Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022

Χωρίς προηγούμενο... Γλυπτά Παρθενώνα: «Για συμφωνία μοιρασιάς» μιλά ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου

Με μια δήλωση έκπληξη, χωρίς προηγούμενο στην ιστορία της διεκδίκησης των Γλυπτών, ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου μόλις δήλωσε ότι θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία για να τα ... μοιραστούμε

Πριν από μία ώρα ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Οσμπορν, ο υπουργός Οικονομικών γνωστός ως υπουργός λιτότητας του Κάμερον, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο LBC ότι ουσιαστικά είναι στα σκαριά ή θα μπορούσε να επιτευχθεί «μεταξύ λογικών ανθρώπων» μια συμφωνία για να μοιραστούν τα Γλυπτά το Μουσείο της Ακρόπολης και το Βρετανικό Μουσείο.

Σε μια πρωτοφανή κίνηση, που δεν συνάδει με τις έως τώρα συζητήσεις για το ζήτημα των Γλυπτών ο ίδιος ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου λέει ότι «στο Βρετανικό Μουσείο τα Γλυπτά λένε μια ιστορία για τον πολιτισμό σε σχέση με τους πολιτισμούς της Κίνας, της Ινδίας και χωρών της Μεσογείου. Στην Ελλάδα λένε μόνο την ιστορία του ελληνικού Πολιτισμού. Νομίζω μπορεί να επιτευχθεί μαι συμφωνία ώστε να μπορούν να πουν και τις δυο ιστορίες σε Αθήνα και Λονδίνο».

Σπάζοντας μια παράδοση γραπτών παρεμβάσεων, με γενικό περιέχομενο, ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου μιλά τώρα. Αιφνιδιασμός που έχει σχέση προφανώς και με την απόφαση της UNESCO να ζητήσει οι συζητήσεις για τα Γλυπτά να γίνονται πλέον μεταξύ των δυο κυβερνήσεων και όχι μεταξύ των δυο μουσείων. Μια απόφαση που ήταν νίκη για την Αθήνα.

Πρόταση για κοινή... κηδεμονία;

Ο δημοσιογράφος Andrew Marr επέμεινε ρωτώντας αν ο κύριος Οσμπορν εννοεί ότι «θα μπορούσατε να μετακινήσετε κάποια από τα Γλυπτά πίσω στην Ελλάδα, έστω για ένα διάστημα;». Και ο Οσμπορν απαντά «Μια τέτοιου είδους συμφωνία». Και συνεχίζει «λογικοί άνθρωποι θα μπορούσαν να καταλήξουν σε μια συμφωνία όπου θα μπορείς να δεις τα Γλυπτά σε όλο το μεγαλείο τους στην Αθήνα, αλλά θα μπορείς να τα δεις και ανάμεσα σε μεγαλειώδεις δημιουργίες άλλων πολιτισμών στο Λονδίνο».

PENTAPOSTAGMA


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου