Στην ίδια περιοχή κοντά υπήρχε και ένα παλαιό Τζαμί που έχει κατεδαφιστεί προκαλώντας νέα κόντρα Κεμαλιστών και Ισλαμιστών που κοντράρονται με φόντο βυζαντινές εκκλησίες
Ο Εκρέμ Ιμάμογλου κάνει σιωπηλά βήματα για την ανέγερση της εκκλησίας του Αγίου Πολυεύκτου στην Κωνσταντινούπολη, με σκοπό να κοντραριστεί με τον Ρ.Ν.Ερντογάν ο οποίος μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε Τζαμί, αναφέρει ο τουρκικός τύπος .
Πρόκειται σαφώς για νεο-οθωμανικού τύπου παιχνίδια προεκλογικού χαρακτήρα, αφού ακόμα και σε περίπτωση νίκης των Κεμαλιστών δεν είναι σίγουρη, ούτε η ανέγερση του ναού του Αγίου Πολυεύκτου, αλλά ούτε η αλλαγή καθεστώτος στην Αγίας Σοφίας ως μουσείου, λόγω πιθανών ισχυρών αντιδράσεων των χιλιάδων φανατικών ισλαμιστών της χώρας.
Τι αναφέρει το έγγραφο του Δήμου Κωνσταντινούπολης προς την επιτροπή μνημείων
Σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο, "συγκλονιστικές πληροφορίες ήρθαν στο φως σχετικά με το «Σχέδιο Κέντρου Επισκεπτών του πάρκου Saraçhane» που πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Πολιτισμού του Μητροπολιτικού Δήμου Κωνσταντινούπολης.
Εκεί διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν έτοιμα τα σχέδια για την δημιουργία του ναού του Αγίου Πολυεύκτου, γνωστού για την ομοιότητά του με την Αγία Σοφία, ο οποίος ήταν ανάμεσα στις μεγαλύτερες εκκλησίες της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.
Αυτή η κίνηση του Ιμμάμογλου, που ξεκίνησε τις εργασίες για την αναβίωση μιας βυζαντινής εκκλησίας που υπήρχε εκεί πριν από 15 αιώνες, έφερε μαζί της και το ερώτημα αν όλα αυτά ήταν ένα είδους «εκδίκησης» προς τον Ερντογάν για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί.
Ο Ναός του Αγίου Πολυεύκτου ήταν βυζαντινός χριστιανικός ναός της πρώτης περιόδου στην Κωνσταντινούπολη, που ανεγέρθηκε από την Ιουλιανή Ανικία και αφιερώθηκε στον Άγιο Πολύευκτο. Υπήρξε ο μεγαλύτερος ναός στην Πόλη μέχρι την ανέγερση της Αγίας Σοφίας και ήταν πλούσια διακοσμημένος.
Η εκκλησία του Αγίου Πολυεύκτου, που συγκαταλέγεται στα κτίρια που λεηλατήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη κατά την 4η Σταυροφορία, που έλαβε χώρα μεταξύ 1202-1204, και παρουσιάζεται μεταξύ των μεγαλύτερων λατρευτικών χώρων της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.
Η εκκλησία του Αγίου Πολυεύκτου είναι αρχιτεκτονικά παρόμοια με την Αγία Σοφία.
Διαπιστώθηκε ότι το Τμήμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς του δήμου Κωνσταντινούπολης έχει κάνει αίτηση στο Συμβούλιο Μνημείων προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες για την ανέγερση του ναού.
Με επιστολή της 21 Ιουνίου 2021 από την Διεύθυνση Έργων έχουμε όλη την προκήρυξη και τα απαραίτητα έγραφα σχετικά με τα ερείπια του ναού του Αγίου Πολυεύκτου, που βρίσκεται σε ειδικό κτηματολογικό χώρο.
Καθορίστηκε ότι το Νο. 4 Περιφερειακό Συμβούλιο Διατήρησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κωνσταντινούπολης αποδέχθηκε το αίτημα του δήμου στις 27 Οκτωβρίου 2021.
Στην αίτηση του Δήμου Κωνσταντινούπολης προς το Συμβούλιο Μνημείων αναφέρεται ξεκάθαρα ότι θα γίνει μελέτη στα ερείπια του ναού του Αγίου Πολυεύκτου.
Αναφέρθηκε ότι στο πλαίσιο των εργασιών που ξεκίνησε ο δήμος, με άδεια από το Συμβούλιο Μνημείων, έγινε ανασκαφή του εδάφους για 15 μέτρα προκειμένου να αποκαλυφθούν τα ερείπια της εκκλησίας βασιλικού τύπου, ενώ με αίτηση που έγινε τον περασμένο μήνα, σημειώθηκε ότι ήταν επιθυμητό να γίνει έρευνα για τα ερείπια της εκκλησίας σε μια ακόμη μεγαλύτερη έκταση.
Το τζαμί που βρίσκεται στην ίδια περιοχή και η στάση του Ιμμάμογλου προκαλεί την οργή των ισλαμιστών
Ενώ οι προσπάθειες του Δημάρχου Κωνσταντινούπολης για την αναβίωση της εκκλησίας πριν από 15 αιώνες ήρθαν στο προσκήνιο, είναι αξιοσημείωτο ότι δεν έγινε τίποτα για το Τζαμί Muhtesip Karagöz, το οποίο βρίσκεται στο ίδιο σημείο και έκλεισε το 1930 ενώ κατεδαφίστηκε τη δεκαετία του 1950.
Το Τζαμί Muhtesip Karagöz, που χτίστηκε το 1480, ήταν μεταξύ των συμβολικών τόπων λατρείας της περιοχής, που ήταν η πρώτη γειτονιά που ιδρύθηκε μετά την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης”, τονίζει το άρθρο.
Η συνοικία
“Ισκεντέρ πασά” είναι από τις πρώτες συνοικίες που δημιούργησε ο σουλτάνος
Μωάμεθ ο Β’.
Η κόντρα Ιμάμογλου και Ερντογάν είναι γνωστή με αυτήν τώρα να επεκτείνεται και
σε θέματα θρησκείας, όπως ο ναός του Αγίου Πολυεύκτου και το παλαιό Τζαμί της
περιοχής.
Λίγα είναι γνωστά για την ιστορία του ναού του Αγίου Πολυεύκτου μετά την ανέγερσή του.
Τα ερείπια του ανακαλύφθηκαν σε ανασκαφές της δεκαετίας του 1960. Σήμερα βρίσκονται ακριβώς απέναντι από το δημαρχείο του Μητροπολιτικού Δήμου της Κωνσταντινούπολης και αποτελούν συντηρούμενο αρχαιολογικό χώρο ανοικτό στους επισκέπτες.
PENTAPOSTAGMA
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου