθαρισμού του παλατιού αυξήθηκαν από 7 εκατομμύρια λίρες σε 8,2 εκατομμύρια λίρες.

Οι δαπάνες ιατρικού εξοπλισμού και εργαστηριακών αναλωσίμων της Προεδρίας, της οποίας οι αγορές μασκών, απολυμαντικών και κιτ δοκιμών αυξήθηκαν λόγω του κορονοϊού, υπερδιπλασιάστηκαν από 51 εκατομμύρια λίρες σε 113 εκατομμύρια λίρες.

Ενώ τα έξοδα γραφικής ύλης του παλατιού μειώθηκαν από 4,1 εκατομμύρια λίρες σε 3,9 εκατομμύρια λίρες, οι αγροτικές δαπάνες για φυτά και δέντρα αυξήθηκαν από 9 εκατομμύρια λίρες σε 46 δισεκατομμύρια λίρες.

Τα έξοδα ένδυσης, επίπλωσης και ειδών ψιλικών μειώθηκαν από 13 εκατ. λίρες σε 5 εκατ. λίρες και τα έξοδα αθλητικού εξοπλισμού μειώθηκαν από 249 χιλ. λίρες σε 9 χιλ. λίρες.

Τα έξοδα συντήρησης και επισκευής αυξήθηκαν στα 32 εκατομμύρια λίρες. Από την άλλη πλευρά, δαπανήθηκε 1 εκατομμύριο 829 χιλιάδες λίρες για τα ελαστικά των οχημάτων της Προεδρίας.

Το 2021, δαπανήθηκαν 2 δισεκατομμύρια 97 εκατομμύρια λίρες για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών, 229 εκατομμύρια λίρες δαπανήθηκαν για τα πρώτα υλικά και 412 εκατομμύρια λίρες δαπανήθηκαν για το προσωπικό.

Οι «αγορές αγαθών και υλικών με γνώμονα την κατανάλωση» της Προεδρίας που αποτελούνται από είδη όπως νερό, θέρμανση, ηλεκτρισμός και συνδρομή στο διαδίκτυο αυξήθηκαν από 115 εκατομμύρια λίρες σε 133 εκατομμύρια λίρες. Οι αγορές υπηρεσιών αυξήθηκαν από 147 εκατομμύρια λίρες σε 186 εκατομμύρια λίρες.

Ενώ δαπανήθηκαν 41 εκατομμύρια λίρες για έξοδα εκπροσώπησης και προβολής, 9 εκατομμύρια 341 χιλιάδες λίρες δαπανήθηκαν για τη συντήρηση των κτιρίων που ανήκουν στην Προεδρία. Ενώ δόθηκαν 11 εκατομμύρια 416 χιλιάδες ταξιδιωτικά επιδόματα στο προσωπικό που εφάρμοσε στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, τα έξοδα υπηρεσίας τους ήταν 1 δισ. 701 εκατομμύρια λίρες.

PENTAPOSTAGMA


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου