Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Τρίτη 16 Ιουνίου 2020

Πλωτό φράγμα στο Αιγαίο: Σε ετοιμότητα το ΠΝ από τη Σαμοθράκη μέχρι το Λιβυκό Πέλαγος


Σε αυξημένη επαγρύπνηση βρίσκονται οι Ενοπλες Δυνάμεις
 
Η Ελλάδα απαντά στρατιωτικά στις κινήσεις των Τούρκων την στιγμή που προκαλούν σε όλα τα επίπεδα. Η Άγκυρα επιχειρεί να δημιουργήσει ''συνθήκες πολέμου'' στο Αιγαίο, αλλά η Αθήνα στέλνει την ίδια στιγμή ηχηρό μήνυμα.

O Στόλος του Πολεμικού Ναυτικού απαντάει με την ισχυρή παρουσία του στις τουρκικές προκλήσεις και αποδεικνύει πως δύναται να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απειλή βρεθεί απέναντί μας.   

Όπως έχουμε αναφέρει στο Πενταπόσταγμα, η Άγκυρα μόνο από στρατιωτικές κινήσεις καταλαβαίνει και το ΠΝ είναι πάντα έτοιμο να απαντήσει σε κάθε πρόκληση.  

Τα νησιά μας αποτελούν στόχο της Τουρκίας, κάτι στο οποίο συμφωνεί ολόκληρο το πολιτικό φάσμα της γειτονικής χώρας από την μία άκρη έως την άλλη. Αυτό καλό είναι να το κατανοήσουμε βαθιά στην χώρα μας και να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα, τα οποία τα παίρνουμε.   

Σε αυξημένη επαγρύπνηση βρίσκονται οι Ενοπλες Δυνάμεις και ειδικότερα το Πολεμικό Ναυτικό μετά τις αλλεπάλληλες τουρκικές προκλήσεις από τον Εβρο και το Αιγαίο μέχρι νότια της Κρήτης.

Ολοι οι κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων πάντως βρίσκονται σε εγρήγορση καθώς οι επιτελείς σε Μαξίμου και «Πεντάγωνο» έχουν προετοιμάσει το στράτευμα για ακόμη ένα «θερμό» καλοκαίρι. Εχουν εγκαίρως καταστρωθεί σχέδια αντίδρασης στο ενδεχόμενο μιας νέας απόπειρας μαζικής εισόδου μεταναστών στο ελληνικό έδαφος από τον Εβρο αλλά και μιας πιθανής αύξησης των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο. 

Ταυτόχρονα όμως έχουν δοθεί εντολές για αύξηση του επιπέδου ετοιμότητας ώστε να αποκρουστούν ταχύτατα και αποτελεσματικά και άλλου είδους προκλήσεις που μπορεί να επιχειρήσει η Αγκυρα. Αλλωστε μετά τα αιτήματα που υπέβαλε η τουρκική εταιρεία πετρελαίων ΤΡΑΟ για άδειες ερευνών στα νότια και ανατολικά της Κρήτης, Ρόδου, Καρπάθου η τουρκική ηγεσία – από τον τούρκο υπουργό Ενέργειας έως τον Τσαβούσογλου και τον Ερντογάν – με περισσή αλαζονεία ανήγγειλαν ότι θα πραγματοποιήσουν έρευνες και γεωτρήσεις στις παραπάνω περιοχές. Δηλαδή εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η Αθήνα έχει διαμηνύσει πως η απόπειρα εισβολής στην ελληνική υφαλοκρηπίδα από τουρκικό ερευνητικό ή γεωτρύπανο δεν υπάρχει περίπτωση να επιτραπεί και θα απαντηθεί όπως πρέπει. 
Είναι δε σαφές πως στην περίπτωση που η Τουρκία επιχειρήσει να φτάσει στα άκρα και προσπαθήσει να κάνει πράξη τις προκλητικές επιδιώξεις της το ΠΝ είναι αυτό που θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο θαλάσσιο τείχος που θα στήσουν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις. Τέτοιου είδους σενάρια, δημιουργίας δηλαδή ενός «πλωτού φράγματος» όπως αναφέρουν «ΤΑ ΝΕΑ», έχουν αναλυθεί κατά κόρον στο «Πεντάγωνο»». 

Αλλωστε κάτι ανάλογο συνέβη και το 2018, όταν με παράνομη Navtex το σεισμογραφικό «Barbaros» επιχείρησε να εισέλθει για έρευνα σε ελληνική υφαλοκρηπίδα νότια του Καστελόριζου. Το τουρκικό σκάφος βρήκε μπροστά του τη φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», ενώ σε ετοιμότητα για άμεση επέμβαση ήταν και άλλα σκάφη.

Σε πολλά από τα σενάρια απόκρουσης μιας τουρκικής πρόκλησης που θα εκδηλωθεί με αποστολή ερευνητικού, θα αξιοποιηθεί στο έπακρο, όπως είναι πρόδηλο, το μεγάλο επιχειρησιακό πλεονέκτημα που προσφέρει στη χώρα μας η Κρήτη. Βρίσκεται πολύ κοντά σε πιθανά σημεία «επεισοδίων» και επιπλέον το μέγεθος και το ανάγλυφό της δίνουν έξτρα δυνατότητες σε όλα τα Οπλα. Η σημασία της Σούδας είναι γνωστή, ενώ σημαντικό «ατού» αποτελεί και η ύπαρξη πολλών στρατιωτικών αεροδρομίων στο νησί. 

PENTAPOSTAGMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου