Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2023

Τα πέντε νησάκια/βραχονησίδες που έχουν βάλει στο μάτι οι Τούρκοι στα Δωδεκάνησα-Σενάρια τύπου “Ιμίων” στο προσκήνιο;

Τεράστιος ψυχολογικός πόλεμος της Άγκυρας στο Αιγαίο προμηνύει πιθανές “ άγριες” εξελίξεις λόγω συγκυριών και αδιεξόδου του καθεστώτος Ερντογάν

Καθημερινά η τουρκική ηγεσία, ΥΠΕΞ και υπουργείο Άμυνας μας υπενθυμίζει συνεχώς, την αποστρατικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, μαζί με την απαγόρευση επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια επισείοντας την απειλή στρατιωτικής επέμβασης, διότι περί αυτού πρόκειται.

Παράλληλα οι ίδιες τουρκικές αρχές μιλούν για αριθμό νησιών/βραχονησίδων που είναι υπό αμφισβήτηση, κάτι που δυναμιτίζει το σκηνικό ακόμα περισσότερο.

Ο τουρκικός τύπος στοχοποιεί έμμεσα 5 ελληνικές μικρονήσους/βραχονησίδες

Σύμφωνα τουρκική εφημερίδα, και τον δημοσιογράφο Gürbüz Evren, δόθηκε μια συνέντευξη στον ίδιο ενός υποτιθέμενου “ Έλληνα ανωτάτου αξιωματικού”, στην οποία φυσικά εκφράστηκαν όλοι οι ευσεβείς πόθοι των τουρκικών συμφερόντων.

Πρόκειται σίγουρα, για μία ακόμη τουρκική μονταζιέρα, ως μέρος του τεράστιου υβριδικού πολέμου της Άγκυρας στην χώρα μας, η οποία όμως μας αποκάλυψε 5 νησάκια/βραχονησίδες, τις οποίες οι Τούρκοι πιθανότατα έχουν βάλει στο μάτι, για εκτέλεση σεναρίου τύπου “Ίμια”.

Ο Τούρκος “δημοσιογράφος”, ρώτησε δήθεν τον “ Έλληνα αξιωματικό” για 5 ελληνικά νησάκια που θεωρείται ότι έχουμε “επανδρώσει” με προσωπικό, αφού αποτελούν στόχο της Τουρκίας, σύμφωνα με το άρθρο.

Ποια είναι τα πέντε νησάκια/Βραχονησίδες όμως οι οποίες αναφέρονται από τον Τούρκο δημοσιογράφο

"Μιλάμε για την βραχονησίδα “Νερά”, το νησάκι “ Πίτα”, την νησίδα Σαφονίδι, για τα υπόλοιπα, δεν του απαντά ο υποτιθέμενος “Έλληνας αξιωματικός”.

Το ένα όμως είναι σίγουρα η Κανδελιούσσα ( στην οποία οι Τούρκοι κάνουν δεκάδες υπερπτήσεις) , ενώ το άλλο μπορεί να οποιαδήποτε από τα δεκάδες νησάκια στο σύμπλεγμα Δωδεκανήσων.   

Αναλυτικά για τα νησάκια αυτά:  

Τα Νερά ή το Νερονήσι είναι βραχονησίδα της Δωδεκανήσου η οποία βρίσκεται στα βόρεια του Αγαθονησίου, απέναντι από το μικρό λιμάνι του Καθολικού. Μαζί με τη βραχονησίδα Γλάρος ή Κατσαγάνι είναι οι μεγαλύτερες του Αγαθονησίου.

Η Πίττα ή Πίτα είναι ακατοίκητη ελληνική βραχονησίδα στα Δωδεκάνησα, 9 χλμ. βόρεια-βορειοανατολικά της Καλύμνου. Βρίσκεται σε απόσταση 2 χλμ. βορειοδυτικά από την Καλόλιμνο, ενώ τα Ίμια βρίσκονται σε παρόμοια απόσταση στα νοτιοανατολικά της Καλολίμνου.

Το Σαφονήδι ή Σαφονίδι ή ο Άγιος Νικόλαος είναι βραχονησίδα των Δωδεκανήσων, η οποία βρίσκεται νοτιοδυτικά της Καλύμνου κοντά στην βραχονησίδα Νέρα και έχει έκταση 0,155 τμ χλμ.

Η Κανδελιούσσα είναι νησίδα των Δωδεκανήσων. Βρίσκεται δυτικά της Νισύρου. Η έκταση της είναι 1,363 τ.χλμ. και είναι ακατοίκητη. Διοικητικά ανήκει στον δήμο Νισύρου.

Τα τέσσερα από τα Πέντε βλέπουμε ότι ανήκουν στο σύμπλεγμα Δωδεκανήσων, και είναι κοντά στην ευρύτερη περιοχή των Ιμίων, στα οποία το 1996 είχαμε τα γνωστά γεγονότα με την Τουρκία.

Οι επίσημες απειλές του Τούρκου Πρόεδρου Ερντογάν και του υπουργού Άμυνας, Χ.Ακάρ, αφορούν ίσως, ένα πιθανό σενάριο επανάληψης των Ιμίων σε μία από αυτές τις ελληνικές Μικρονήσους/Βραχονησίδες.

Το καθεστώς Ερντογάν, δεν θέλει απλώς να επιβάλει την παράνομη, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, “ Γαλάζια Πατρίδα” και να υφαρπάξει ελληνική ΑΟΖ, αλλά, πιθανότατα επιδιώκει να καταλάβει ελληνικό έδαφος, το οποίο θεωρεί από το 1996, ως “ γκρίζο”, έχοντας σκοπό να το παρουσιάσει στα εκατομμύρια των Τούρκων ψηφοφόρων ως συνέχεια των νικών  του τουρκικού κράτους.       

Δεν λέμε πολλά περισσότερα, διότι αυτή η περίοδο είναι λίαν κρίσιμη για την πατρίδα μας, παρ'όλες τις οικονομικές δυσκολίες που βιώνει η ελληνική κοινωνία.    

Καλό όμως είναι να γνωρίζουν οι " γείτονες' Τούρκοι, ότι αν λέμε, επιχειρήσουν να έρθουν "ένα βράδυ ξαφνικά στο ΝΔ Αιγαίο, τότε να είναι απόλυτα σίγουροι ότι θα βρουν μπροστά τους πολλούς Έλληνες, οι οποίοι έχουν μάθει να κυκλοφορούν μόνο το βράδυ, εδώ και χιλιάδες χρόνια στην ίδια αυτή περιοχή.   

 

 Πενταπόσταγμα


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου