Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2023

National Interest: «Ως εδώ!» Τι πρέπει να πει ο Μπλίνκεν στον Τσαβούσογλου

Εάν η Ουάσιγκτον πρόκειται να ακούσει τις απαιτήσεις της Τουρκίας, εναπόκειται στην Άγκυρα να ενεργήσει επί τέλους σαν σύμμαχος.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα επισκεφθεί την Ουάσιγκτον στα μέσα Ιανουαρίου. Μια επίσκεψη που αναμένεται να αποτελέσει σημαντική προώθηση των στόχων της Τουρκίας. Οι προσδοκίες θα πρέπει να είναι μικρές ως προς το τι είναι πιθανό να επιτύχουν η Άγκυρα και η Ουάσιγκτον. Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική όσον αφορά τις επιθυμίες της Τουρκίας, λόγω της αδιαλλαξίας της χώρας σε ορισμένους τομείς πολιτικής. Εάν ο Τσαβούσογλου αναμένει να καταλήξει σε συμφωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του, η Τουρκία θα πρέπει πραγματικά να ευθυγραμμίσει την εξωτερική της πολιτική με τη θέση των Δυτικών συμμάχων της.

Εν όψει της επίσκεψης Τσαβούσογλου, η Άγκυρα έκανε για άλλη μια φορά μερικές κινήσεις για να προσελκύσει τη Δύση. Τις πρώτες ημέρες του 2023, τα Υπουργεία Οικονομικών των ΗΠΑ και της Τουρκίας ανακοίνωσαν μια μεγάλη προσπάθεια συνεργασίας, με αποτέλεσμα τον καθορισμό και την επιβολή κυρώσεων σε διάφορες οντότητες του Ισλαμικού Κράτους στην Τουρκία.

Την τελευταία δεκαετία, η Τουρκία απογοήτευσε τους Δυτικούς εταίρους της στην προσπάθειά τους να νικήσουν το Ισλαμικό Κράτος, κυρίως κάνοντας τα στραβά μάτια σε ανθρώπους που διέρχονταν από την Τουρκία για να ενταχθούν στις τάξεις του, αλλά και μέσα από την άμεση υποστήριξη άλλων ομάδων που συνδέονται με την Αλ Κάιντα, όπως η Hayat Tahrir Al- Sham (HTS). Η Τουρκία έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο στη σύγκρουση στην Ουκρανία. Η Άγκυρα πούλησε οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στον Ουκρανικό στρατό και επίσης απέτρεψε τον μεγάλο περιφερειακό λιμό, διευκολύνοντας την μεταφορά των Ουκρανικών σιτηρών στις παγκόσμιες αγορές. Τέλος, έκανε συμβολικές κινήσεις για τον τερματισμό (ορισμένων) Ρωσικών χρηματοοικονομικών ροών, απαγορεύοντας τη χρήση του συστήματος ανταλλαγής μηνυμάτων MIR – την εναλλακτική της Μόσχας στην υπηρεσία SWIFT.

Με αυτές τις πρωτοβουλίες, η Άγκυρα νομίζει ότι απέδειξε την καλή της πίστη ως αξιόπιστος σύμμαχος της Δύσης και θα πρέπει να επιβραβευτεί από τους συμμάχους της. Συγκεκριμένα, ο Τσαβούσογλου είναι πιθανό να εκλιπαρήσει τους ομολόγους του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι θα πρέπει να γίνουν περισσότερα από την κυβέρνηση Μπάιντεν για να επιτραπεί στην Τουρκία να αποκτήσει μαχητικά αεροσκάφη F-16. Ο Τσαβούσογλου είναι επίσης πιθανό να προσπαθήσει να πείσει την Ουάσιγκτον να ανταποκριθεί στη νέα πολιτική της Τουρκίας που επιδιώκει την εξομάλυνση των σχέσεων με το καθεστώς Άσαντ, κάτι για το οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιτίθενται ως αρχή, αλλά και βάσει νόμου.

Τα αιτήματα της Τουρκίας είναι πιθανό να μείνουν (δικαίως) ανεκπλήρωτα. Ναι, η Δύση θα πρέπει να χαιρετίσει τις πρόσφατες κινήσεις της Άγκυρας να στοχεύσει το Ισλαμικό Κράτος εντός της Τουρκίας. Ωστόσο, η Ουάσιγκτον θα πρέπει να απαιτήσει πολύ περισσότερα από την Άγκυρα σε αυτό το διάστημα. Η Τουρκία συνεχίζει να υποστηρίζει ριζοσπαστικές οντότητες στη Συρία, κυρίως το HTS και συνεχίζει να απειλεί μια νέα χερσαία εισβολή που στοχεύει τους Κούρδους της Συρίας που συνδέονται με τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), μια ομάδα που η Άγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση και την οποία υποστηρίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στις συνεχιζόμενες προσπάθειές τους για την εξάλειψη του Ισλαμικού Κράτους. Ομοίως, η Άγκυρα συνεχίζει να παρέχει καταφύγιο στη Χαμάς εντός της Τουρκίας, παρέχοντάς της χώρους γραφείων, διαβατήρια στους ηγέτες της και πρόσβαση στον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Τουλάχιστον, ο Υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν θα πρέπει να ζητήσει από τον Τούρκο ομόλογό του να χαρακτηρίσει τη Χαμάς ως τρομοκρατική οντότητα και την Τουρκία να τερματίσει τη σχέση της μαζί της. Αυτό θα ήταν το ελάχιστο που θα μπορούσε να κάνει η Άγκυρα για να πείσει τους Δυτικούς συμμάχους της ότι προσπαθεί σοβαρά να χαλιναγωγήσει την υποστήριξή της σε τρομοκρατικές οργανώσεις. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος που θα μπορούσαν να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την αφαίρεση της Τουρκίας από τη «γκρίζα λίστα», μια παγκόσμια λίστα παρακολούθησης των κρατών που εμπλέκονται σε ξέπλυμα χρήματος και χρηματοδότηση τρομοκρατικών οντοτήτων.

Ο Ερντογάν θα πρέπει επίσης να τερματίσει τον καταστροφικό του ρόλο του στο ΝΑΤΟ επιτρέποντας στο Τουρκικό κοινοβούλιο να επικυρώσει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Από τα μέσα του 2022, η Τουρκία καθυστερεί το θέμα, απαιτώντας από τη Σουηδία να λάβει συγκεκριμένα μέτρα τερματίζοντας την υποστήριξη που παρέχει στα μέλη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK). Για το σκοπό αυτό, η Σουηδία όχι μόνο έδωσε προφορικές διαβεβαιώσεις στην Τουρκία, αλλά εξέδωσε και αρκετά άτομα τα οποία η Άγκυρα κατηγορεί ως τρομοκράτες του PKK. Ο Ερντογάν δεν είναι ικανοποιημένος και θέλει η Σουηδία να εκδώσει περισσότερα άτομα προτού σκεφτεί να δώσει το πράσινο φως για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ. Αυτή η στάση της Τουρκίας, επιτέλους (και δικαίως) επικρίθηκε από τη Σουηδία. Ο Σουηδός πρωθυπουργός Ulf Kristersson έστειλε ένα σημαντικό μήνυμα στην Άγκυρα λέγοντας «Η Τουρκία επιβεβαιώνει ότι έχουμε κάνει ό,τι είπαμε ότι θα κάνουμε, αλλά λέει επίσης ότι θέλει πράγματα που δεν μπορούμε ή δεν θέλουμε να της δώσουμε».

Αυτός θα πρέπει να είναι ο τρόπος που θα προσεγγιστεί η Τουρκία: να μην ενδώσουν οι ΗΠΑ σε παράλογες απαιτήσεις που έχουν σκοπό να εξυπηρετήσουν τις εσωτερικές πολιτικές ανάγκες του Ερντογάν. Λίγο πριν τον Ιούνιο του 2023, θα αντιμετωπίσει την προοπτική της επανεκλογής του. Λόγω της πτώσης του στις δημοσκοπήσεις, ο Ερντογάν κάνει οτιδήποτε για να γίνει ελκυστικός στους ψηφοφόρους. Η διατήρηση της υποτιθέμενης σκληρής στάσης για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ είναι ένα βραχυπρόθεσμο μέτρο που δείχνει στους Τούρκους ψηφοφόρους ότι ο Ερντογάν θεωρεί τη Σκανδιναβική χώρα υπεύθυνη για την υποτιθέμενη υποστήριξή της στο PKK. Αυτός είναι ο ίδιος λόγος για τον οποίο η Τουρκία απειλεί να εισβάλει στη Συρία. Υποτίθεται ότι κυνηγά τους Κούρδους «τρομοκράτες», των οποίων οι μόνες ενέργειες επικεντρώνονται στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους. Η Ουάσιγκτον θα πρέπει να καταλάβει ότι αυτή τη στιγμή, κάθε κίνηση στην Τουρκία επικεντρώνεται στην επανεκλογή του Ερντογάν.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Τσαβούσογλου, ο Μπλίνκεν θα πρέπει να είναι πολύ ειλικρινής με τον Τούρκο Υπουργό: Εάν η Ουάσιγκτον πρόκειται να ακούσει τις απαιτήσεις της Τουρκίας, εναπόκειται στην Άγκυρα να συμπεριφερθεί επιτέλους ως σύμμαχος. Αυτό σημαίνει άνευ όρων Τουρκικές διαβεβαιώσεις ότι δεν θα υπάρξει εισβολή στη Συρία. Σημαίνει ότι η Τουρκία θα σταματήσει να ασχολείται με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Σημαίνει ότι ο Ερντογάν θα χαρακτηρίσει τη Χαμάς ως τρομοκρατική οντότητα και θα διώξει τα μέλη της από την Τουρκία. Σημαίνει ότι η Άγκυρα θα πρέπει να παράσχει εγγυήσεις ότι θα διεξαχθούν ελεύθερες, δίκαιες και ανεμπόδιστες Προεδρικές εκλογές και με υποψήφιους της αντιπολίτευσης όπως ο Δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου (που κινδυνεύει με φυλάκιση). Σημαίνει ότι η Τουρκία θα λάβει μέτρα για να επαναβεβαιώσει την ύπαρξη κράτους δικαίου και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, απελευθερώνοντας τους πολιτικούς κρατούμενους όπως ο ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα Osman Kavala και πολιτικούς ομήρους όπως ο Metin Topuz. Τέλος, να απαιτήσει από την Άγκυρα να αποδείξει απερίφραστα ότι είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ, εγκαταλείποντας το Ρωσικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-400 και εφαρμόζοντας περαιτέρω κυρώσεις κατά της Μόσχας, σε συμφωνία με τους Δυτικούς εταίρους της.

Μόλις τον περασμένο μήνα, το Υπουργείο Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών επέβαλε κυρώσεις στον Sitki Ayan, στενό έμπιστο του Ερντογάν για «πώληση πετρελαίου αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων» στην Κίνα και τη Ρωσία, με τα έσοδα από την πώληση να γεμίζουν τα ταμεία των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, καθώς και ενός Ιρανού πληρεξούσιου της Χεζμπολάχ. Οι αρχές των ΗΠΑ γνωρίζουν για το τι είναι ικανή και πρόθυμη να κάνει η Άγκυρα προκειμένου να παραβιάσει το Αμερικανικό και το Διεθνές Δίκαιο. Η συνάντηση των επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής είναι μια ευκαιρία για τις Ηνωμένες Πολιτείες να πουν στην Τουρκία «ως εδώ!».

Του Sinan Ciddi για το National Interest.

Πηγή: Cosmostatus


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου