Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021

Ο Ερντογάν κατηγορεί ευθέως τις ΗΠΑ ότι στηρίζουν ΡΚΚ και ISIS

Πυρά Ερντογάν εναντίον ΗΠΑ ενώπιον του Πρόεδρο του Ιράν, Ιμπραχίμ Ρεΐσι

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συμμετέχοντας στη 15η Σύνοδο Κορυφής των Ηγετών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα του Τουρκμενιστάν, Ασγκαμπάτ, είχε διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ιράν, Ιμπραχίμ Ρεΐσι.

Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν IRNA Turkish, στις συνομιλίες που είχε ο Ερντογάν με τον Ρεΐσι, μεταξύ άλλων ο Τούρκος πρόεδρος είπε:

“Ο Λευκός Οίκος εκπαιδεύει και εξοπλίζει όλες τις τρομοκρατικές ομάδες στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του ISIS και του PKK, και τους παρέχει εξοπλισμό και εργαλεία για να δημιουργήσουν πρόβλημα στην περιοχή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η κοινή συνεργασία Τουρκίας-Ιράν είναι απαραίτητη για την ειρήνη στην περιοχή”.

Τονίζοντας την αναγκαιότητα ρυθμίσεων ασφαλείας που βασίζονται στην ενεργό παρουσία των δύο χωρών στην περιοχή, ο Ερντογάν πρόσθεσε:

«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, η Ρωσία και η Τουρκία μπορούν να διατηρήσουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή με τη συνεργασία άλλων χωρών της περιοχής.”

Ενώ η Τουρκική Προεδρία δεν έχει κάνει ακόμη αναλυτική δήλωση για τη συνάντηση, το Ιράν ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος τόνισε ότι τα περιφερειακά προβλήματα πρέπει να επιλυθούν από τις χώρες της περιοχής.

Σύμφωνα με τα νέα του Press TV, ο Πρόεδρος του Ιράν είπε ότι «τα περιφερειακά προβλήματα πρέπει να λύσουν οι χώρες της περιοχής, η παρουσία και η παρέμβαση ξένων δεν θα βοηθήσει στην επίλυση αυτών των προβλημάτων, θα περιπλέξει ακόμη περισσότερο την κατάσταση».

Σημειώνοντας ότι το Ιράν υποστηρίζει τη δημιουργία μιας «κυβέρνησης χωρίς αποκλεισμούς» στο Αφγανιστάν και αναφέροντας την ύπαρξη του ISIS στο Αφγανιστάν, ο Ρεΐσι είπε:

«Οι τρομοκρατικές ομάδες δεν δημιουργούν ανασφάλεια μόνο στο Αφγανιστάν, αλλά απειλούν και την ασφάλεια της περιοχής. Τρομοκρατικές ομάδες όπως το ISIS και το PKK απειλούν την ασφάλεια της περιοχής. Δεν πρέπει να τους επιτρέψουμε να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των κρατών μας”.

Υπογραμμίζοντας τη σημασία της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ, ο Ρείσι είπε ότι η Τεχεράνη πιστεύει στην ανάγκη διασφάλισης της σταθερότητας στο Ιράκ και ότι υποστηρίζει μια ισχυρή κυβέρνηση.

Ο Πρόεδρος του Ιράν είπε επίσης ότι το Ιράν, το Αζερμπαϊτζάν και η Τουρκία έχουν πολλά κοινά πολιτιστικά και θρησκευτικά ενδιαφέροντα και ζήτησε να αποτραπεί η διακοπή των σχέσεων μεταξύ των τριών χωρών “προς απογοήτευση των κοινών εχθρών”.

Σημειώνοντας ότι η Τεχεράνη και η Άγκυρα έχουν μεγάλες δυνατότητες να αυξήσουν τις εμπορικές και οικονομικές τους σχέσεις, ο Ρεΐσι είπε ότι οι δύο χώρες μπορούν να οδηγήσουν τις οικονομικές και πολιτικές σχέσεις τους σε στρατηγικό στάδιο αυξάνοντας περαιτέρω το αμοιβαίο εμπόριο και τις ανταλλαγές συναλλαγματικών ισοτιμιών.

Σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης, ο Ερντογάν είπε στη συνάντηση ότι η Τουρκία αποδίδει μεγάλη σημασία στην επέκταση της περιφερειακής συνεργασίας και της αμοιβαιότητας με το Ιράν και ιδιαίτερα στην ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων με την Τεχεράνη.

Μια άλλη δήλωση σχετικά με τη συνάντηση έγινε από τον Ιρανό Υπουργό Εξωτερικών Χουσεΐν Εμίρ Αμπντουλαγιάν.

Σε δήλωσή του στον λογαριασμό του στο Twitter, ο Αμπντουλαγιάν ανέφερε ότι η συνάντηση των Προέδρων Τουρκίας και Ιράν διεξήχθη σε «εξαιρετικά φιλικό και ειλικρινές κλίμα».

Ο Abdullahiyan είπε:

“Αποφασίστηκε να αναπτυχθούν οι σχέσεις με πολύπλευρο τρόπο και να αρθούν ορισμένα εμπόδια. Η σχέση μεταξύ των δύο χωρών είναι ιστορική. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν μια συνάντηση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας (Συμβούλιο υψηλού επιπέδου συνεργασίας Τουρκίας-Ιράν) κατά τη διάρκεια της επίσκεψη που θα κάνει ο Ερντογάν στην Τεχεράνη.”

Σχόλιο: Ενώ δεν έχουμε επίσημη δήλωση από την τουρκική Προεδρία, έχουμε από την Προεδρία του Ιράν, η οποία σκοπίμως “καρφώνει” τον Ερντογάν στις ΗΠΑ για τον αντιαμερικανικό του λόγο.

INFOGNOMON  POLITICS


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου