Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Παρασκευή 26 Ιουνίου 2020

Oι ομογενείς ''βγαίνουν'' μπροστά - Επιστολή σε Πομπέο: ''Έρχεται κρίση με την Τουρκία''


Οι Έλληνες στις ΗΠΑ δραστηριοποιούνται δυναμικά μπροστά στο ενδεχόμενο ελληνο-τουρκικής κρίσης
 
Ο πρόεδρος του Eλληνομερικανικού Ινστιτούτου (ΑΗΙ) Νίκος Λαριγκάκης, έγραψε μια βαρυσήμαντη επιστολή στον Αμερικανό υπουργό εξωτερικών κ. Μάικ Πομπέο, στην οποία εκφράζει την σοβαρή ανησυχία του Ινστιτούτου σχετικά με την εκδηλωμένη προθυμία της Τουρκίας να προκαλέσει αστάθεια στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να έχουν μια πιο ενεργή παρουσία σε αυτήν την περιοχή, για τη διαφύλαξη των συμφερόντων των ΗΠΑ και την αποφυγή πιθανής κρίσης

«Η ανησυχία μας έγκειται στην κατανόηση των συνηθειών της Τουρκίας σε περιόδους κρίσης ή μεγάλης απόσπασης της προσοχής», έγραψε ο Λαριγκάκης στην επιστολή του, επισημαίνοντας ότι η εστίαση της διεθνούς κοινότητας είναι στην πανδημία του κορονοϊού, ενώ της κυβέρνησης των  ΗΠΑ στην κοινωνική αναταραχή σε πολλές πολιτείες.

Για να αποδείξει την ανησυχητική συμπεριφορά της Τουρκίας, ο κ. Λαριγκάκης παρείχε μια σειρά από παραδείγματα τουρκικών προκλήσεων και επιθετικότητας στην επιστολή του, παραθέτοντας περιπτώσεις τουρκικής εθνικιστικής ρητορικής, η πλειονότητα των οποίων έχει λάβει χώρα από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο.

«Κάθε μία από τις πράξεις που παρουσιάζονται στην επιστολή, αφορούν θέματα από το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης, τις απειλές κατά των κυριαρχικών και αποκλειστικών οικονομικών ζωνών της Ελλάδας και της Κύπρου, μέχρι την απόκτηση του συστήματος πυραυλικής άμυνας S-400 από την Τουρκία, τα οποία πρέπει να εξεταστούν στο πλαίσιο του δόγματος της "Γαλάζιας Πατρίδας" που υποστηρίζει ο Πρόεδρος Ερντογάν», έγραψε ο κ. Λαριγκάκης.

«Το δόγμα υποστηρίζει ότι η Τουρκία θα διεκδικήσει τη δική της εκδοχή, νόμιμη ή μη, των κυριαρχικών της δικαιωμάτων σε θάλασσα και στεριά της περιοχής, χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε μέσο στη διάθεσή της, συμπεριλαμβανομένων και των στρατιωτικών μέσων», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Στην επιστολή του ο Ελληνοαμερικανός αξιωματούχος υπενθύμισε τη δήλωση του Αμερικανού ΥΠΕΞ τον Ιανουάριο, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «θα συνεχίσουν να στηρίζουν την ευημερία της [Ελλάδας], την ασφάλειά  και τη δημοκρατία της».

«Υποστηρίζουμε έντονα ότι οι επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας απειλούν την ασφάλεια και την ευημερία της Ελλάδας, και πιστεύουμε ότι τώρα είναι η ώρα για τις Ηνωμένες Πολιτείες να υποστηρίξουν αυτή τη δήλωση», έγραψε ο Λαριγκάκης.

Η AHI κάλεσε επίσης την αμερικανική κυβέρνηση να υποστηρίξει τη διμερή νομοθεσία στο Κογκρέσο που θα απαιτεί μια πιο ολοκληρωμένη αξιολόγηση των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας.

Η βοήθεια στα ελληνοτουρκικά ζητήματα από την ομογένεια στις ΗΠΑ είναι θεμελιώδους σημασίας για την ελληνική διπλωματία, μιας και οι Έλληνες στις ΗΠΑ ενόψει και προεδρικών εκλογών αποτελούν ένα μεγάλο “ατού” για την χώρα μας.

Ελπίζουμε η παρέμβαση της ομογένειας να φέρει αποτελέσματα. 

PENTAPOSTAGMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου