Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Τρίτη 16 Ιουνίου 2020

Ισραήλ: «Πλήρης στήριξη στην Ελλάδα για τις θαλάσσιες ζώνες»


"Το Ισραήλ αποδίδει μεγάλη σημασία στην μακρά και σημαντική συνεργασία του με την Ελλάδα"
 
Το Ισραήλ επιβεβαιώνει πως δεν θα επιτρέψει την επιτυχία της τουρκικής επέκτασης στην Ανατολική Μεσόγειο, αναγνωρίζοντας επίσημα την κυριαρχία της Ελλάδας και δηλώνοντας τη στήριξη στις θαλάσσιες ζώνες.

Οι Τούρκοι διεκδικούν επίμαχα σημεία της ελληνικής υφαλοκρηπίδα με σκοπό τις έρευνες υδρογονανθράκων και την υφαρπαγή του ενεργειακού πλούτου, απειλώντας κατά αυτόν τον τρόπο το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τις τρίτες χώρες που εμπλέκονται στους ενεργειακούς σχεδιασμούς. 

Ελλάδα και Ισραήλ έχουν μετατραπεί σε στρατηγικούς συμμάχους ενόψει του κοινού εχθρού και των τουρκικών σχεδίων, υπογράφοντας συμφωνίες σε πολλούς τομείς και με κύριο ενδιαφέρον την αναβάθμιση του ελληνικού στρατιωτικού εξοπλισμού με καίρια ισραηλινά όπλα. 

Την πλήρη στήριξή του προς την Ελλάδα όσον αφορά τις θαλάσσιες ζώνες αλλά και την αντίθεσή του σε κάθε απόπειρα παραβίασης αυτών των δικαιωμάτων εκφράζει το Ισραήλ στην κοινή δήλωση που υπέγραψαν οι δύο χώρες, κατά την ολοκλήρωση των διμερών επαφών.

Στην κοινή δήλωση αναφέρεται:

«Το Ισραήλ επαναλαμβάνει  την πλήρη στήριξή του  και την ισχυρή αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα όσον αφορά στις θαλάσσιες ζώνες αλλά και την αντίθεσή του σε κάθε απόπειρα παραβίασης αυτών των δικαιωμάτων. Το Ισραήλ αποδίδει μεγάλη σημασία στην μακρά και σημαντική συνεργασία του με την Ελλάδα».

Στην ίδια δήλωση γίνεται επίσης κοινή αναφορά στην Υφαλοκρηπίδα και τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες.

«Ζητούμε το σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών όσον αφορά την Υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, σύμφωνα με το εθιμικό διεθνές δίκαιο της Θάλασσας. Αντιτιθέμεθα εντόνως σε απόπειρες παραβίασης αυτών των δικαιωμάτων κατά τρόπο που θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου και αντιβαίνει στις σχέσεις καλής γειτονίας. Οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να συντονίζουν τις πολιτικές τους».

Όπως πρώτο ανέφερε νωρίτερα το Πενταπόσταγμα, η συνάντηση του ισραηλινού ΥΠΑΜ, Μπένι Γκαντς με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Παναγιωτόπουλο φέρνει εξελίξεις στην περιοχή, καθώς προγραμματίζεται η ενεργοποίηση ναυτικής συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ.

Στη συνάντησή τους, οι δύο συζήτησαν για την περαιτέρω ενίσχυση της επιτυχημένης αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο  χωρών, δίνοντας έμφαση στην εναέρια και ναυτική  άμυνα εναντίον ριζοσπαστικών δυνάμεων, καθώς επίσης συζήτησαν για την προώθηση κοινών έργων αμυντικών βιομηχανιών.

Η εναέρια και ναυτική άμυνα κατά “ριζοσπαστικών δυνάμεων'', θα αφορά κατά πάσα πιθανότητα στην δημιουργία κοινής αεροναυτικής δύναμης από Ελλάδα-Ισραήλ και Κύπρο κατά των ισλαμιστικών ομάδων στην Μεσόγειο λόγω του αγωγού φυσικού αερίου East Med.

Πιθανόν όμως να ετοιμάζεται κάτι ίσως πιο σοβαρό που να αφορά ακόμα και την δημιουργίας μιας “ειρηνευτικής δύναμης” στην Μεσόγειο θάλασσα κατά της τρομοκρατίας, στα πρότυπα της τουρκικής “Μεσογειακής Ασπίδας”, με την οποία οι ...Τούρκοι μεταφέρουν ανενόχλητοι συνεχώς οπλικά συστήματα στην Λιβύη.

Όσο πιο σύντομα ενεργοποιηθούν οι συμμαχίες κατά της Άγκυρας τόσο πιο άμεσα θα αποκατασταθεί η περιφερειακή ασφάλεια στην Μεσόγειο, που απειλείται συνεχώς από τις ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες των νεο-Οθωμανών Τούρκων.

PENTAPOSTAGMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου