Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2022

ΕΚΤΑΚΤΟ-Διώχνει τους Ισραηλινούς από την Κωνσταντινούπολη ο Λάπιντ

Τρομοκρατικός θύλακας στην Τουρκία! Ισραήλ σε πολίτες: Φύγετε αμέσως, ακυρώστε τις πτήσεις σας

Αιφνίδια επιδείνωση στις τουρκο-ισραηλινές σχέσεις παρά τα διπλωματικά πηγαινε-έλα της τελευταίας περιόδου στα οποία πόνταρε πολλά ο Ερντογάν. 

Οι Ισραηλινοί δεν πρέπει να επισκεφθούν την Κωνσταντινούπολη, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιαΐρ Λάπιντ, τη Δευτέρα μετά τη δημοσίευση αναφορών ότι το Ισραήλ και η Τουρκία απέτρεψαν μια ιρανική τρομοκρατική επίθεση στην πόλη τον περασμένο μήνα.

Η απόπειρα επίθεσης σε Ισραηλινούς τουρίστες ήταν μία από τις πολλές από το Ιράν τις τελευταίες εβδομάδες, είπε, προσθέτοντας ότι οι ισραηλινές οργανώσεις ασφαλείας, το υπουργείο Εξωτερικών και το γραφείο του πρωθυπουργού προσπαθούν να σώσουν ζωές Ισραηλινών.

«Αυτές οι τρομοκρατικές επιθέσεις στοχεύουν σε Ισραηλινούς που πήγαν διακοπές», είπε ο Λάπιντ σε μια συνεδρίαση της Yesh Atid στην Κνεσέτ. «Επιλέγουν σκόπιμα Ισραηλινούς πολίτες για απαγωγή ή δολοφονία. Θα μπορούσε να συμβεί σε οποιονδήποτε. Είναι πραγματικός και άμεσος κίνδυνος».

«Καλούμε τους Ισραηλινούς να μην πετούν στην Κωνσταντινούπολη και αν δεν είναι απαραίτητο, να μην πετάξουν στην Τουρκία», πρόσθεσε. «Αν βρίσκεστε ήδη στην Κωνσταντινούπολη, επιστρέψτε στο Ισραήλ το συντομότερο δυνατόν… Αν σχεδιάζατε πτήση για Κωνσταντινούπολη, ακυρώστε την… Οι διακοπές δεν αξίζουν τη ζωή σας».

Ο Λάπιντ είπε ότι είχε ένα μήνυμα για τους Ιρανούς που προσπαθούν να βλάψουν τους Ισραηλινούς: «Το μακρύ χέρι του Ισραήλ θα τους φτάσει, ανεξάρτητα από το πού θα βρίσκονται».

Μπορεί να ευχαρίστησε επίσης την κυβέρνηση της Τουρκίας για τις προσπάθειές της να προστατεύσει τους Ισραηλινούς πολίτες, ωστόσο το θέμα έχει διπλωματικές ουρές. 

 Η Άγκυρα κατανοεί ότι, ενώ ο τουρισμός είναι σημαντικός, δεν πρέπει να αναληφθούν ορισμένοι κίνδυνοι, είπε. Ο Λάπιντ είπε ότι ελπίζει ότι η ταξιδιωτική προειδοποίηση θα αρθεί σύντομα για την τουριστική περίοδο αιχμής.

Τον περασμένο μήνα, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας εξέδωσε μια αυξημένη ταξιδιωτική προειδοποίηση λόγω τρομοκρατικών απειλών για Ισραηλινούς που ταξιδεύουν στην Τουρκία.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι ασφαλείας ενημέρωσαν τους Τούρκους ομολόγους τους τον περασμένο μήνα για ένα ιρανικό δίκτυο που προτίθεται να πραγματοποιήσει επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών στην Τουρκία και ζήτησαν τη βοήθειά τους για να τους αποτρέψουν.

Το Ιράν έχει δεσμευτεί να εκδικηθεί το Ισραήλ μετά τον μυστηριώδη θάνατο αρκετών αξιωματικών του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν πράκτορες που εργάζονταν για το IRGC στην Τουρκία, ανέφερε η Walla τη Δευτέρα.

Οι προειδοποιήσεις στην Τουρκία έρχονται εν μέσω αναθέρμανσης των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Άγκυρας και Ιερουσαλήμ. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επισκέφθηκε το Ισραήλ τον περασμένο μήνα, η πρώτη τέτοια επίσκεψη εδώ και 15 χρόνια.

PENTAPOSTAGMA


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου