Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Δευτέρα 23 Αυγούστου 2021

Ράμα στους «Sunday Times»: Πριν από 30 χρόνια ήμασταν Αφγανοί

Πριν από τριάντα χρόνια, Αφγανοί ήμασταν εμείς, δήλωσε ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα στη δημοσιογράφο Λουίζ Κάλαχαν της γνωστής βρετανικής εφημερίδας «The Sunday Times».

Την περασμένη εβδομάδα, καθώς διαδόθηκε η είδηση ​​στα Τίρανα, ότι εκατοντάδες πρόσφυγες θα έρχονταν σύντομα από το Αφγανιστάν, η πόλη ξύπνησε από τη θερινή της στασιμότητα. Οι εργαζόμενοι έστησαν σκηνές κοντά στον διάδρομο του αεροδρομίου, ενώ στην πόλη, οργανώθηκαν  οι κοιτώνες  του πανεπιστημίου.

Ήταν έτοιμοι για τους νεοφερμένους: Αφγανούς πρόσφυγες που η Αλβανία είχε ορκιστεί να λάβει καθώς προγραμματίζονταν για μετεγκατάσταση στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ωστόσο, ακόμα κανείς δεν έχει φτάσει.

Καθώς το χάος συνεχίζει να βαθαίνει στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, η απογοήτευση αυξάνεται στα Τίρανα και σε όλο τον κόσμο για την προφανή κακή διαχείριση της εκκένωσης, η οποία έχει εμποδίσει τις προσπάθειες των χωρών και των μικρών παραγόντων ιδίως για την ασφαλή απομάκρυνση των πολιτών τους.

«Φαίνεται ότι δεν υπάρχει συντονισμός εκεί, δεν υπάρχει κοινό επιχειρησιακό κέντρο, δεν υπάρχει τίποτα – μόνο ο καθένας  προσπαθεί να σώσει τον εαυτό του», λέει ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα.

«Πολλές χώρες προσπαθούν να έχουν ένα κοινό σημείο επαφής, πόσο μάλλον ανθρωπιστικές οργανώσεις που δεν γνωρίζουν σε ποιον να απευθυνθούν και πού λαμβάνουν αντικρουόμενα μηνύματα όλη την ώρα», πρόσθεσε.

Αξιωματούχοι στην Αλβανία, οι στρατιώτες των οποίων έχουν υπηρετήσει στο Αφγανιστάν ως μέρος της αποστολής του ΝΑΤΟ, όπως οι  ομόλογοι τους σε όλο τον κόσμο, εργάστηκαν ακούραστα αυτήν την εβδομάδα για να απομακρύνουν τους υπηκόους τους, τους Αφγανούς συμμάχους και το προσωπικό τους. 

Παρά τις προσπάθειές τους, τα αεροπλάνα είναι ακόμα άδεια, οι επιβάτες τους αδυνατούν να διαπεράσουν το μεγάλο πλήθος προσπαθώντας να φτάσουν στο αεροδρόμιο.

«Αυτός είναι ο λόγος που μπλοκάρονται όλοι οι οργανισμοί. Τα μεσαία ή μικρά κράτη δεν είναι σε θέση να εκκενώσουν τους ανθρώπους όπως είχε προγραμματιστεί», είπε.

Η Αλβανία, μαζί με τη βόρεια Μακεδονία και το Κοσσυφοπέδιο, συμφώνησαν αυτόν τον μήνα να δεχτούν χιλιάδες Αφγανούς πρόσφυγες, καθώς εκτιμάται ότι θα εγκατασταθούν αργότερα στις ΗΠΑ.

Αν και η Αλβανία είναι από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης, ο Ράμα είπε ότι θεωρεί ότι είναι ευθύνη της να δράσει.

«Σε αντίθεση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, για τους Αλβανούς η σύγκρουση, η πείνα και ο εκτοπισμός είναι εμπειρίες μιας όψιμης μνήμης. Για την κυρίαρχη γενιά σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ο πόλεμος λαμβάνει χώρα στο Netflix - ασπρόμαυρο. Για εμάς, ο πόλεμος ήταν πολύ πραγματικός», λέει ο Ράμα.

«Είχαμε τον πόλεμο στο κατώφλι μας. «Έχουμε δει ανθρώπους να σκοτώνονται και είχαμε ανθρώπους που γνωρίζουμε που έχουν σκοτωθεί».

Επί δεκαετίες, υπό την εξουσία του σταλινικού δικτάτορα Ενβέρ Χότζα, οι Αλβανοί υπέστησαν βάναυση καταστολή καθώς η χώρα έγινε η φτωχότερη και η πιο απομονωμένη στην Ευρώπη.

Όταν το κομμουνιστικό καθεστώς έπεσε το 1990, πέντε χρόνια μετά το θάνατο του Χότζα, η χώρα τυλίχθηκε σε κύματα αναταραχών και βίας.

«Είναι πολύ σαφές για εμάς», λέει ο Ράμα.

«Wereμασταν Αφγανοί πριν από τρεις δεκαετίες όταν φύγαμε από την κόλασή μας. Έτσι, τώρα είναι οι Αλβανοί πριν από 30 χρόνια και θα έπρεπε να είμαστε εκεί όπως ήταν οι άλλοι για εμάς », προσθέτει.

«Η Αλβανία έχει ιστορικό φιλοξενίας. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Αλβανία ήταν η μόνη κατεχόμενη στην Ευρώπη που είχε μεγαλύτερο εβραϊκό πληθυσμό από ό, τι το 1939. Ούτε ένας Εβραίος δεν παραδόθηκε στους Ναζί», λέει ο Ράμα.

«Αυτή είναι μια από τις πιο όμορφες σελίδες στην ιστορία μας, κατά τη γνώμη μου. Η χώρα των τριών εκατομμυρίων μπορεί να φιλοξενήσει έως και 3.000 Αφγανούς πρόσφυγες μέσω του τρέχοντος σχεδίου. Εάν σε οποιονδήποτε αρνηθούν τις βίζες των ΗΠΑ ή δεν θέλουν να μετακινηθούν, θα ήταν ευπρόσδεκτοι να μείνουν».

Το Ηνωμένο Βασίλειο, με πληθυσμό άνω των 66 εκατομμυρίων, έχει δεσμευτεί να δεχτεί 20.000 Αφγανούς πρόσφυγες τα επόμενα πέντε χρόνια.

«Σε κάποιο βαθμό κατανοώ τη συζήτηση στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με την παράνομη μετανάστευση. Καταλαβαίνω την απογοήτευση. Αλλά ταυτόχρονα, αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι όσοι ζουν στο Αφγανιστάν και είναι δυσαρεστημένοι με τους Ταλιμπάν πρέπει να έρθουν στην Ευρώπη».

«Πρόκειται για τη διάσωση όλων όσων συνεργάστηκαν με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, που ήταν εκεί για εμάς», κατέληξε.

 Agjencia Telegrafike Shqiptare -   ata.gov.al--

The Hellenic Information Team


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου