Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2021

Ξεμένει από μαχητικά η Τουρκία: Στα ΗΑΕ τα τουρκικά F-35 -Απόγνωση Χ.Ακάρ

Απανωτά τα «χαστούκια» των ΗΠΑ στους Τούρκους, καθώς ξεμένουν από μαχητικά.Οι Ηνωμένες Πολιτείες προχωρούν στην πώληση 50 μαχητικών αεροσκαφών F-35 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

«Οι ΗΠΑ σκοπεύουν να προχωρήσουν στην πώληση 50 stealth μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς τύπου F-35 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ωστόσο βασικό προαπαιτούμενο είναι να υπάρχει σαφής κατανόηση των υποχρεώσεων των Εμιράτων», δήλωσε Αμερικανίδα αξιωματούχος την Τρίτη, αναφερόμενη στην «αργή διαδικασία» επίτευξης της σχετικής συμφωνίας.

Ειδικότερα, η Μίρα Ρέσνικ, αναπληρώτρια υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, μίλησε σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της διεθνούς αεροπορικής έκθεσης Dubai Air Show 2021 και είπε χαρακτηριστικά ότι: «Συνεχίζουμε [οι ΗΠΑ] τις διαβουλεύσεις με αξιωματούχους των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για να διασφαλίσουμε ότι έχουμε μια αδιαμφισβήτητη, σαφή και αμοιβαία κατανόηση, σε σχέση με τις υποχρεώσεις και τις ενέργειες των ΗΑΕ πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την παράδοση [των stealth μαχητικών F-35]», χωρίς ωστόσο η ίδια να διευκρινίζει ποιες είναι αυτές οι υποχρεώσεις.

Η συμφωνία που υπογράφηκε στις 20 Ιανουαρίου 2021, την τελευταία ημέρα στην εξουσία του Ντόναλντ Τραμπ, αφορούσε μια τεράστια πώληση, αξίας 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενός «πακέτου» στρατιωτικού εξοπλισμού, το οποίο αποτελούνταν από 50 αεροσκάφη F-35 και τουλάχιστον 18 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, μαζί με τα οπλικά συστήματα που θα φέρουν.

Τα «αγκάθια» που καθυστερούν τη συμφωνία

Μεγάλο πρόβλημα για τους Αμερικανούς είναι η εταιρική σχέση που έχουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με την Κίνα. Από την μια, αγοράζουν οπλισμένα drones τύπου Wing Loong κινεζικής κατασκευής και από την άλλη, στη χώρα χρησιμοποιούνται τα δίκτυα 5G του κινεζικού κολοσσού Huawei.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν πίεσε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να αποκόψουν την κινεζική Huawei Technologies από το τηλεπικοινωνιακό της δίκτυο και να εγκαταλείψουν την κινεζική τεχνολογία όπλων της, λένε ειδικοί του κλάδου, λόγω του κινδύνου ασφάλειας και κατασκοπείας που η Ουάσιγκτον πιστεύει ότι θέτουν στην αμερικανική τεχνολογία στη χώρα. Ήδη το 2020, μια έκθεση του Πενταγώνου ανέφερε ότι η Κίνα «πολύ πιθανόν ήδη εξετάζει και σχεδιάζει πρόσθετες υπερπόντιες στρατιωτικές εγκαταστάσεις επιμελητείας», στα ΗΑΕ, μεταξύ άλλων χωρών.

Απειλές Ακάρ σε ΗΠΑ: Αν δεν μας δώσετε τα F16, θα χρησιμοποιήσουμε τους S400 

Νέες απειλές εξαπέλυσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ προς τις ΗΠΑ μετά το «χαστούκι» που έφαγε στην προσπάθειά του να συνδέσει τους S300 με τους S400.

Αυτό ήταν άλλο ένα χτύπημα για την Τουρκία μετά την άρνηση των ΗΠΑ για τα F35.

WAR 24 / 7


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου