Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023

Σκάι, Ατζούν και η ακόρεστη δίψα του χρήματος!

Ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν (Αύγουστος 2021) για όργιο τουρκικής προπαγάνδας μέσα από την μετάδοση της “αθώας” τουρκοσειράς «Ο Γιατρός», δηλαδή την αλα-τούρκα απόδοση μιας Νοτιοκορεάτικης και Αμερικανικής παγκόσμιας επιτυχίας. 

Η τουρκοσειρά τζάμπα-πράμα μεταδίδεται και πάλι σε (πολλοστή) επανάληψη πολύ αργά μετά τα μεσάνυχτα από τον ΣΚΑΙ αλλά φαίνεται πως την βλέπουν …. αυτοί που την μεταδίδουν! Άλλωστε τζάμπα είναι, λίγες ώρες μετά τα μεσάνυχτα ο κόσμος κοιμάται, τι και αν η τουρκοσειρά κάνει ενίοτε όργιο τουρκικής προπαγάνδας; 

Οι τηλεοπτικοί σταθμοί ΣΚΑΙ, ΣΤΑΡ και ΑΝΤ1 τα τελευταία δύο χρόνια του έντονου, υβριδικού πολέμου της Τουρκίας εναντίον της χώρας μας έχουν μεταδώσει διάφορες τουρκοσειρές χωρίς να δίνουν καμιά σημασία στις δικαιολογημένες ευαισθησίες των τηλεθεατών τους ή στο καθημερινό υβρεολόγιο των τούρκων επισήμων και των διαφόρων «εξαπτέρυγων» τους εναντίον της χώρας μας. 

Φαίνεται πως η ακόρεστη δίψα του χρήματος σε κάποιες μεγάλες οικογένειες καναλαρχών είναι πολύ πιο σημαντική από τις εθνικές ευαισθησίες των ιδιοκτητών τους. Καλά, για τους τηλεθεατές τους δεν συζητάμε καθόλου. Αυτοί είναι μόνο για να βλέπουν ό,τι τους σερβίρουν και να μην χάνουν τις διαφημίσεις που τους αποφέρουν το χρήμα.

Η ακόρεστη δίψα του κέρδους φαίνεται και από την ποιότητα κάποιων συνεργατών τους. Όπως π.χ. ο «αγαπημένος» τους τούρκος συνεργάτης (ΣΚΑΙ και ΣΤΑΡ) Ατζούν Ιμραλί

Ο τύπος πανηγύριζε μαζί με την αφρόκρεμα ισλαμιστών και φασιστών την «κατάκτηση της Κύπρου» (Κύπρος, 20/7/2021) και είναι γνωστό ότι αποτελεί “κολλητό” του καθεστώτος σε τέτοιο σημείο που μπορεί να επηρεάζει ακόμα και το αυστηρά ελεγχόμενο από το παλάτι, πανίσχυρο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο της Τουρκίας.

Ο Τούρκος δημοσιογράφος της Cumhuriyet Barış Pehlivan σε άρθρο του (13/1/2023) εξηγεί πως ο περιβόητος κύριος Ατζούν Ιμραλί ανέτρεψε στην πράξη απόφαση του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, αφού πρώτα παραθέσει μια δήλωση του λαλίστατου κυρίου Ατζούν η οποία αποκαλύπτει την υπεροψίατου χαρακτήρα του: «Έχω μια εγγενή αντιπάθεια σε κάτι που είμαι υποχρεωμένος να κάνω. Γιατί να ξυπνάς νωρίς; Νομίζω ότι οι άνθρωποι πρέπει να κοιμούνται». 

Αφού ο αξιότιμος κύριος Ατζούν νομίζει πως οι άνθρωποι πρέπει να κοιμούνται, κατάφερε να κοιμίσει και όλους τους νομικούς του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου της Τουρκίας, ώστε να μην ασκήσουν εμπρόθεσμα  τα νομικά τους δικαιώματα, όταν κινήθηκε εναντίον του συμβουλίου για μια απόφαση που έθιγε τα οικονομικά του συμφέροντα. Δίψα για κέρδος έχει ο άνθρωπος, στο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο θα σταματήσει;

Άλλωστε όλα τα αφεντικά του Συμβουλίου είναι “κολλητοί” του. Άσε να «κοιμηθούν» λίγο παραπάνω οι νομικοί και τα μέλη του Συμβουλίου ώστε μην γίνει καμιά εμπρόθεσμη έφεση. Έτσι αυτός θα κερδίσει περισσότερα χρήματα που στο κάτω-κάτω θα πληρώσουν όχι βέβαια οι φίλοι του, αλλά οι τούρκοι φορολογούμενοι!

Φαίνεται τελικά πως στις μέρες μας οι διάφορες αναρτήσεις πως το ένα δέκατο του παγκόσμιου πληθυσμού ελέγχει το 90%  και πλέον του παγκόσμιου πλούτου, δεν βρίσκονται μακριά από την πραγματικότητα. Αυτό από μόνο του σημαίνει πως οι διάφορες μορφές καπιταλισμού (ελεύθερης αγοράς, κράτους πρόνοιας, κρατικός, χρηματοπιστωτικός κα) υπολειτουργούν χωρίς σαφή όρια, χωρίς συγκεκριμένες και απαράβατες αρχές, χωρίς ευαισθησίες, με καταστροφικές συνέπειες. 

Η χωρίς όρια, ανικανοποίητη δίψα του κέρδους δημιουργεί αναρίθμητες στρεβλώσεις, δημιουργεί συνθήκες κατάργησης των νόμων για τους ισχυρούς και απάνθρωπες συνθήκες ζωής για εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων.  Εθνικές και ανθρωπιστικές αξίες, περιβάλλον, παιδεία, υγεία, πολιτισμός υποβαθμίζονται προκειμένου κάποιοι να συγκεντρώνουν περισσότερο πλούτο. 

Σ Υ Μ Π Ε Ρ Α Σ Μ Α Τ Α: Μέσα στο παραπάνω, γενικό πλαίσιο, δεν πρέπει να απορούμε που γνωστές, ζαμπλουτες οικογένειες μεταδίδουν από τα κανάλια τους τουρκοσειρές τζάμπα-πράγμα, πολλές φορές με προκλητική τουρκική προπαγάνδα προκειμένου να κερδίσουν περισσότερα χρήματα, επιδεικνύοντας ανοσία και πλήρη εθνική αναισθησία

Πρακτικά, τα μόνα που θα μπορούσαμε να κάνουμε, είναι (1) να αναδεικνύουμε την συμπεριφορά και την αναισθησία τους, (2) να αλλάζουμε κανάλι όταν μεταδίδουν τουρκοσειρά και (3) να κάνουμε διαμαρτυρία στο τηλεφωνικό τους κέντρο όταν μεταδίδουν απροκάλυπτη και προκλητική τουρκική προπαγάνδα. 

Σίγουρα αυτά δεν είναι αρκετά αφού φαίνεται να υπάρχει εθνική αναισθησία, αλλά ας μην τα παραλείπουμε, ενθυμούμενοι την ρήση του Τόμας Μορ στο διαχρονικό έργο του  Ρόμπερτ Μπόλτ «Ένας άνθρωπος για όλες τις εποχές»:  Qui tacet consentire videtur, δηλαδή Αυτός που σιωπά θεωρείται ότι συναινεί de

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του ΙΗΑ εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς – μέλη του ΙΗΑ. Η ιστοσελίδα του ΙΗΑ δεν λογοκρίνει, ούτε επεμβαίνει σε άρθρα – κείμενα των μελών του ΙΗΑ.

Του Λεωνίδα Κουμάκη, Νομικού, Συγγραφέα, Αρθρογράφου-Αναλυτή και Μέλους του ΙΗΑ

International Hellenic Association


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου