Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2021

Λιβύη: Ο Σαΐφ αλ Ισλάμ Καντάφι θα διεκδικήσει την προεδρία

«Ο Σαΐφ αλ Ισλάμ Καντάφι είναι υποψήφιος για την προεδρία»

Τα λιβυκά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν την Κυριακή ότι ο Σαΐφ αλ Ισλάμ, γιος του εκλιπόντος ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι, υπέβαλε τα έγγραφα της υποψηφιότητάς του για να συμμετάσχει στις προεδρικές εκλογές της Λιβύης, που είναι προγραμματισμένες για τις 24 Δεκεμβρίου.

Ο Σαΐφ αλ-Ισλάμ  εμφανίστηκε ντυμένος με την παραδοσιακή λιβυκή ενδυμασία ενώ υπέβαλε τα έγγραφα υποψηφιότητάς του στα κεντρικά γραφεία της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής στη νοτιοδυτική πόλη Σαμπά.

Τα μέσα ενημέρωσης επικαλούνται το Τμήμα Επικοινωνίας της Επιτροπής που ανέφερε ότι ο Σαΐφ αλ Ισλάμ ήρθε στο παράρτημα της Επιτροπής το πρωί της Κυριακής, όπου παρέδωσε τα έγγραφα που απαιτούνται για την υποψηφιότητα του.

Στην πρόσφατη εμφάνισή του σε αμερικανικό μέσο ενημέρωσης, ο Σαΐφ αλ Καντάφι άφησε να εννοηθεί την πρόθεσή του να θέσει υποψηφιότητα, λέγοντας ότι η σκηνή φαινόταν κατάλληλη για επιστροφή, αφού «παρέμεινε στη σκιά» το τελευταίο διάστημα. 

Στηρίζεται στις ψήφους δύο κατηγοριών 

Ο Λίβυος δημοσιογράφος, Αλ Χουσεΐν αλ Μισόρι, δήλωσε ότι ο Σαΐφ αλ Ισλάμ βασίζεται σε δύο ομάδες, «η πρώτη είναι οι υποστηρικτές του πρώην καθεστώτος Καντάφι και τον υποστηρίζουν ως ο γιος του εκλιπόντος ηγέτη και η εκλογή του σημαίνει επιστροφή της Λιβύης στο 2010».

Όσον αφορά τη δεύτερη κατηγορία, σύμφωνα με τον Αλ Μισόρι, «είναι απογοητευμένοι με τις συνθήκες που έζησαν τα τελευταία δέκα χρόνια και θα τον ψηφίσουν, παρόλο που δεν έχουν τάση προς αυτόν, εξαιτίας των όσων έχει η χώρα υπέφερε από τον κατακερματισμό της περασμένης περιόδου, που οδήγησε στην πρόσβαση των ομάδων συμφερόντων και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην εξουσία και στην προσκόλλησή τους σε αυτήν και στη κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος».

Ωστόσο, απέκλεισε το ενδεχόμενο ο Σαΐφ αλ Ισλάμ Καντάφι να λάβει υποστήριξη από έξω από αυτές τις δύο ομάδες, προτείνοντας ότι οι ανταγωνιστές θα ενωθούν για να τον πολεμήσουν. 

Η πρόσφατη ιστορία του υιού Καντάφι

Ο Σαΐφ αλ Ισλάμ συνελήφθη από πολιτοφυλακές που έλεγχαν την πόλη Ζιντάν, στη δυτική Λιβύη, το 2011 και παραπέμφθηκε σε δίκη με την κατηγορία της δολοφονίας αντιπάλων του πατέρα του Μουαμάρ Καντάφι κατά τα γεγονότα και τις διαδηλώσεις του Φεβρουαρίου και καταδικάστηκε σε θάνατο το 2015.

Το 2017, έλαβε χάρη από το Κοινοβούλιο και αποφυλακίστηκε αποφεύγοντας τα μέσα ενημέρωσης, εν μέσω διαβεβαιώσεων ότι οι σεΐχηδες και οι προύχοντες της πόλης ήταν αυτοί που του ζήτησαν να αποφυλακισθεί χωρίς να εμφανίζεται στη δημόσια ζωή.

Αν και η Λιβύη δεν έχει υπογράψει τον Χάρτη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, το δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης του Σαΐφ αλ Ισλάμ από το 2011 με το πρόσχημα της διάπραξης εγκλημάτων πολέμου, σε σχέση με την καταστολή των διαδηλώσεων του Φεβρουαρίου, και εξακολουθεί να είναι καταζητούμενος.

Sky News Arabia--

The Hellenic Information Team

Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου