Η Τουρκία άρχισε να στέλνει βόμβες διασποράς - εποχής του Ψυχρού Πολέμου - στην Ουκρανία στα τέλη του περασμένου έτους για να βοηθήσει στη μάχη κατά των ρωσικών δυνάμεων εισβολής, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στο «Foreign Policy».
Τα πυρομαχικά διασποράς με πυροβολικό, που σχεδιάστηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ήταν μια βασική απαίτηση του Κιέβου προς την Ουάσιγκτον.
Η Άγκυρα άρχισε να μεταφέρει τα όπλα τον Νοέμβριο, δήλωσαν νυν και πρώην Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο αμερικανικό ειδησεογραφικό περιοδικό.
Ονομάζεται βελτιωμένο συμβατικό πυρομαχικό διπλής χρήσης (DPICM), το όπλο είναι αμφιλεγόμενο.
Απαγορεύεται από περισσότερες από 100 χώρες βάσει της Σύμβασης για τα πυρομαχικά διασποράς.
Η Τουρκία και οι ΗΠΑ είναι μεταξύ των 16 χωρών που δεν έχουν υπογράψει τη διεθνή συνθήκη και συνεχίζουν να κατασκευάζουν τα όπλα.
Ωστόσο, η νομοθεσία των ΗΠΑ απαγορεύει τις εξαγωγές DPICM.
Κάθε γύρος της βόμβας διασποράς διασκορπίζει περίπου 88 βόμβες, οι οποίες μπορούν να παραμείνουν ενεργές στο πεδίο της μάχης για χρόνια, θέτοντας σε κίνδυνο τους πολίτες.
Έχουν σχεδιαστεί για να καταστρέφουν άρματα μάχης διασπώντας σε μικρότερα υποπυρομαχικά.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πρόεδρος της Τουρκίας, επιχείρησε να παίξει το ρόλο του μεσολαβητή μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.
Πρόσφατα είχε άλλον έναν τηλεφωνικό κύκλο με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ο Ερντογάν είπε στον Πούτιν ότι απαιτείται μονομερής κατάπαυση του πυρός για να ενισχυθούν οι ειρηνευτικές προσπάθειες και να δημιουργηθεί ένα «όραμα για μια δίκαιη λύση», ανέφερε η τουρκική προεδρία.
Από την πλευρά του, ο Πούτιν είπε στον Ερντογάν ότι ήταν πρόθυμος να ξεκινήσει συνομιλίες με το Κίεβο εάν η Ουκρανία αποδεχτεί τη «νέα εδαφική πραγματικότητα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.--
© Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος Ἐχέδωρος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου