Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022

Πλησιάζει “καταιγίδα”: Η Γαλλία θέτει θέμα Τουρκίας στο ΝΑΤΟ – Χρησμός πολεμικού επεισοδίου από Τσαβούσογλου – «Κόβουν» το Αιγαίο στα δύο!

Πολεμική βόμβα εξαπέλυσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μ.Τσαβούσογλου, ο οποίος τόνισε πως “η Τουρκία είναι στην πραγματικότητα πολύ μεγαλύτερη και δεν μπορεί να περιοριστεί στα σύνορά της”.

Η Τουρκία υιοθετεί πλέον ξεκάθαρα πολεμικούς τόνους με τον Μ.Τσαβούσογλου σε ομιλία του να ζητά ευθέως μία «μεγαλύτερη Τουρκία».

Όπως είπε τα κανόνια της Τουρκίας συγκρατούνται εντός των συνόρων της απηχώντας τη γνωστή νεο-οθωμανική, επεκτατική ρητορική του Ερντογάν τα τελευταία χρόνια.

«Έχουμε ευθύνη για την ιστορία μας και για το μέλλον μας, γιατί υπάρχει μια Τουρκία μεγαλύτερη από την Τουρκία.  Η Τουρκία είναι μεγαλύτερη από τη σημερινή χώρα, μην το ξεχνάτε αυτό.

Αυτός είναι ο λόγος που δεν μπορούμε να περιοριστούμε εντός των συνόρων μας», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας

Η Τουρκία «κόβει» το Αιγαίο στα δύο για ένα μήνα

Παράλληλα, ο αναθεωρητισμός της Τουρκίας συνεχίζεται με καθημερινές σχεδόν τις αμφισβητήσεις ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Όπως αποκάλυψε το MEGA, η Τουρκία επιχειρώντας για μια ακόμη φορά να αμφισβητήσει και επί του πεδίου ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και να «κόψει» στα δύο Αιγαίο δέσμευσε παράνομα με την ΝΟΤΑΜ 4050/22 περιοχές για ασκήσεις έρευνας και διάσωσης και προστασίας του περιβάλλοντος για ένα μήνα.

Τεταμένη η κατάσταση με Τουρκία – Η Γαλλία θέτει θέμα στο ΝΑΤΟ

Η κατάσταση με την Τουρκία μυρίζει μπαρούτι εντός ΝΑΤΟ. Ήδη η Γαλλία έχει απευθύνει δύο προειδοποιήσεις προς την Άγκυρα σχετικά με το βέτο σε Σουηδία και Φινλανδία. Ενδεχόμενο επεισόδιο με Ελλάδα θα επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση.

Η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά τόνισε χτες Κυριακή:

«Είναι στο χέρι της Τουρκίας να κάνει τις επιλογές της μπροστά στις ευθύνες της. Θέλει να ενισχύσει το ΝΑΤΟ ή είναι αντίθετη;.

Aν η Τουρκία επιμείνει στο βέτο έναντι της προσχώρησης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα δημιουργηθούν ερωτήματα αναφορικά με την συμπεριφορά της» ως κράτος μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Η Γαλλίδα υπουργός σημειώνοντας ότι «η Φινλανδία και η Σουηδία «έκαναν μια ιστορική επιλογή» και ότι «το να έχουμε και τις δύο στο ΝΑΤΟ θα είναι ένα συν για την ασφάλεια στην Ευρώπη», υπογράμμισε πως «έχουν κάνει προσπάθειες στη συζήτησή τους με την Τουρκία» και ότι «είναι στο χέρι της Τουρκίας να κάνει τις επιλογές της μπροστά στις ευθύνες της».

Στην τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης, ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε να παραμένει αμετακίνητος, λέγοντας ότι δεν έχουν γίνει ουσιαστικά βήματα για να αμβλυνθούν οι ανησυχίες της Άγκυρας.

Ο Tούρκος πρόεδρος υπογράμμισε ότι θα πρέπει να αρθούν οι κυρώσεις σε βάρος της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας του και να μην επανέλθουν εκ νέου μετά την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Ο Ερντογάν είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με την πρωθυπουργό της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον, στην οποία είπε ότι δεν υπήρξε αλλαγή στάσης από τη Στοκχόλμη αναφορικά με PKK και YPG και ότι η χώρα της δεν έχει κάνει ακόμη ουσιαστικά βήματα με στόχο να αμβλύνει τις ανησυχίες της Τουρκίας.

Μακρόν: Η Τουρκία να ξεκαθαρίσει τη θέση της απέναντι στο ΝΑΤΟ

Προ ημερών, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, απηύθυνε προειδοποίηση προς την Τουρκία . Ο Μακρόν συναντήθηκε στο Παρίσι με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ, συζήτησε μαζί του το θέμα της ευρωπαϊκής αμυντικής στρατηγικής στο πλαίσιο της Ατλαντικής Συμμαχίας, επισημαίνοντας, ότι η Τουρκία πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση της επί του ζητήματος.

Ο πρόεδρος Μακρόν επανέλαβε την στήριξη της χώρας του στα αιτήματα της Φιλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στην Ατλαντική Συμμαχία, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για χώρες με σημαντικές αμυντικές ικανότητες οι οποίες θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της σταθερότητας και της ασφάλειας της ευρωατλαντικής ζώνης.

WAR NEWS 24/7


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου