Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2023

Ισραηλινό ΜΜΕ: Τον Φεβρουάριο θα υπογραφεί επίσημα η συμφωνία για τους πυραύλους Spike Nlos

Πρόκειται για τρεις διαφορετικές συμβάσεις με διαφορετικούς όρους και τεχνικές προδιαγραφές . Η συμφωνία για την αγορά από την Ελλάδα πυραύλων Spike Nlos, αναμένεται να υπογραφεί τον επόμενο μήνα.

Η συνολική αξία της συμφωνίας είναι 335 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 280 εκατ. ευρώ προορίζονται για τις μονάδες του στρατού και τα 55 εκατ. ευρώ για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, ενώ η προμήθεια αναμένεται να γίνει και από ισραηλινές εταιρείες Plasan και Aeronautics.

Η συμφωνία για την προμήθεια των πυραύλων Rafael's Spike NLOS στον ελληνικό στρατό, που αναφέρθηκε για πρώτη φορά τον περασμένο μήνα, αναμένεται να υπογραφεί στις αρχές Φεβρουαρίου του 2023.

Αυτό, ισχύει σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, ο οποίος μίλησε με τοπικά μέσα ενημέρωσης πριν λίγες ημέρες.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος ρωτήθηκε για την εφαρμογή του σχεδίου εξοπλισμού με αυτούς τους πυραύλους και απάντησε ότι βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη πολύπλοκες και αργές διαπραγματεύσεις για τα οπλικά συστήματα, που θα τοποθετηθούν τόσο σε οχήματα του εδάφους του στρατού όσο και σε πλοία και ελικόπτερα.

Δηλαδή, πρόκειται για τρεις διαφορετικές συμβάσεις με διαφορετικούς όρους και τεχνικές προδιαγραφές.

Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στο τελικό στάδιο των υπογραφών και σύμφωνα με τον υπουργό η οριστική υπογραφή των τριών επίμαχων συμβάσεων θα γίνει στις αρχές Φεβρουαρίου.

Η προμήθεια των αντιαρματικών πυραύλων Spike  NLOS  δεν αφορά μόνο το Στρατό Ξηράς και τα ελικόπτερα της αεροπορίας στρατού τύπου Αpache,  αλλά και το Πολεμικό Ναυτικό αφού θα εξοπλιστούν με αυτούς 4 κανονιοφόροι και 4 σκάφη ανορθόδοξου πολέμου, μετατρέποντας έτσι σε εξαιρετικά επικίνδυνες ναυτικές πλατφόρμες ικανές να προκαλέσουν εξοντωτικά πλήγματα στον αντίπαλο.

Έτσι ειδικά η συντήρηση, θα λάβει χώρα σε τρεις κλάδους των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, με διαφορετικά στάνταρ και απαιτήσεις, οι οποίες σε περίοδο πολεμικών επιχειρήσεων μεγιστοποιούνται σε μεγάλο βαθμό.

Τι σημαίνει η απόκτηση του πυραυλικού συστήματος SPIKE NLOS για τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις

Το SPIKE NLOS αποτελεί την έκδοση μεγάλου βεληνεκούς της οικογένειας SPIKE και αποτελεί βλήμα ‘’Fire And Forget’’ το οποίο ‘’λοκάρει’’ το στόχο και διορθώνει συνεχώς την πορεία του.

Το όνομα ΝLOS (Non Line Of Sign) καταδεικνύει τη δυνατότητα του χειριστή να εκτελεί βολή ακόμα και από προστατευμένη θέση χωρίς καν να απαιτείται οπτική επαφή με τον στόχο. Και αυτό είναι ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματά του.

Σε συνδυασμό με τη μεγάλη απόσταση προσβολής η οποία ξεπερνά τα 25 χλμ ενώ σύμφωνα με πηγές από το Ισραήλ αγγίζει ακόμα και τα 32. Βεληνεκές και δυνατότητες βολής που τοποθετούν το SPIKE NLOS στην κορυφή τέτοιου είδους οπλικών συστημάτων αφού μπορεί να χρησιμοποιηθεί ημέρα αλλά και νύχτα με τη βοήθεια θερμικών αισθητήρων ακόμα και κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες.

PENTAPOSTAGMA


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου